Național

Guvernul României: Precizări privind evoluția producției interne de materiale sanitare

Ziarul de Vrancea
6 apr 2020 1402 vizualizări

"În ultimele zile a evoluat situația producției interne de materiale sanitare. Este important să avem o imagine la zi pentru a înțelege că rezolvarea e în mâinile noastre:

1. Cel mai important este faptul că am aprobat prin OUG omologarea produselor de către laboratoarele specializate ale MAPN. În România nu mai existau laboratoare care să omologheze echipamentele de protective iar producătorii nu aveau unde să se acrediteze. Existe deja peste 400 de cereri depuse de către antreprenorii români pentru omologarea produselor.

2. Măștile trei straturi – deja se produc în România la Oradea. Exista încă 10 linii de producție care vor ajunge săptămâna viitoare în România, iar începând cu 15 aprilie vom putea produce intre 1-2 milioane de măști pe zi. Din fericire, pentru aceste măști, materia primă se produce în România. Asta înseamnă că în curând, din producția internă se vă putea da și la vânzare în piață. Momentan toată producția este cumpărată de stat pentru a fi folosită de sistemul de sănătate. Estimarea mea este că în 3-4 săptămâni vom putea acoperi cererea interna din producție proprie.

3. Măștile FPP – pe 15 aprilie vine prima linie de producție în România, iar în două săptămâni de la instalare vom putea produce aproximativ 40 000 de măști pe zi. Momentan cunosc o singură firmă care a importat utilajul, se poate să fie și altele. Acest tip de măști sunt doar pentru sistemul de sănătate și probabil că vom putea asigura nevoia internă tot în câteva săptămâni. Provocarea aici vă fi să găsim materia primă, care trebuie importată din Turcia sau China. Firma care aduce utilajul a dat asigurări că se vă descurca.

4. Combinezoane – săptămâna viitoare un producător mare de textile industriale dorește să omologheze în laboratoarele MAPN un cobinezon dintr-un material făcut de ei, ce urmează ulterior să fie produs în serie de către marile fabrici de confecții. După omologarea modelului, nu vom avea problem de producție deoarece materia prima vine 100% din România. De la o fabrică din Buzău vine fibra și de la fabrica din Vălcea va veni materialul textil. La acest produs, este probabil să putem dezvolta în curând inclusiv capacități de export.

5. Ventilatoare – doi mari producători mondiali, unul din SUA și unul din Irlanda au pus la dispoziție blueprint-urile pentru a face aparatele, inclusiv schițele la nivel de piese. Au fost discuții la un nivel foarte înalt pentru a accelera acest lucru. Se încearcă acum de către marile firme din industria auto din România construcția unui aparat pilot. Estimarea este că vor putea fi produse în serie într-o perioadă de 6-8 săptămâni, dacă totul decurge cum trebuie.

6. Aparate RT-PCR: avem deja peste 40 în România și vom ajunge undeva spre 80 până la sfârșitul lunii. Foarte probabil că vom crește capacitatea de testare la 6-8000 de teste pe zi de la 6-700 pe zi la începutul crizei. Creșterea capacității ține azi exclusiv de rapiditatea cu care vom putea instrui experți pentru a analiza testele. Avem suficiente kituri de testare și recoltoare.

7. Viziere – cu susținerea mediului privat, s-au cumpărat zilele astea câteva sute de imprimante 3D de către ONG-uri, iar acestea vor dona producția către spitale. Există din ce știu și producători care vând deja acest produs. Aici nu avem o problema de producție.

Toate aceste lucruri se pot face și pot ajuta doar atâta timp cât lumea respecta regulile distanțării sociale. Este nevoie de timp pentru producție iar în această perioadă trebuie să respectăm regulile pentru a nu supraaglomera spitalele. #statiacasa " Tanase Stamule, consilier de stat la Guvernul României

Text informații + foto:Institutia Prefectului judetul Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.