Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:Guvernatorul BNR: 90% din banii pentru infrastructură s-au dus în Transilvania, Moldova se alege cu firimiturile.

Ziarul de Vrancea
10 oct 2017 723 vizualizări

“România este practic ruptă în două îMugur Isărescu, guvernatorul BNR, a atacat politicile Guvernului de a arunca cu bani când avem creștere economică, arătând că stimularea consumului nu ajută la recuperarea decalajelor dintre regiuni. El a precizat că lipsa infrastructurii - autostrăzi, face ca economia să aibă de suferit, iar decalajele dintre regiuni să se mărească.n acest moment”, spune Isărescu

“Toată lumea vorbește de autostrada Pitești-Sibiu, dar noi avem nevoie și de o autostradă care să meargă din Est în Vest, de la Iași la Târgu Mureș, sau ceva care să lege Moldova de Ardeal”, a spus Isărescu. El a adăugat că o autostradă este o problemă a statului pentru că niciodată o firmă privată nu poate să o construiască pe banii ei. “România este practic ruptă în două în acest moment, din cauza lipsei autostrăzilor dintre Nord și Vest, ceea ce face ca majoritatea investițiilor să se oprească în Transilvania, iar în zona de nord-est, cea mai săracă, să ajungă doar firmiturile. În ultimul deceniu, aproape 90% din banii alocați pentru infrastructură s-au dus în Transilvania. De mai bine de un deceniu, toate guvernele au promis autostrăzi, în special o autostradă între București și Sibiu, dar până în acest moment nu s-au făcut decât studii de fezabilitate. România are nevoie de o autostradă care să treacă Carpații, pentru a da posibilitatea mărfurilor să circule din vestul Europei în Orient”, a arătat guvernatorul BNR. El a făcut aceste afirmații într-un discurs susținut la Ateneul Român, la aniversarea a 25 de ani de prezență în România a firmei globale de audit și consultanță EY.

Toader, în căutarea unui prag “rezonabil” la abuzul în serviciu

Ministrul Justiției, Tudore Toader, a declarat ieri că se caută pragul rezonabil pentru a delimita răspunderea contravențională de răspunderea penală, adăugând că în stabilirea pragului se va ține cont de deciziile Curții Constituționale și de Directiva europeană. „Cu privire la abuzul din legislația națională, luăm în considerare cele două decizii ale Curții. În repetate rânduri am spus, căutăm pragul rezonabil pentru a face delimitarea dintre aceste răspunderi, delimitarea răspunderii contravenționale de răspunderea penală”, a declarat Tudorel Toader. El a spus că a fost adoptată o Directivă europeană care vorbește despre un prag minim de 10.000 de euro, iar dacă prejudiciul este mai mare de 100.000, fapta este „agravată”.

Declinul demografic din România s-a redus în august

Populația României a continuat scăderea din cauze demografice, însă declinul s-a atenuat în august, când s-au pierdut 343 locuitori, cu 84,1% mai puțini decât în a opta lună a anului trecut, în special ca urmare a creșterii natalității, arată datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Spre comparație, în august 2016, sporul natural negativ a fost de 2.158 persoane. În august 2017 s-au născut 20.112 copii, cu 3.093 mai mulți comparativ cu august 2016, și au decedat 20.455 persoane, în scădere cu 1.224. Datele oficiale mai arată că, în luna august, s-au înregistrat 23.617 căsătorii, cu 2.825 mai multe decât în luna iulie 2017. Numărul divorțurilor pronunțate a fost de 2.563, cu 411 mai multe decât în luna iulie 2017. În 2016, populația României a scăzut cu 66.718 de locuitori din cauza declinului demografic. În total, în România s-au născut anul trecut 189.783 copii, cu 11.240 mai puțini față de anul anterior, în timp ce numărul deceselor a scăzut cu 5.196 (2%), la 256.501. 

Experții se așteaptă la o adâncire a declinului demografic al României în deceniile următoare. Astfel, populația României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), publicat în iulie 2015.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.