Național

Furtuna a trecut, se caută vinovații

Ziarul de Vrancea
18 sep 2017 590 vizualizări

In niciun caz aceștia nu provin din sectorul bugetar, susține premierul Tudose n el a găsit rapid țapul ispășitor: o companie privată de energie n în paralel, s-au deschis mai multe dosare de omor din culpă

Poliția Timiș a deschis dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul celor cinci persoane decedate în urma furtunii din Timișoara și Buziaș.

În Timișoara au decedat două persoane, în urma furtunii de duminică. Este vorba despre o femeie de 36 de ani care a fost surpinsă de un copac la Grădina Zoologică și un bărbat de 24 de ani care se afla în mașină în momentul în care poarta de intrare în oraș, dinspre Lugoj, s-a prăbușit peste autoturism. Poarta respectivă a fost recent ridicată de Prmăria Timișoara, cu suma de 56.000 de euro. De asemenea, alte trei persoane au decedat în orașul Buziaș. Este vorba despre o familie. Mama și fiica au decedat pe loc, după ce un copac s-a prăbușit peste ele, iar tatăl a decedat ulterior, la spital.

Aplicație de avertizare

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) împreună cu șeful Executivului au stabilit, ieri, formarea unui grup de lucru din care fac parte operatorii de telefonie mobilă, pentru a pune la punct sistemul de avertizare prin telefonia mobilă în cazul unor situații de urgență.

Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri dimineață, la postul public de radio, că se lucrează la un sistem de avertizare rapid al populației în cazul unor situații de urgență. Atenționarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental, să fie preluată de operatorii de telefonie mobilă și distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme. Și președintele Klaus Iohannis a cerut elaborarea de urgență a unui astfel de sistem, dar și evaluarea modului în care s-au desfășurat operațiunile și în care au comunicat instituțiile în cazul furtunilor de duminică seară.

Tudose: Cei de la Enel, îngrozitori

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la finalul comandamentului de urgență instituit în urma furtunilor de duminică seară, că are „un mesaj pozitiv pentru toată lumea” cu excepția reprezentanților companiei Enel despre care a afirmat că sunt „îngrozitori”, în continuare fiind zeci de localități în județul Timiș fără curent electric. Totodată, prim-ministrul crede că meteorologii au venit cu avertizarea de vreme rea imediat cum au realizat intensitatea furtunii. În ceea ce privește solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a explica dacă procedurile au fost respectate și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență, prim-ministrul crede că „toată lumea s-a mobilizat exemplar”. ”Alerta a venit cu jumătate de oră înainte. Atunci au văzut meteorologii ce se întâmplă, nu e un taifun să-l urmărești pe hartă cu o săptămână înainte. Există și acea terminologie now casting adică acum. În acele momente nu ai cum să mai contezi doar pe mijloacele de informare în masă - TV, radio”

Totodată, Tudose a a spus că nu există în acest moment o evaluare a pagubelor materiale făcute de furtună, însă până miercuri se fac toate demersurile necesare pentru ca unităților de învățământ sau celor spitalicești să li se acorde despăgubirile necesare.

Explicațiile meteorologilor

Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociați unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, pe fondul unui contrast termic deosebit de puternic (temperaturile au scăzut de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea fenomenelor meteo deosebit de violente din vestul țării, soldate cu 8 morți și 137 de răniți, afirmă Administrația Națională de Meteorologie. Instituția a fost criticată de mai multe voci pentru faptul ca nu a avertizat mai devreme asupra acestor fenomene. ANM a precizat că baza acestor nori cumulonimbus a fost foarte apropiată de sol (500 - 600 m), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 - 13.000 m. "Aceasta dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv", afirmă ANM.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.