Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Fost procuror DNA, anchetat de DNA

Ziarul de Vrancea
15 nov 2017 733 vizualizări

Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată recent din parchetul anti-corupție

Direcția Națională Anticorupție anunță începerea urmăririi penale împotriva procurorului anticorupție Mihaiela Moraru Iorga, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată, a ajutat o persoană dată în urmărire internațională, pe numele căreia exista un mandat european de arestare, cu scopul de a îngreuna cercetările. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că persoana respectivă este omul de afaceri Florian Walter. Potrivit DNA, în condițiile în care față de un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul DIICOT au fost emise mandat european de arestare și cerere de dare în urmărire internațională, procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga, la rugămintea expresă a acestuia, l-a ajutat cu scopul îngreunării cercetărilor și tragerării la răspundere penală a acestuia. Persoana respectivă era cercetată de DIICOT - Serviciul Teritorial Ploiești pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și instigare la spălarea banilor. Procurorii DNA arată că în perioada 2015 - iunie 2017, procurorul Moraru Iorga a avut discuții informale, în afara cadrului legal, cu persoana urmărită internațional și a dat curs solicitării acesteia de a-i acorda ajutor, asigurându-o că va administra mijloacele de probă corespunzătoare, a discutat cu intermediari ai aceleiași persoane, în biroul său din sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată, a efectuat unele activități de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT, a solicitat demersuri de identificare și, ulterior, de preluare nelegală spre soluționare a unui dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, aflat în lucru la un alt procuror, spunând că instrumentează o cauză mai veche și care privește aceleași fapte. După preluarea dosarului privind acea persoană, procurorul Moraru Iorga a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile și fiscale cu obiective favorabile, pentru a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate și nu a depus la dosar raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experții desemnați. Mai mult, procurorul Moraru Iorga a invocat în patru ordonanțe de prelungire a măsurii controlului judiciar că raportul de expertiză nu a fost finalizat, în condițiile în care acest raport de expertiză fusese întocmit și depus la ea la data de 17 octombrie 2016 și chiar aceasta dispusese prin ordonanță stabilirea cuantumului onorariului final și achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile DNA.

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din DNA, în vara acestui an, apoi a revenit în instituție în baza unei decizii a instanței.

 

USR: Raportul ne arată că guvernarea PSD agresează justiția

Președintele USR, Dan Barna, a declarat ieri că raportul MCV scoate în evidență regresele făcute de România în domeniul justiției în timpul guvernării PSD, ceea ce arată că România trebuie să se afle în continuare sub monitorizarea Comisiei Europene. ”Dacă raportul anterior vorbea despre elemente pozitive și despre lucruri pe care România le face și este aproape de ridicarea mecanismului, raportul acesta ne arată neechivoc că România a făcut pași înapoi, că guvernarea PSD agresează justiția și vedem, în termeni diplomatici, acest mesaj este transmis foarte clar Guvernului PSD, că modalitatea prin care se încearcă realizarea de pași înapoi nu va fi acceptată de către Comisia Europeană. Din acest punct de vedere avem un raport negativ, care arată că pentru România MCV este un mecanism care este necesar și ca continua să existe, concluziile acestuia fiind susținute fără echivoc în USR”, a declarat Dan Barna. Liderul USR a explicat că raportul dat publicității ieri nu face decât să ne arate că din punctul de vedere al Comisiei acest an a fost un an pierdut.

 ”Se vorbește în mod expres despre pierderea vitezei pentru reformele în justiție care păreau că merg spre o direcție bună (...) Vedem că respectiv Comisia Europeană nu face decât să confirme ceea ce USR a spus în declarațiile și în pozițiile din ultimele săptămâni, faptul că numirile procurorilor sau modificarea mecanismului de numire a procurorilor trebuie să fie făcute după consultarea Comisiei de la Veneția și vedem că această îngrijorare este verbalizată expres în raportul Comisiei”, a mai spus Barna.

Parchetul General, DNA și CSM au salutat concluziile raportului, subliniind pericolul de politizare a sistemului judiciar prin adoptarea legilor justiției de către Parlament.

Rectificare bugetară: Guvernul ia bani de la Dezvoltare și dă la ajutoare sociale

Guvernul aprobă, în ședința de ieri, a doua rectificare bugetară din acest an, primind fonduri suplimentare MAI, Ministerul Muncii, al Educației, al Sănătății, al Justiției, al Transporturilor, majoritatea pentru plata unor drepturi salariale sau pensii. Scad fondurile alocate Mediului, Culturii, Finanțelor, Mediului de Afaceri, Dezolvării Regionale. premierul Mihai Tudose afirmă că România este pe locul al treilea în lume în privința creșterii economice. ”O veste foarte bună pe care o știți sau proastă pentru cei care ne doreau sfârșitul tragic în chinuri: 8,8 creștere economică pe trimestrul trei față de trimestrul trei al anului trecut, ceea ce ne face optimiști pentru chiar spre 6 creștere totală pe anul 2017. Nu numai că nu am murit, cum ne doreau unii, ci, dimpotrivă, suntem de invidiat, pe locul 3 în lume. Încă o veste proastă pentru cei care nu ne iubesc, bună pentru cei de bună credință, exercițiul bugetar pentru anul acesta se va închide sub 3% și nici pe anul viitor nu stăm foarte rău, ci, dimpotrivă, cifrele arată foarte bine”, a declarat premierul Mihai Tudose la începutul ședinței de Guvern. Și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a subliniat că ”România este în acest moment prima țară din Europa ca și creștere economică”.

El a precizat că recitificarea bugetară este pozitivă. Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 280,2 milioane lei, iar cheltuielile se majorează cu 503,8 milioane de lei. Mișa a menționat că fonduri suplimentare merg la: bugetele locale - 611,9 milioane lei, Ministerul Muncii - 630,9 milioane lei, MAI - 363,5 milioane lei, Ministerul Transporturilor - 293,9 milioane lei, Ministerul Sănătății - 281 milioane lei, Ministerul Justiției - 232 milioane lei, Ministerul Educației - 30 milioane, Fondul asigurărilor de sănătate - 269,7 milioane de lei, Asigurările Sociale de stat - 325 milioane de lei.

Diminăuri ale bugetelor vor fi operate la: Ministerul Mediului de Afaceri - 78,5 milioane lei, Ministerul Finanțelor - 52,9 milioane lei, Ministerul Dezvoltării Regionale - 43,7 milioane lei, dar la care s-au alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL, Ministerul Culturii - 27,8 milioane lei, Ministerul Mediului - 27,4 milioane lei. ”Ne încadrăm în deficitul de 2,96%”, a mai precizat ministrul, care a susținut că România va avea o creștere economică de 6,1%.

Primăria Iași sărbătorește 99 de ani de la Unire cu fasole și cârnați

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că municipalitatea va oferi și în acest an fasole cu cârnați oamenilor care vor participa la manifestările de 1 decembrie, precizând că broșuri pot fi împărțite în oricare din celelalte 364 de zile ale anului.

Mihai Chirica a spus, miercuri, într-o conferință de presă, că Primăria va continua tradiția de a oferi fasole cu cârnați participanților la manifestările de Ziua Națională ce vor organizate în centrul orașului. ”Vom începe cu muzică populară, apoi cu discursuri, depuneri de coroane, după care va fi iarăși un moment folcloric. Vor evolua doar artiști ieșeni. Va continua și tradiția cu fasole și cârnați, nu ne oprim. Broșuri cu fasole, broșuri cu cârnați sau broșuri fără fasole și cârnați putem da în celelalte 364 de zile din an. Memoria acelor ostași care în timpul războiului au hrănit populația din rația lor alimentară trebuie să rămână ca un gest simbolic pe care să-l facem și noi pe 1 decembrie”, a spus primarul Mihai Chirica, citat de news.ro.

Un elev a fost agresat de tatăl unui coleg cu care a avut o altercație

 

Un elev de la un liceu din Alexandria, județul Teleorman, a fost agresat de tatăl unui coleg, în urma unui conflict pe care l-a avut cu acesta și a ajuns la spital. Bărbatul avea asupra sa un cuțit, dar anchetatorii nu au stabilit deocamdată dacă a fost sau nu folosit în timpul conflictului. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al județului Teleorman, Teodora Dragole, a declarat că ieri a avut loc un conflict între doi elevi, unul de 14 ani și altul de 18 ani, la Liceul Tehnic numărul 1 Alexandria.

În urma acestui scandal, băiatul de 14 ani și-a chemat în ajutor tatăl, care a venit însoțit de un prieten, aceștia agresându-l pe elevul de 18 ani.

După acest conflict, cei doi elevi au fost transportați la spital. Elevul de 18 ani a fost diagnosticat cu un traumatism cranio-cerebral minor și plagă escoriată la brațul drept, iar cei de 14 ani a suferit un traumatism cranio-facial. Polițiștii fac cercetări pentru comiterea infracțiunilor de tulburare a liniștii publice, loviri și alte violențe, precum și pentru portul și

folosirea de obiecte periculoase după ce asupra tatălui a fost găsit un cuțit. Deocamdată, anchetatorii nu au stabilit dacă acest cuțit a fost folosit în timpul conflictului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.