Național

Duminica Floriilor: Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim

Ziarul de Vrancea
12 apr 2020 1321 vizualizări

Astăzi, pentru creștinii ortodocși este sărbătoarea bucuriei dinaintea suferinţelor din Săptămâna Patimilor.

Cu mai puţin de o săptămână înaintea patimilor din Vinerea Mare şi moartea pe Cruce, Fiul lui Dumnezeu a fost primit ca un împărat de poporul evreu din Ierusalim, acelaşi popor care avea să-l condamne la moarte şi să aleagă în locul său un tâlhar, pe Baraba (Varava). Iată cum prezintă Sfânta Scriptură acest moment:

”Şi când s-au apropiat de Ierusalim, la Betfaghe şi la Betania, lângă Muntele Măslinilor, a trimis pe doi dintre ucenicii Săi şi le-a zis: «Mergeţi în satul care este înaintea voastră şi intrând în el îndată veţi afla un mânz legat pe care n-a şezut până acum nici un om. Dezlegaţi-l şi aduceţi-l! Iar de vă va zice cineva de ce faceţi aceasta, spuneţi că Domnul are trebuinţă de el şi îndată îl va trimite aici.» Deci au mers şi au găsit mânzul legat la o poartă, afară la răspântie, şi l-au dezlegat. şi unii din cei care stăteau acolo le-au zis: «De ce dezlegaţi mânzul?» Iar ei le-au spus precum le zisese Iisus şi i-au lăsat. şi au adus mânzul la Iisus şi şi-au pus hainele pe el şi Iisus a şezut pe el.  Şi mulţi îşi aşterneau hainele pe cale, iar alţii aşterneau ramuri, pe care le tăiau de prin grădini. Iar cei ce mergeau înainte şi cei ce veneau pe urmă strigau, zicând: «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului! Binecuvântată este împărăţia ce vine a părintelui nostru David! Osana întru cei de sus!» Şi a intrat Iisus în Ierusalim şi în templu şi privind toate în jur şi vremea fiind spre seară, a ieşit spre Betania cu cei doisprezece.” (Evanghelia după Marcu, XI, 1-11).

Sărbătoare a bucuriei şi moment important în viaţa creştinilor, Floriile sunt însoţite de diferite practici în lumea satelor, unele moştenite din religiile precreştine, altele inventate şi intrate în tradiţie. De aceea, această sărbătoare mai este cunoscută şi ca una a florilor, de Florii sărbătorindu-şi onomastica cei cu nume de flori.

Ziarul de Vrancea urează tuturor cititorilor cu nume de flori să se bucure de această sărbătoare şi mai ales să înţeleagă mesajul textului din Evaghelia după Marcu, pe care l-am citat mai sus. La Mulţi Ani! 

 

Anunțul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei privind slujbele de Florii, din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paști, în condițiile stării de urgență:

Întrucât slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paști vor fi săvârșite anul acesta doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor mireni, pentru a oferi credincioșilor o anumită consolare și pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, urmare consultării cu Ministerul Afacerilor Interne, parohiile și mănăstirile vor proceda după cum urmează:

  1. Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție.
  2. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obște (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.
  3. Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 22 martie 2020).
  4. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită „Paști”, va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, și va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri și sâmbătă, „Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Personalul deservent va purta mască și mănuși de protecție.
  5. Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcașurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paști (vineri și sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleași reguli sanitare ca și în magazinele alimentare (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat).
  6. Pentru credincioșii vârstnici și bolnavi, „Paștile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști. Voluntarii vor purta mască și mănuși de protecție, precum și ecuson nominal, semnat șștampilat de către fiecare parohie.
  7. Pentru a nu fi întreruptă tradiția începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranța și lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercați de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară și va fi distribuită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni, care vor purta mască și mănuși de protecție și vor respecta distanța socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuși și ecuson, vor primi Sfânta Lumină și o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită și care o așteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.
  8. Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioșilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioșilor mireni.
  9. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioși mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcașului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! și cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rostește binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale și se va rosti ectenia mare, apoi toți clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.
  10. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.
  11. În prima zi de Paști, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi „Paștile”, precum și pachete cu daruri alimentare de Paști (ouă, cozonac, dulciuri etc.).
  12. Tot în prima zi de Paști, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere” se săvârșește în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioșilor mireni.
  13. Prezentele Îndrumări completează recomandările Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020, intitulate Noi măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericești.
  14. Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoțși diaconi) sau a credincioșilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toți avem obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat; în caz contrar, vom suporta sancțiunile prevăzute de lege.
  15. Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților ca starea aceasta de grea încercare, cauzată de pandemia actuală, să înceteze cât mai curând!

Cancelaria Sfântului Sinod

Sursa: https://arhiepiscopiabzvn.ro/

miercuri, 08 aprilie 2020


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.