Național

Dragnea și Tăriceanu, atac la Departamentul american de stat

Ziarul de Vrancea
28 nov 2017 866 vizualizări

"Am luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul Departamentului de Stat. Declarația nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate”, au transmis cei doi șefi ai Parlamentului, un infractor și un urmărit penal n

Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, au dat publicității ieri un comunicat în care critică anunțul solicitările făcute luni de către Departamentul de Stat din SUA. ”Dorim să subliniem că, în orice discuție cu partenerii noștri trebuie să plecăm de la un principiu constituțional fundamental, același în SUA și în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmărește să consolideze independența sistemului judiciar și eliminarea influențelor politice în funcționarea justiției”, susțin Tăriceanu și Dragnea. Președinții Camerelor subliniază că SUA trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care dezbate în aceste zile legile de reformă ale justiției, pentru că este același Parlament care: a adoptat Declarația privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România - SUA; a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare; a decis participarea forțelor armate ale României în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak precum și în cadrul cooperării în coaliția anti-ISIS/DAESH alături de SUA și alți aliați; a adoptat legile privind achiziționarea sistemului de apărare antirachetă Patriot. ”Exprimăm speranța că declarația Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credință, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spațiul public românesc. Natura și forma Declarației Departamentului de Stat al SUA sunt de neînțeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor și libertăților cetățenești la care asistăm frecvent în România”, se mai arată în declarație.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care își exprimă îngrijorarea față de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislație care ar putea submina lupta anticorupție și ar putea afecta independența sistemului judiciar și cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

 

USR: Nu în numele Parlamentului României

 

USR a anunțat ieri că refuză să accepte ca numele Parlamentului României să fie târât într-o luptă pentru apărarea intereselor personale ale lui Dragnea și Tăriceanu, delimitându-se astfel de declarația comună a celor doi. „Domnii Dragnea și Tăriceanu confundă Parlamentul cu propriile partide și se substituie instituției. Nu au dreptul să vorbească în numele întregului Parlament. De fapt, cei doi domni ar trebui să își dea demisia de la conducerea celor două Camere, după avertismentele dure pe care partenerii strategici ai României le-au dat în ultima perioadă în legătură cu statul de drept și justiția. Este o dovadă în plus că persoanele cu probleme penale chiar nu au ce căuta în funcții publice pentru că periclitează prin interese personale meschine viitorul României și al cetățenilor ei”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

 

Orban: Poziția PNL coincide cu cea a Departamentul de Stat

 

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că poziția Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile Justiției coincide în cea mai mare măsură cu poziția PNL și cu raportul MCV adoptat de Comisia Europeană. "Solicităm majorității parlamentare să respingă propunerile legislative introduse de Dragnea și de Tăriceanu pe sub masa Parlamentului cu largul concurs și complicitate a ministrului Justiției, care, totuși, până la urmă, nu a avut curajul să-și asume susținerea oficială a acestor propuneri legislative", a afirmat Orban la Palatul Parlamentului. El a adăugat că respingerea acestor proiecte de lege este singura soluție, deoarece nu mai pot fi retrase odată intrate în circuitul parlamentar. Orban a menționat că limbajul Departamentului de Stat folosit în mesajul adresat României nu este "sub nicio formă" unul prea dur și că este convins că s-a ajuns să se emită poziția Administrației americane printr-un comunicat oficial "după ce s-a făcut uz de toate celelalte canale diplomatice".

Întrebat dacă este normal să ne spună o altă țară ce să facem, liderul PNL a arătat că România este într-un parteneriat strategic cu SUA și este, de asemenea, membră a NATO și UE. "Prin tratatul NATO ne-am angajat să asigurăm independența Justiției. De asemenea, prin tratatul UE, la care suntem parte, avem aceeași obligație ", a mai arătat Orban. El consideră că "e o copilărie, o umflare a mușchilor care iese complet din cadrul relațiilor normale pe care le avem cu partenerul strategic SUA" criticile pe care le-au adus cei de la PSD poziției Departamentului de Stat.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.