Național

MOZAIC STRI NATIONALE: Dragnea aruncă România în criză politică

Ziarul de Vrancea
14 iun 2017 777 vizualizări

Sub pretextul neîndeplinirii programului de guvernare, liderii PSD urmau să-l “execute” aseară pe premier n nu toți miniștrii păreau dispuși să plece de bunăvoie n la închiderea ediției, social-democrații urmau să decidă dacă retrag sprijinul politic Guvernului în întregimea sa sau dacă va exista o largă remaniere n în ambele cazuri, criza politică bate la ușă

Conducerea PSD s-a reunit, aseară, la Palatul Parlamentului, pentru o ședință a Comitetului Executiv, unde s-a discutat soarta guvernului Grindeanu. La închiderea ediției, ședința nu era finalizată, dar soarta premierului părea pecetluită. Potrivit unor surse, liderii PSD i-au reproșat lui Grindeanu lipsa îndeplinirii măsurilor din programul de guvernare. Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, anchetat pentru fapte de corupție, a fost cel care a citit raportul de evaluare al activității miniștrilor. Potrivit documentului, doar 13% dintre măsurile din programul de guvernare au fost îndeplinte, în timp de 60% nu au fost realizate. Ministerul fruntaș este cel al Olguțăi Vasilescu, cu cele mai multe măsuri realizate. În schimb, la economie nicio măsură nu a fost dusă la capăt, potrivit raportului.

De altfel, mai mulți miniștri PSD din guvernul Grindeanu au demisionat ieri, la cererea conducerii partidului, potrivit unor surse din partid. Au fost însă și câțiva care au refuzat să-și prezinte demisia: Ministrul Apărării, Gabriel Leș; Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu; Ministrul de finanțe, Viorel Ștefan;  Ministrul de justiție, Tiudorel Toader; Ministrul pentru IMM Alexandru Petrescu și Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu.

În apărarea sa, Sorin Grindeanu le-a spus social-democraților că l-au ”trezit” pe președintele Klaus Iohannis cu OUG 13, iar acum vor să îi dea Guvernul și i-a întrebat de ce vor să facă acest lucru. ”A fost OUG 13 și nu ați făcut nimic, erați aceiași în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanța de urgență. Acum îi dați Guvernul. De ce?”, a spus Sorin Grindeanu. La rândul său, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, i-ar fi spus lui Liviu Dragnea: ”Vă rog să înțelegeți situația reală, nu ce vă prezintă Darius Vâlcov”.

La închiderea ediției, liderii PSD urmau să decidă dacă retrag sprijinul politic Guvernului în întregimea sa sau dacă va exista o largă remaniere.

ALDE  a retras sprijinul politic Guvernului

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că Biroul Politic al partidului a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul condus de Sorin Grindeanu, iar miniștrii ALDE au demisiile ”la purtător” și i le-au înaintat lui. El a precizat că în ședința Biroului politic al ALDE a prezentat două documente - unul mai amplu de analiză a modului în care s-a îndeplinit programul de guvernare și un document de sinteză. El a spus că, din totalul de peste 390 de măsuri, 260 nu sunt abordate și că sunt proiecte importante care ar fi trebuit demarate si nu sunt îndeplinite, între care a menționat înființarea Fondului suveran de dezvoltare și faptul că Legea salarizării ar fi trebuit corelată cu o reformă importantă a principalelor servicii publice.

Cum și-a schimbat Dragnea discursul

Dacă până acum câteva zile, aducea elogii Guvernului Grindeanu, acum Liviu Dragnea consideră că acesta trebuie schimbat, motivând că 60% dintre măsurile angajate în programul de guvernare, inclusiv cele prevăzute pentru anul viitor, nu au fost îndeplinite. Astfel, până de curând Dragnea avea numai cuvinte de laudă despre guvernul Grindeanu. "Mă mulțumesc toate ministerele și ca cetățean, și ca președinte de partid, și ca președinte al Camerei Deputaților", spunea Liviu Dragnea pe 19 mai 2017. Rezultatele pozitive din economie au fost, de asemenea, prilej pentru Dragnea să-și exprime mulțumirea față de guvernare. Mai mult, în ianuarie, când a prezentat Guvernul, Dragnea a spus că își asumă întreaga răspundere pentru echipa guvernamentală.

USR nu va susține Guvernul în situația unei moțiuni de cenzură

Viceliderul grupului deputaților USR, Dan Barna, a infirmat ieri informația potrivit căreia parlamentarii Uniunii vor susține Guvernul Grindeanu în cazul unei moțiuni de cenzură. "A apărut pe surse informația că USR ar susține Guvernul Grindeanu în situația unei eventuale moțiuni de cenzură pe care PSD ar face-o. Este o știre complet falsă. În niciun caz USR nu va susține un guvern despre care am spus în întreaga perioadă că este un guvern incompetent și un guvern toxic pentru România. Asta ca să fie o dezmințire oficială a acelei știri care înțeleg că circulă în spațiul virtual", a afirmat Barna.

Ponta: Nu-l “executați” pe Grindeanu

Anterior ședinței CEX, deputatul PSD Victor Ponta a transmis o scrisoare deschisă membrilor Comitetului Executiv Național, în care îi ruga să îl convingă pe Dragnea, să pună pe primul loc interesele partidului și ale României, în condițiile în care un partid care „își execută” premierul și Guvernul la mai puțin de șase luni de la alegeri are o conducere care greșește. Ponta a ținut să precizeze că, în cazul în care PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, el va iniția un grup de parlamentari social-democrați care să se opună prin vot „unei asemenea greșeli”. Potrivit social-democratului, „conducerea unui partid care își sancționează Miniștrii (numiți cu mari laude și complimente tot de către aceeași Conducere în urmă cu câteva luni) pe baza unei așa zise «Analize» făcute în mod secret de persoane care în mod evident nu se pricep chiar la toate domeniile și nu își asumă public concluziile, fără a explică public care sunt greșelile și fără a da ocazia respectivilor miniștrii măcar de a fi ascultați - este o Conducere care greșește!”. „Nu puteți ignora faptul că echipa guvernamentală nu a fost făcută de Sorin Grindeanu ci de către Liviu Dragnea - dacă sunt miniștri slabi e de vină cine i-a propus! Nu puteți ignora că Președintele PSD «singurul care știe Programul din scoarță în scoarță» și-a asumat monitorizarea acestuia și numirea tuturor secretarilor de stat, sefi de agenții și directori regionali! Nu puteți ignora că până acum o săptămâna toate «trompetele» Conducerii proclamau faptul că Programul este îndeplinit «la virgulă» ca acum să aflăm de la aceleași «trompete» că totul e un dezastru!”, a completat fostul premier.

Victor Ponta a susținut că „numai partidele Comuniste foloseau în răfuielile interne abaterile de la “Programul Partidului” sau de la “Învățăturile lui Marx și Engels”. El a atras atenția că Liviu Dragnea „nu a luat PSD de la 20% și l-a dus la 40% / dar invers de la 40 la 20 sunt toate premisele să reușească!”.

Constantin: Iohannis are toate motivele să nu mai numească un premier PSD

Fostul vicepremier Daniel Constantin a scris ieri, pe Facebook, că dacă Liviu Dragnea face „eroarea majoră” de a-l demite pe premierul Sorin Grindeanu, președintele Klaus Iohannis are toate motive să nu mai numească un premier din rândul social-democraților. El a mai arătat că, într-o asemenea situație, PSD ar putea să piardă guvernarea, să forțeze suspendarea șefului statului sau să încerce acapararea totală a puterii.

„Ce poate face PSD-ul în această situație?! Acceptă sa piardă guvernarea sau forțează suspendarea președintelui? Poate că asta se dorește și că asta a fost miza acestui scandal de la bun început! Poate că se încearcă acapararea totală a puterii! Nu ar fi prima dată”, a conchis Daniel Constantin.

 

CCR a respins sesizarea privind obligativitatea prezentării la comisiile de anchetă

Curtea Constituțională a respins, ieri, ca neîntemeiată sesizarea de neconstituționalitate a prevederilor din Statutul deputaților și senatorilor prin care a devenit obligatorie prezentarea persoanelor citate în fața comisiiilor parlamentare de anchetă. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor celor nouă judecători constituționali.

PNL a depus, pe 15 mai, o sesizare la Curtea Constituționale (CCR) împotriva modificării statutului senatorilor și deputaților, potrivit căruia orice persoană este obligată să se prezinte la audieri în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă. Sesizarea inițiată de către liberali a fost sprijinită și de către USR, astfel că documentul a ajuns la CCR cu semnăturile a 81 de parlamentari. “Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei, poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”, se arată în modificarea regulamentului.

Judecătoarele care l-au salval Dinel Staicu, condamnate la închisoare

Dumitrița Piciarca și Liliana Bădescu, judecătoarele de la Curtea de Apel București care au anulat o condamnare de șapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul Banca Internațională a Religiilor, au fost condamnate definitiv, ieri, de către instanța supremă, la patru ani și patru luni de închisoare cu executare, în condițiile în care ele fuseseră achitate în primă instanță, de Curtea de Apel București. Cele două au mai fost obligate la plata dobânzilor pe patru ani aferente sumei de 18,8 milioane de lei către partea responsabilă civilmente Banca Internațională a Religiilor (BIR). În 19 mai 2016, Curtea de Apel București a decis achitarea celor două judecătoare acuzate de DNA că au anulat pedeapsa de șapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu în dosarul fraudării BIR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.