Național

Două găuri negre care se orbitează una pe alta, observate în premieră

Ziarul de Vrancea
5 iul 2017 671 vizualizări

Cei doi monștri, aflați la circa 750 de milioane ani lumină de Terra, au o masă combinată de aproximativ 15 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui

O echipă de oameni de știință a reușit în premieră să observe două găuri negre supermasive prinse într-un dans mortal al gravitației, orbitându-se una pe cealaltă într-o îmbrățișare din ce în ce mai strânsă care va duce, în cele din urmă, la fuziunea lor într-o gaură neagră încă și mai masivă, conform SPACE.com. În plus, mișcarea orbitală remarcată în observații derulate de-a lungul a 12 ani ar putea fi cea mai puțin evidentă mișcare a unor obiecte de pe cer, conform cercetătorilor. Găurile negre supermasive au mase de milioane până la miliarde de ori mai mari decât Soarele. Astfel de găuri negre supermasive sunt întâlnite în cele mai multe, dacă nu chiar în toate nucleele galactice. Oamenii de știință au încă multe întrebări fără răspuns despre modul în care se nasc astfel de monștri galactici în centrul galaxiilor și despre influența pe care ei o exercită asupra mediului galactic și chiar a Universului.

O modalitate de a afla mai multe despre modul în care crește masa unei găuri negre este de a observa perechile de găuri negre pe cale să se ciocnească și să fuzioneze. Cercetătorii au analizat centrul unei galaxii eliptice uriașe, denumite 0402^379, care este localizată la aproximativ 750 de milioane de ani lumină distanță. În 2006 astronomii și-au dat seama că în nucleul acestei galaxii sălășluiesc nu una, ci două găuri negre supermasive. În urma analizei efectelor gravitaționale pe care le au aceste găuri negre asupra mediului galactic înconjurător, astronomii au calculat că împreună cei doi monștri au o masă combinată de aproximativ 15 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui. Nu se știe cu precizie cât de mare este fiecare gaură neagră în parte, însă datele disponibile susțin că una dintre ele ar putea fi de două până la de patru ori mai masivă decât cealaltă, conform lui Roger Romani, astrofizician la Universitatea Stanford, coautor al studiului. Distanța dintre aceste două găuri negre este de "doar" aproximativ 24 de ani lumină — cea mai mică distanță la care au fost observate două găuri negre supermasive una față de cealaltă. Pentru comparație, galaxia noastră, Calea Lactee, are un diametru de peste 100.000 de ani lumină și o singură gaură neagră supermasivă în centrul ei, Sagittarius A. Existența a două astfel de găuri negre atât de apropiate una față de cealaltă sugerează că galaxia gigantică în care se află este rezultatul ciocnirii mai multor galaxii, iar ciocnirea și fuziunea par a fi și destinul celor două găuri negre supermasive care au fost observate orbitându-se reciproc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.