Național

Doi evrei anchetați în România arată cu degetul spre Soros

Ziarul de Vrancea
15 aug 2017 534 vizualizări

Steinmetz și Silberstein, reținuți în Israel, îl acuză pe omul de afaceri evreu că s-ar afla în spatele anchetelor n nu pentru că ar avea vreun interes, ci din “răutate”

Omul de afaceri Beny Steinmetz, reținut luni împreună cu Tal Silberstein, consilier politic, și alți cinci oameni de afaceri, a compărut în instanță, unde a declarat că ancheta care îl vizează este un “război politic” finanțat de miliardarul George Soros, relatează Haaretz. Steinmetz afirmă că întregul dosar împotriva sa are la bază declarația falsă a unei femei neidentificate.

Judecătorul care l-a audiat pe omul de afaceri a decis că atât el, cât și Silberstein vor rămâne în arest încă patru zile.

Ofițerul care conduce ancheta, Avshalom Ahrak, a declarat în instanță că poliția se teme că Steinmetz va influența investigația, dacă va fi eliberat din arest. “Acest bărbat ne-a dovedit, prin capacitățile sale de a interfera, că, dacă ar fi eliberat, ar putea lua măsuri care ar interfera cu investigația”, a spus Ahrak.

Acuzații “frivole”

Haaretz precizează că cei reținuți sunt suspectați de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucționarea justiției, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupție, care implica zeci de milioane de dolari. Mai exact, Steinmetz și asociatul său ar fi plătit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-și promova interesele de afaceri. În 2014, Guineea a acceptat un raport ce recomanda ca două concesiuni alocate BGSR să fie anulate, pentru că au fost obținute prin corupție. BGSR a cerut arbitrarea dosarului.

În aprilie 2017, BGSR l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros, care a consiliat autoritățile din Guineea, pentru că ar fi încercat să facă să eșueze contractul, manipulând Guvernul din țara africană. Compania a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari, susținând că Soros a fabricat acuzații împotriva BGSR. “Soros a fost motivat numai de răutate, pentru că nu are interese economice în Guineea”, a scris societatea în plângere. Reprezentanții miliardarului american au respins acuzațiile drept frivole și un “artificiu disperat de PR menit să distragă atenția de la problemele judiciare ale BGSR în mai multe jurisdicții”.

Steinmetz și Silberstein sunt implicați în dosare de corupție și în România. Ambii sunt trimiși în judecată în dosarul retrocedării unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, în care sunt implicați și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Dan Andronic, Paul de România.

În 10 martie 2017, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de  constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor, iar Steinmetz de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor. Alături de ei, în același dosar mai sunt implicați Shimon Shevez și Moshe Agavi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.