Național

Dan Șova vrea să scrie cărți. Instanța va stabili unde

Ziarul de Vrancea
19 sep 2017 545 vizualizări

“O să scriu o carte despre ce am trăit în acești ani”, le-a spus fostul ministru judecătorilor n procurorii încearcă să-i ofere “liniștea necesară” și au cerut condamnarea sa la închisoare cu executare

Dan Șova a declarat ieri, la instanța supremă, la ultimul termen în dosarul CET Govora, că acest dosar a fost pentru el una dintre cele mai dure lecții de viață și că probabil va scrie o carte despre această perioadă. "Pentru mine acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecții de viață. Am văzut care este în România statutul unui om acuzat. Am trăit o excludere din societate din 2015", a spus Șova în fața instanței, adăugând că, dacă ar fi comis fapta, "ar fi existat căi mult mai ușoare care se puteau rezolva cu procedura penală încă de la parchet". El a susținut că nu a ales procedura ușoară pentru că nu a comis fapta. "Aceste acuzații nefondate mi-au distrus viața și cariera definitiv pentru că suspiciunea care planează asupra mea e insurmontabilă în actuala societate. Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă cu privire la toată această desfășurare de forțe. Nu sunt avocat de penal dar știu să mă uit pe un dosar. Cum e posibil să mergi în instanță cu un astfel de dosar? Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în acești ani. Toată nedreptatea, tot nejuridicul", a adăugat Șova.

Comision de 100.000 de euro

Procurorii au cerut ieri condamnarea lui Șova la închisoare pentru trafic de influență în dosarul CET Govora, confiscarea sumei de 100.000 de euro și menținerea sechestrului asigurător. Pronunțarea în acest dosar a fost amânată pentru 25 septembrie. Din complet a făcut parte și judecătoarea Ana Maria Dascălu, a cărei retragere din dosarele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, ca urmare a pensionării, a determinat reluarea judecării acestora. Ca argument în favoarea condamnării pentru trafic de influență, procurorul a spus că Șova a pretins în mod direct  5.000 de euro pe lună de la denunțătoarea în acest dosar în schimbul intervenției sale pe lângă directorul general Mihai Bălan pentru încheierea unui contract de asistență juridică cu casa de avocatură a denunțătoarei. Șova a primit în total suma de 100.000 de euro. Procurorul a apreciat că traficul de influență este "o infracțiune cu consumare anticipată și instantanee" și că apărările formulate de Șova sunt infirmate de probe. Procurorul a consemnat că Șova susține că s-a întâlnit o singură dată cu Bălan, în timp ce acesta susține că au existat două întâlniri, iar martorii propuși de Dan Șova sunt martori care l-au deservit ca șoferi, depozițiile nefiind relevante.

"Inculpatul a beneficiat de plăți lunare până în iulie 2014. Infracțiunea s-a consumat în 2011, dar s-a epuizat în 2014. Inculpatul nu a contestat încheierea contractelor dar susține că au fost respectate dispozițiile legale. A confirmat însă că nu au avut aprobarea Adunării Generale a Acționarilor. Apreciem că această conduită a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal", a spus procurorul, apreciind că aceste elemente impun condamnarea lui Șova la închisoare pentru trafic de influență și pedeapsă complementară. Din pedeapsa principală va fi scăzută  perioada reținerii, arestării preventive și a arestului la domiciliu. În cazul fostului director general al CET Govora, Mihai Bălan, procurorii au cerut condamnarea pentru abuz în serviciu și obligarea la plata a 1,3 milioane de lei despăgubiri civile către CET Govora.

Dan Șova a fost trimis în judecată în luna ianuarie în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură.

DNA arată că acest contract nu erau justificat pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care își desfășurau activitatea șase juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.