Național

Dosarul „Tel Drum”: Dragnea, „înfundat” de colegii de partid

Ziarul de Vrancea
14 nov 2017 1052 vizualizări

Dan Șova, Eugen Teodorovici și un fost președinte PSD Teleorman au depus mărturie împotriva liderului social-democrat n Băsescu și Ponta cer în cor demisia lui Dragnea

Din ordonanța de începere a urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea, în dosarul „Tel Drum”, rezultă că mai mulți social-democrați au fost audiați în calitate de martor. Printre ei, Dan Șova, Eugen Teodorovici și Teodor Nițulescu, fost prefect și președinte al PSD Teleorman. Declarațiile acestora au fost defavorabile președintelui PSD. „Faptul că Liviu Dragnea este una dintre persoanele care deține și gestionează în fapt societatea comercială Tel Drum SA reiese din coroborarea declarațiilor martorului Șova Dan cu declarațiile martorului Nițulescu Teodor, cu documentele ridicate cu ocazia percheziției domiciliare la sediul Tel Drum SA, cu verificările efectuate privind modalitatea prin care obține beneficiile din urma derulării activității infracționale (tranzacții imobiliare, beneficii materiale pentru persoanele din familia acestuia, relațiile pe care le are cu membrii grupării)”, se arată în ordonanța semnată de procurorul Carmen Lăncrănjan, potrivit luju.ro.

“Știi că este a mea”

Lucrurile devin și mai clare când este transcris un pasaj din declarația dată de ex-ministrul Transporturilor Dan Șova: „Noi nu aveam o convingere, noi știam că Tel Drum-ul este al domnului Dragnea, iar domnul Dragnea a spus de mai multe ori personal că aceasta companie este a lui, chiar a formulat «știi că este a mea». Nu se discuta la colțuri că Tel Drum este a lui, asta ar fi fost o legendă urbană, nu. Tel Drum era a dânsului. Până în 2012 pentru mine era notoriu că Tel Drum era a lui Liviu Dragnea, după 2012 a devenit o certitudine. Până în 2012 toată lumea știa că forța politică a lui Liviu Dragnea se baza și pe faptul că Tel Drumul era a lui, la nivelul județului Teleorman”.

Mai departe, procurorul scrie în ordonanță că faptul că Liviu Dragnea deținea controlul asupra Tel Drum SA a fost „confirmat” și de alți martori, precum Teodor Nițulescu și Eugen Teodorovici. Despre primul, fost prefect și președinte al PSD Teleorman, aflăm din ordonanță că a spus la DNA că Dragnea i-a cerut să participe la cumpărarea Tel Drum SA.

Despre Teodorovici, fost ministru PSD în Guvernul Ponta, actual președinte al Comisiei de buget-finanțe din Senat, aflăm că „a avut discuții contradictorii cu Liviu Dragnea deoarece acesta avea impresia că martorul îl pârâse la OLAF, fie pe el, fie Tel Drum”. „Incidentele și discuțiile contradictorii între Liviu Nicolae Dragnea și martorul Eugen Teodorovici sunt confimate și de martorul Victor Ponta”, mai scrie procurorul în ordonanță. În dosar a fost audiat la DNA, rezultă din același document, și ex-premierul PSD Sorin Grindeanu. În calitate de martor, acesta a făcut declarații despre modul în care a fost numit Voicu Dorin Sandu în funcția de președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Grindeanu a povestit anchetatorilor cum numele lui Sandu i-a fost înaintat de secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, un apropiat al lui Liviu Dragnea (susținut, ulterior, pentru a prelua șefia Curții de Conturi - n.r.). „Era o chestiune cât se poate de clară că vine din partea coaliției de guvernare (propunerea - n.r.), acesta era mersul lucrurilor”, a declarat Grindeanu la DNA. Fostul premier Sorin Grindeanu a fost audiat la DNA, în calitate de martor, pe 13 septembrie. „Amănunte din dosar nu pot să le comunic și nici nu le comunic”, a spus acesta la ieșire.

Ponta: Dragnea nu mai poate fi președinte al Camerei Deputaților.

Fostul lider PSD Victor Ponta a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că parlamentarii din formațiunea sa, Pro România, susțin schimbarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar nu susțin și moțiunea de cenzură a PNL. ”Evident vom susține inițiativa normală, corectă, logică, ca la conducerea Camerei Deputaților să vină altcineva. Nu mai poate să fie Liviu Dragnea și vă dau un singur argument pentru cei care își doresc foarte tare adoptarea legilor justiției și schimbarea, reformarea sistemului de justiție. Cât e Dragnea șef la Camera Deputaților, nu se pot adopta aceste legi, pentru că discuția e foarte simplă: Dragnea schimbă legile ca să-și rezolve lui dosarele”, a afirmat Victor Ponta. El a precizat că susține ideea că PSD poate să nominalizeze un alt președinte al Camerei Deputaților, dintre actualii vicepreședinți sau un om care să nu aibă dosare și care să conducă lucrările și pe legile justiției, și pe legea bugetului și pe toate celelalte legi pe care Camera Deputaților trebuie să le adopte rapid, până la finalul acestui an. ”Cât va rămâne Dragnea șef la Cameră, toate aceste probleme importante vor fi înghețate, iar Camera Deputaților va fi din păcate - cum e și PSD acum - folosită ca scut pentru problemele personale ale lui Dragnea”, a susținut fostul premier. Victor Ponta a declarat însă că parlamentarii din grupul său nu vor susține moțiunea de cenzură anunțată de PNL. ”Am discutat ce câștigă România cu moțiunea de cenzură a PNL și n-am reușit să găsim un răspuns pozitiv. Ce câștigă România? Nimic nu câștigă, doar o nouă criză politică. Și ne gândim dacă nu cumva schimbarea Guvernului Tudose este de fapt o criză politică care să ne aducă unde am fost și în vară. S-a mai schimbat un guvern. Și? A fost mai bine? Problema principală este de a avea coerență guvernamentală, de a nu mai avea decizii luate la partid. Bugetul României este scris în acest moment de doi oameni care nu au nicio calitate în Guvern și, din acest motiv, îmi pare rău, dar este un demers care în acest moment nu poate aduce nimic bun pentru România”, a afirmat Ponta. El a susținut că ”se face o moțiune de cenzură ca să se prefacă PNL că e opoziție”.  ”În realitate, opoziția suntem noi, pentru că vorbim despre problemele reale ale guvernării și oferim soluții și o să facem noi când e cazul o moțiune de cenzură și ceilalți sunt convins că o vor sprijini”, a mai spus Victor Ponta.

Băsescu îl provoacă: “Ai curaj să faci ca mine?”

Liderul PMP Traian Băsescu îl îndeamnă pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să urmeze exemplul său din 1996, când a demisionat din Parlament pentru că era cercetat în dosarul ”Flota”. ”Acum 21 de ani, nimic despre prezumția de nevinovăție. Ce zici Dragnea, ai curaj să repeți și tu acest discurs în plenul Camerei Deputaților?”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook, reproducând și fragmente din discursul în care și-a anunțat demisia, în 9 aprilie 1996. ”În calitate de om politic al opoziției, nu am dreptul să las actualului Guvern șansa de a justifica nematerializarea acuzațiilor false pe care mi le-a adus prin propria-mi imunitate parlamentară. În calitate de om politic responsabil, nu am dreptul să întrețin suspiciunea electoratului asupra probității mele, cu atât mai mult cu cât, adesea, mi-am afirmat nevinovăția. În calitate de deputat de Vaslui, trebuie să dovedesc urmașilor răzeșilor lui ștefan cel Mare că, în septembrie 1992, au votat un om cinstit. În calitate de deputat, am obligația să contribui la apărarea prestigiului instituției supreme a democrației autohtone, Parlamentul României. În calitate de părinte, am obligația să asigur copiilor mei dreptul de a fi, în continuare, mândri de tatăl lor. În calitate de marinar al flotei maritime române, am obligația să demonstrez echipajelor de la bordul navelor petroliere ale țării, alături de care adesea am înfruntat natura, că am rămas același comandant aspru, dar drept, care a știut și știe ce este demnitatea și onoarea”, a afirmat deputatul Traian Băsescu în 1996, în plen. El a mai afirmat că, din aceste motive, dar și pentru a proba că niciodată nu a făcut din imunitatea parlamentară o pavăză pentru ilegalități, cu deplină încredere în justiție, dar și în corectitudinea actelor sale din timpul guvernării, demisionează din Parlament.

Traian Băsescu a demisionat din Camera Deputaților în 9 aprilie 1996, dar a fost ales din nou parlamentar la alegerile din noiembrie același an.

DNA a anunțat, luni, că a început urmărirea penală a liderului PSD, Liviu Dragnea, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și abuz în serviciu cu obținere de foloase, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanți ai firmei Tel Drum.

Președinte: În România nu există un stat paralel

Purtătorul de cuvânt al președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a declarat ieri că în țara noastră nu există un stat paralel, aceasta fiind o formulare folosită de persoane care au probleme cu Justiția, ea subliniind că beneficiarul unui sistem sănătos de stat de drept este societatea. "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, își dorește o Justiție independentă și puternică, beneficiarul unei Justiții independente și puternice este societatea. În România nu există un stat paralel, această formulare este o invenție a celor care au probleme cu Justiția.  Un beneficiar real al unui sistem sănătos atunci când vorbim despre stat de drept și Justiție independentă nu poate fi decât societatea, societatea este cea care beneficiază atunci când statul de drept funcționează așa cum trebuie și când avem o Justiție independentă", a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni. Ea a adăugat că dacă ar fi existat o discuție oficială între președintele Klaus Iohannis și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, aceasta s-ar fi aflat pe agenda publică. Dobrovolschi nu a dorit să facă comentarii pe marginea declarațiilor lui Liviu Dragnea la adresa șefului SPP, Lucian Pahonțu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că, în opinia sa, nu există vreun membru din conducerea PSD care să nu aibă un dosar "făcut", acest aspect fiind de fapt, în opinia sa, în beneficiul politic al președintelui Klaus Iohannis. "Eu nu cred că există vreun membru din conducerea PSD-ului care să nu aibă un dosar făcut. Nu mai cred asta. Nu cred că există. Este îngrozitor, nu? E năucitor. De asemenea, cred că și, nu vreau, sper să nu fie așa, lideri locali... Ați văzut cazul Maricel Popa (președintele CJ Iași — n.r.)? Eu așa ceva... Iertați-mă, la mine, am înțeles, trebuie să fiu executat, să se înmoaie partidul și să fiu acolo pus în colț", a afirmat Dragnea, la România TV. El l-a acuzat pe șeful SPP că încearcă să facă racolări din cadrul PSD, numindu-l "poștașul de serviciu de la Cotroceni".

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.