Național

Modificările la Legea Educației, neconstituționale

Corneliu Condurache
13 feb 2018 1793 vizualizări

Sesizarea a fost făcută de liberali, care susțin că vor mai contesta și alte articole

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, ieri, că sunt neconstituționale unele dispoziții din modificările aduse Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). “Ne-am pronunțat pe cea de-a treia lege a Justiției - Legea 317/2004 privind organizarea CSM. Soluția este de admitere, cu unanimitate, a unor texte care vizează diverse puncte din legea de organizare. Vreo cinci la număr care se referă la mai multe texte. Vă dau câteva exemple: este vorba despre un text care se repeta. Or, potrivit Legii tehnicii legislative, nu este uzual și este interzis chiar ca mai multe texte să fie înșirate în mod paralel pentru a crea confuzii în procesul de aplicare”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu. El a spus că un alt text declarat neconstituțional se referă la alegerea președintelui și vicepreședintelui CSM. “Textul actual omitea practic, ocolea textul constituțional care spune că aceștia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM. Or, textul pe care noi l-am criticat se referea că președintele Secției de judecători este numit practic de drept (n.r. - președinte CSM) și vicepreședintele tot de drept, din rândul procurorilor. Repet, textul contrazicea prevederile constituționale. Am mai declarat un text neconstituțional, repet tot cu unanimitate de voturi, acea reglementare care prevedea că declarațiile membrilor CSM cu privire la faptul dacă aparțin, au aparținut sau au făcut poliție politică sunt cenzurate, sunt controlate de Comisia parlamentară de control al SRI”, a precizat șeful CCR.

Valer Dorneanu a arătat că au fost respinse criticile cu privire la celelalte texte

“Unele dintre texte care se refereau la numirea procurorilor și la funcțiile de conducere din CSM au fost respinse ca inadmisibile, pentru că practic nu au fost motivate, s-au spus doar că sunt neconstituționale. Și alte texte care sunt nominalizate în minută au fost respinse cu majoritate de voturi și, de asemenea, s-a respins cu majoritate de voturi critica cu privire la constituirea comisiei, cu privire la bicameralism și alte texte care vizau motive extrinseci și se refereau la lege în ansamblu. Deci acestea au fost respinse cu majoritate de voturi”, a menționat președintele Curții.

PNL: La una dintre legile Justiției am identificat încă 32 de motive neconstituționale

Deputatul PNL Ioan Cupșa a transmis ieri că liberalii salută decizia CCR de a declara neconstituționalități în legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM, afirmând că PNL a ales să nu „tragă toate gloanțele o dată”. El a mai spus că pe o altă lege din cele trei ale Justiției au fost descoperite peste 30 de motive de neconstituționalitate, refuzând să specifice pe care dintre legi au fost descoprite aceste motive. „Nu s-a terminat cu aceste sesizări de neconstituționalitate. Am ales ca tactica, de labun început, să nu tragem toate gloanțele o dată. Mai sunt încă sufieciente motive pentru care cele trei legi ale Justiției se dovedesc a fi neconstituționale”, a declarat Ioan Cupșa. De asemenea, el i-a cerut lui Liviu Dragnea să solicite Comisia de la Veneția privind un punct de vedere asupra legilor Justiției


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.