Național

Cumpără România rachete Patriot de 3,9 miliarde de dolari?

Ziarul de Vrancea
12 iul 2017 730 vizualizări

Vânzarea sistemul defensiv a fost aprobată de Departamentul de Stat american n reprezentanții statului român au declarat în mai multe rânduri că intenționează să cumpere rachete Patrior, dar Bucureștiul nu a făcut niciun anunț oficial n Patriot este un sistem de apărare de tip sol-aer, folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice și de croazieră

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic și echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacție în data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anunțat că Guvernul României a solicitat vânzarea a șapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicații, instrumente și echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentație tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic și logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari. Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, și Lockheed-Martin din Dallas, Texas. 

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanți ai Guvernului SUA și 40 de reprezentanți ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire și support tehnic și logistic. "Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă și de securitate națională ale SUA contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care a fost și continuă să fie o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul econonomic în Europa. Această vânzare va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare și va susține obiectivele de apărare ale NATO", menționează Defense Security Cooperation Agency. Instituția precizează că România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea propriul teritoriu și a preveni amenințările regionale. “România nu ar trebui să întâmpine dificultăți în a integra acest sistem cu forțele sale armate", notează agenția, dând asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune.

Notificarea cu privire la o posibilă vânzare este solicitată prin lege și nu înseamnă că achiziția a fost finalizată.

Un sistem compatibil

România are în plan achiziționarea de rachete Patriot, a anunțat în aprilie șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care a subliniat că ”sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spațiului aerian al României”. Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice și de croazieră. Ministrul Apărării de la acel moment Gabriel Leș a declarat, la rândul său, că Patriot este una dintre soluțiile pe care autoritățile române la au în vedere, neexistând o decizie finală în acest sens.

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, declara la începutul lunii mai că speră ca până la sfârșitul anului SUA și România să ajungă la înțelegere privind achiziționarea de rachete Patriot.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.