Național

Cum se îmbogățesc primarii din licitații trucate

Ziarul de Vrancea
4 sep 2017 878 vizualizări

Fostul edil al Slatinei a dezvăluit în instanță cum se negociază șpăgile în partid la licitațiile pe bani publici n peste 5,5 milioane de lei ar fi încasat Darius Vâlcov pentru a truca licitațiile în favoarea unei firme apropiate lui Vasile Blaga

Fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov a declarat, ieri, la instanța supremă (ICCJ), că în 2009 Vasile Blaga l-a chemat la sediul PDL și l-a întrebat în legătură cu licitații organizate de Compania de Apă Olt, dându-i de înțeles că vrea să-i impună un anumit constructor, ulterior sugerându-i să ia legătura cu patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna. "Blaga mi a spus că a aflat că Compania de Apă Olt urmează să scoată la licitație mai multe contracte de extindere a rețelei de apă. M-a întrebat: Ai cu cine să le faci? I-am zis că societatea este o asociere între CJ și 8 primării și că nu prea intră în sfera mea de activitate să mă ocup eu de licitație. Era vorba de lucrări foarte mari și nu puteau fi realizate de companiile de pe plan local. Blaga știa foarte bine detaliile. Am încercat să evit un răspuns. Am înțeles din start apropo-ul. Am înțeles că vrea să îmi impună un constructor. Mi-a dat un bilețel cu un număr de telefon și un nume, Berna, și mi-a zis că s-ar încadra în condițiile licitației. Mi-a cerut să iau legătura cu el și să mă convingă că ceea ce spune este adevărat și mi-a zis că a fost domn cu slătinenii pentru că Slatina primise cea mai mare sumă pentru reabilitarea blocurilor", a relatat fostul primar. Vâlcov a susținut că nu l-a mai văzut pe Theodor Berna până în 2010, când, tot la sugestia lui Vasile Blaga, venit în Slatina pentru a inspecta lucrările de reabilitare a blocurilor, s-a întâlnit din nou cu patronul Tehnologica Radion, care i-a spus că a participat la licitații, că a câștigat o parte din ele, că pentru celelalte a depus contestații. "Și că abia așteaptă să lucrăm dacă contestațiile vor rămâne așa cum sunt", a precizat Vâlcov, adăugând că i-a spus lui Berna că în 2012 vor fi alegeri și că dacă va câștiga lucrările, acestea vor trebui făcute la cea mai înaltă calitate. "În martie 2011 am avut a treia și ultima întâlnire cu Berna. M-a băgat într-o cameră din spate - prima întâlnire a fost în birou, următoarele în spate - probabil o cameră de relaxare. Discuțiile erau sterile, nu înțelegeam ce vrea. A făcut un semn din ochi și din cap spre sertarele unui dulap de sub televizor și mi-a spus că totul a mers foarte bine și că are ceva pentru mine. Mi-a zis că are în sertar ceva pentru mine dar eu i-am zis ca n-am avut nicio contribuție la licitație. I-am zis că pentru asta trebuie să vorbească cu Blaga. Banii pentru partid erau destul de mulți lunar. Era o povară pentru cei din conducerile județene. Am dedus că era vorba de o sumă de bani", a susținut Darius Vâlcov.

“Să nu mă mai vaiet”

El a mai declarat că a discutat cu viceprimarii, cărora le-a spus că Theodor Berna a încercat să îl mituiască și că nu se va mai întâlni cu acel om. Vâlcov a relatat că au început lucrările în oraș, că lucrările se executau foarte prost, o stradă fiind refăcută de șase ori. "La partid, Blaga mă întreba de ce sunt cu ochii pe ei. Știa toate aceste probleme și îmi cerea să mai las de la mine. Probabil Berna se plângea la Blaga. În același timp îmi reamintea că am multe blocuri reabiliate și că am mai primit fonduri pentru o sută si ceva de blocuri. Blaga îmi cerea să repar strada din banii primăriei și să nu mă mai vaiet", a susținut Vâlcov în fața instanței. El a precizat că tensiunile erau mari și în 2012 a avut o ultimă întâlnire cu Blaga, când s-au certat, iar la două săptămâni și-a dat demisia din PDL.

Vâlcov: Nu imi mențin nicio declarație dată după 31 martie 2015

Pe de altă parte, fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov a declarat, în fața instanței, că nu își menține nicio declarație dată după data de 31 martie 2015 - în care afirma că este posibil că bani de la firmele lui Berna să fi fost folosiți în campania electorală a PDL. El a spus cum în 25 martie 2015, de ziua lui, a fost reținut pentru 24 de ore, "Într-o cameră de 2/3 metri cu 8 persoane", cu un geam de 30 de centimetri, în al 3-lea pat suprapus care era la 30 de centrimetri de tavan și că "șocul a fost extrem de puternic".

"Le-am spus avocaților că sunt dispus să fac orice numai să nu mai intru în acea camera. Discuția a avut loc la DNA. Acesta a fost motivul pentru care la sfârșitul lui martie procurorul a avut o discuție cu mine și cu avocatii. Mi-a transmis că este împuternicit să-mi propună să ies din această situație cu tablouri în pereți și bani prin cimitire și m-a întrebat ce-mi doresc. A fost o înțelegere. I-am spus că nu mai vreau să intru în arest și că pot lua chiar și toata vină asupra mea", a relatat Vâlcov. El a spus că avocatul a evocat două variante, prima fiind un acord pentru 3 ani cu suspendare dacă recunoaște totul din rechizitoriu și totul se termină. Vâlcov a precizat care era a doua variantă: "Extinderea urmăririi penale pentru spălare de bani, comisie rogatorie în Elveția unde sora mea lucra ca doctor și bulversarea familiei, continuarea publicității și reintrarea în arest" "M-am întors la procuror și i-am cerut foaie și pix. Am scris declarația din 31 martie olograf. Știam că nu eram un porumbel alb. Am scris că este posibil ca în 2008 și 2009, în timpul campaniei electorale, anumite sume de bani, dar nu mai mult de 300.000 de euro, să fi provenit de la societățile domnului Berna, adică Tehnologica Radion sau Plus Confort", a spus el. "Mi-am dat seama că am fost înșelat după ce s-a extins urmărirea penală și pentru spălare de bani", a conchis Darius Vâlcov.

El este judecat în două dosare de corupție și urmărit penal în altul.

În acest dosar, Vâlcov este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la Theodor Berna, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma de 2,5 milioane de lei. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, tot de la Theodor Berna, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.