Național

Cum a ajuns statul să importe muncitori români din Italia, platiți ca în Occident

Ziarul de Vrancea
4 sep 2018 2876 vizualizări

În plină criză de forţă de muncă, autorităţile au ajuns să importe meseriaşi români. Şi mai mult, să le plătească aceleaşi salarii ca în Occident. 20 de muncitori au fost aduşi din Italia unde plecaseră la lucru, ca să renoveze o clădire istorică de la Iaşi. George Budescu este unul dintre meşterii angajați de firmele italiene care au câştigat contractul cu primăria de la Iaşi pentru renovarea unei clădiri istorice din capitala Moldovei:

Palatul Braunstein. „În Italia am lucrat 7 ani și acum am prins contractul ăsta aici, pe aceiași bani. Toată lumea vrea să vină acasă, dar să câștige și bani”, spune George Budescu. Întreaga echipă a fost aleasă pe sprânceană: toţi românii sunt buni constructori, specializați în tehnici de restaurare. Câștigă cam 1.500 de euro lunar plus diurnă pentru transport și cazare. Când companiile de construcţii din Italia le-au făcut oferta să muncească acasă pe acelaşi salariu ca în peninsulă, nu au stat pe gânduri. „Răspunsul a fost evident. Stăm mai bine pentru că avem cheltuieli mai puține”, spune Severius Judele, muncitor. Cot la cot cu muncitorii români lucrează mai mulţi ingineri din Peninsulă. Nu este primul proiect la care colaborează, iar italienii au ajuns să îi aprecieze nu doar profesional. „Sunt oameni specializați și buni familiști, în sensul în care țin foarte mult la cutura lor, la regiunea lor și la familiile lor înainte de toate”, spune Maurizio Trovato, administrator șantier. Lucrările de restaurare a palatului Braunstein, clădire simbol a municipiului Iași, vor costa 20 de milioane de lei. Firmele italiene sunt singurele care s-au prezentat la licitația pentru lucrări, din cauză că în țară se găsesc foarte greu specialști în reabilitarea imobilelor de patrimoniu.

Text informații + VIDEO:CANALUL DE STIRI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.