Național

Criză la Guvern: Dragnea insistă, Grindeanu rezistă

Ziarul de Vrancea
13 iun 2017 774 vizualizări

In ultimele zile, Dragnea i-ar fi cerut de trei ori lui Grindeanu să demisioneze din funcția de premier, fiind refuzat de fiecare dată. Cum vor să scape liderii PSD de premier, dar nu prea pot

Soarta guvernului Grindeanu ar urma să se decidă azi în ședința Comitetului Executiv al PSD care va discuta evaluarea pentru fiecare ministru în parte, precum și posibile remanieri.

Potrivit unor surse oficiale, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi cerut demisia premierului Sorin Grindeanu, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu acesta și cu membri din Executiv, luni seară, la sediul partidului din Băneasa. Astfel, în cadrul discuțiilor care au avut loc la sediul PSD, Dragnea i-ar fi reproșat lui Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și i-ar fi cerut demisia spunându-i că îi va retrage spijinul politic. Cei doi s-au întâlnit și ieri la sediul partidului, și de această dată Grindeanu refuzând să-și dea demisia. Mai mult, Grindeanu i-ar fi spus lui Dragnea că și dacă PSD vrea să înlocuiască mai mulți miniștri sau îi va determina să demisioneze, el va propune imediat înlocuitori pentru aceștia. În timpul discuției, Dragnea nu ar fi făcut nicio referire la o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului, ca soluție de ultimă instanță pentru a scapa de premier. Surse citate de hotnews.ro susțin că și sâmbătă seara Dragnea i-ar fi cerut lui Grindeanu să-și prezinte singur demisia.

Potrivit acelorași surse, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, și ministrul Agriculturii, Petre Daea, sunt singurii social-democrați care ar fi trecut evaluarea pe care au făcut-o liderii PSD. Sursele oficiale au mai afirmat că ceilalți și premierul Sorin Grindeanu nu ar fi reușit să treacă cu bine peste această evaluare. De altfel, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, ar fi spus ieri într-o ședință la minister că Dragnea și conducerea PSD vor cere demisia tuturor miniștrilor, cu excepția a trei miniștri loiali lui Dragnea, care-și vor înainta singuri demisiile în semn de protest față de faptul că Grindeanu nu vrea să plece singur. Prin aceasta mutare de forță, Dragnea va încerca să-i forțeze mâna premierului. Nu e clar însă dacă retragerea sprijinului politic al PSD pentru cei mai mulți dintre ministri îl va determina pe Grindeanu să demisioneze. Constituția nu prevede ca un premier rămas fără miniștri își pierde funcția.

Bădălău: Eu nu am auzit pe nimeni cerându-i demisia lui Grindeanu

Președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, susține că la ședința de luni seară de la partid el nu a auzit pe nimeni care să-i ceară demisia premierului Sorin Grindeanu, precizând însă că partidul a descoperit ”extrem de multe” probleme la Guvern și că prim-ministrul este cel care își asumă întregul Cabinet. ”Nu. Aseară am avut o discuție pe programul de guvernare cu premierul foarte constructivă, CEX-ul urmând să hotărască.  Eu nu am auzit lucrul acesta (să i se fi cerut demisia premierului – n. r.). Poate eram ieșit din sală, dar eu nu am auzit asta. A fost o analiză pe programul de guvernare și cu parte politică și cu tehnicieni”, a declarat Nicolae Bădălău. Întrebat câți dintre miniștri au picat testul evaluării în cadrul partidului, Bădălău a spus că nu știe asta, dar a precizat că au fost depistate ”extrem de multe” probleme și nerealizări ale Guvernului. Întrebat în continuare la ce ministere au fost depistate respectivele probleme, președintele executiv al PSD a spus că la ”Finanțe, Agricultură, Transporturi”. ”Sunt destule”, a adăugat el. ”Inclusiv la agricultură?”, au insistat jurnaliștii. ”Inclusiv”, a confirmat Nicolae Bădălău.

Firea: Nu e vina mea, nu e vina mea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că nu ar accepta funcția de premier în locul lui Sorin Grindeanu dacă președintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar propune acest lucru. Ea a mai spus că, în cazul în care un ministru ar fi remaniat sau întregul Guvern ar pleca, asta nu se va întâmpla pentru că "primarul general a semnalat niște lucruri”. "Am avut jumătate de an discuții cu miniștrii din cabinet, cu anumiți secretari de stat și directori, dar din păcate problemele au rămas fără soluționare. Mi-aș dori îmbunătățirea relației dintre autoritățile locale și Guvern. Abia în ultimele zile încep unele lucruri să prindă contur și este regretabil, pentru că normalitatea este ca instituțiile și oamenii să colaboreze. Nu după ce sunt semnalate public niște aspecte de blocaj intituțional să înțeleagă acele autorități și acele persoane că trebuie să colaboreze”, a declarat Gabriela Firea. Primarul general a spus că, dacă un ministru va fi remaniat sau dacă Guvernul, în integralitatea sa, va pleca, nu va fi din cauză că "primarul general a semnalat niște lucruri”, ci în funcție de realizările miniștrilor comparativ cu programul de guvernare. "Elementele mele poate au venit ca o picătură în plus, dar nu cea care a umplut paharul”, a subliniat Firea.

Victor Ponta: Demisiile în alb ale miniștrilor reprezintă o ilegalitate

Deputatul PSD Victor Ponta a declarat ieri că nu se impune o schimbare a Guvernului după șase luni de la instalare, în condițiile în care Sorin Grindeanu nu a făcut ceva „așa de rău”, încât să necesite retragerea sprijinului politic. „Ce a făcut domnul Grindeanu așa rău de trebuie să-l schimbăm, să-l schimbăm noi? Văd că nu-l mai schimbă strada, nu-l mai schimbă Iohannis, îl schimbăm noi. Haideți să fim serioși. Eu cred că Guvernul trebuie să-și continue activitatea. Dacă sunt miniștri care nu și-au făcut treaba, să-i schimbe pe aceia”, a afirmat Victor Ponta. Referitor la demisiile în alb, social-democratul a susținut că acestea reprezintă o ilegalitate, în condițiile în care înseamnă că șantajezi miniștrii. „Demisii în alb – e ilegal, eu nu am cerut în viața mea niciunui ministru nicio demisie în alb, mi-am respectat colegii, e ilegal, înseamnă că-i șantajezi”, a subliniat fostul premier. Victor Ponta a mai spus că, în afară de PNȚCD, nu cunoaște ”alt caz în care un partid să-și dea jos propriul Guvern”.

Kelemen: Puțin probabil ca PSD-ALDE să depună moțiune de cenzură

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, că nu crede în varianta ca PSD-ALDE să depună o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, explicând că, atât timp cât există o coaliție funcțională, Uniunea nu discută despre "variante" precum intrarea la guvernare. "Dumneavoastră ați mai văzut vreodată o coaliție care depune o moțiune de cenzură? Eu nu discut variante, eu discut fapte. (...) Când ei depun ceva, e o situație nouă, dar puțin probabil că PSD-ALDE inițiază o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Și, dacă nu trece, ce fac?", a spus Kelemen Hunor, întrebat dacă ar vota, în baza coaliției de colaborare parlamentară încheiată cu PSD, o eventuală moțiune de cenzură. El a precizat că UDMR nu a primit nicio invitație oficială de la PSD privind intrarea la guvernare. "Până când există premier, până există coaliție, până când coaliția are majoritate, nu este un subiect despre care noi putem discuta. Speculații, avioane, elicoptere, nu e treaba noastră să discutăm despre astfel de chestiuni", a spus Kelemen.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.