Național

Consolat, la Senat

Ziarul de Vrancea
22 nov 2021 957 vizualizări

După ce a insistat să rămână premier, iar apoi a visat să fie șef la Finanțe, liderul PNL a ajuns șef la camera superioară a Parlamentului

Florin Cîțu a fost ales ieri președinte al Senatului. El a candidat împotriva Ancăi Dragu, revocată dimineață din funcție și care a candidat pentru un nou mandat.

Florin Cîțu ar urma să își preia funcția de președinte al Senatului abia joi, după votul de învestire pentru Cabinetul Ciucă, când acvesta nu va mai fi premier interimar. Până atunci, Biroul Permanent a mandatat-o pe Alina Gorghiu, de la PNL să conducă Senatul până când Florin Cîțu va prelua șefia forului.

Anca Dragu a afirmat că decizia revocării sale din funcție este una nemotivată, deoarece de-a lungul mandatului de 11 luni nu a existat vreo abatere gravă sau încălcare a Constituției. Ea a mai spus că în Regulamentul de funcționare al Senatului există un vid legislativ, necorectat de 16 ani, după ce CCR a declarat neconstituționale două prevederi care făceau posibilă suspendarea sau demiterea președintelui Senatului, ca o sancțiune juridică sau politică.

Tot ieri, Marcel Ciolacu a fost ales marți președinte al Camerei Deputaților, post rămas vacant după demisia lui Ludovic Orban. Ciolacu a obținut 217 voturi favorabile și 77 “împotrivă”. Contracandidata sa de la USR Cristina Prună a obținut 77 de voturi “pentru” și 217 “împotrivă”.

Cioloș: O avanpremieră la modul în care va acționa noua majoritate

Dacian Cioloș a afirmat că Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului de către alianța PNL-PSD-UDMR pentru a îi găsi o consolare lui Florin Cîțu. Liderul USR a adăugat că această acțiune nu doar că forțează Constituția, dar este și o avanpremieră la felul în care va acționa noua majoritate parlamentară și anume „în forță, fără respect pentru reguli și meritocrație”. „Ca să-i găsească o sinecură de consolare lui Florin Cîțu pentru meritele deosebite de distrugere a coaliției cu USR, monstruoasa alianță PNL - PSD - UDMR a revocat-o azi pe Anca Dragu din funcția de președintă a Senatului, prima femeie care a ocupat vreodată această poziție. Dincolo de faptul că revocarea forțează Constituția, ea este și o avanpremieră la modul în care noua majoritate va acționa: în forță, fără respect pentru reguli și meritocrație”, a scris Dacian Cioloș, marți pe Facebook.

El a mai spus că modul brutal în care a fost înlăturată Dragu de la șefia Senatului se va întoarce împotriva politicienilor din noua alianță de guvernare.

Ciolacu l-a impus pe Grindeanu pentru funcția de vicepremier

Conducerea PSD a decis ieri, în ședința Consiliului Național să-l propună pe Sorin Grindeanu pentru funcția de vicepremier în viitorul Guvernul Ciucă. Prin această decizie Marcel Ciolacu a reușit să-și impună dorința contrar liderilor PSD Paul Stănescu și Gabriela Firea. De asemenea, social-democrații au renunțat la susținerea senatorului Marius Humelnicu pentru funcția de ministru al Economiei și l-au propus pe Florin Spătaru.

Galați: Doi pacienți morți în condiții suspecte, deshumați de procurori

n este vorba despre o tânără de 21 de ani, care ar fi fost diagnosticată greșit de două ori, și despre un bărbat de 46 de ani, cu pneumonie, plimbat în frig între spitale timp de 12 ore

Doi pacienți care au murit în condiții suspecte la Spitalul Județean Galați au fost deshumați, ieri, după o decizie a procurorilor de la Curtea de Apel Galați.

Existând mai multe suspiciuni, procurorii au dispus deshumarea, în vederea efectuării necropsiei pentru a vedea dacă există date care să contureze o culpă medicală. Deocamdată, procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă. Potrivit www.viata-libera.ro, operațiunea a avut loc în cursul zilei de marți.

Este vorba despre cazul unei tinere de 21 de ani care a murit, iar familia acuză că a fost diagnosticată greșit de două ori.

Conform mamei tinerei, pe 28 octombrie, aceasta ar fi început să acuze dureri de spate, motiv pentru care a fost chemată Ambulanța, iar tânăra a fost dusă la Spitalul Județean Galați. Femeia susține că fata a fost diagnosticată de două ori greșit, în cele din urmă fiind operată, dar medicii nu au reușit să îi salveze viața.

De asemenea, este vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a murit după ce a fost plimbat între spitale. O anchetă a fost începută la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Andrei” Galați, în noiembrie, după ce o femeie a reclamat că soțul ei a murit de pneumonie, în unitatea medicală, în 2 noiembrie, pentru că nu a fost internat la timp. Femeia a povestit că soțul ei avea 46 de ani, era vaccinat anti-COVID-19 cu schema completă și avea o simplă pneumonie, însă medicii de la Spitalul Județean au refuzat să îl trateze la timp, plimbându-l între spitale și punându-l să aștepte, în curtea spitalului, în frig, timp de 12 ore.

A revenit PSD la putere Societatea civilă, interzisă la ședințele despre autostrăzi

Asociația Moldova Vrea Autostradă acuză Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de lipsă de transparență, după ce reprezentanții societății civile au fost informați că nu vor mai avea acces la ședințele săptămânale pe tema autostrăzilor Moldovei, care au loc de peste un an la sediul companiei naționale.

Conducerea asociației civice ieșene a transmis, marți, o scrisoare deschisă premierului desemnat Nicolae Ciucă, liderilor PNL, PSD și UDMR, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, precum și președinților USR și AUR, Dacian Cioloș și George Simion, în care “își exprimă indignarea față de hotărârea Ministerului Transporturilor - CNAIR de a renunța la transparență și dialog cu reprezentanții societății civile care monitorizează demersurile pentru construirea de autostrăzi”.

“Cunoașteți de mulți ani lupta noastră pentru dezvoltarea regiunii în care trăim prin investiții în infrastructură mare, pentru că de ani de zile ne adresăm dumneavoastră guvernanților, dumneavoastră politicienilor cerându-vă ca Moldova să fie legată de vest prin A8 - autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Nu a fost program politic sau guvernamental care să nu menționeze necesitatea acestei investiții, care însă înaintează greu și este continuu deprioritizată în fața unor interese de grup. Din acest motiv, am început să monitorizăm fiecare demers, să ținem calendarul fiecărei achiziții sau lucrări, să fim pe teren deopotrivă cu prestatorii de studii și foraje”, susțin reprezentanții asociației Moldova Vrea Autostradă.

Totodată, șefii asociației civice arată că în ultimele 15 luni, la solicitarea continuă a societății civile, CNAIR a organizat săptămânal ședința de progres, permițând prezența politicienilor și societății civile care și-a asumat misiunea monitorizării progresului făcut în realizarea marilor investiții de infrastructură să fie informați direct de la sursă.

“De astăzi însă ni s-a comunicat că nu ne este permisă prezența la aceste ședințe și că se va emite un comunicat de presă bilunar. Domnilor, noi refuzăm să considerăm că suntem externi unui proces de care depinde bunăstarea familiilor noastre, afacerile noastre, viitorul copiilor noștri. Noi suntem cei care plătesc un întreg aparat de stat, pentru ca acesta să lucreze eficient și transparent pentru noi”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de Asociația Moldova Vrea Autostradă atât premierului desemnat, cât și liderilor partidelor parlamentare. 

Trei persoane rănite după o explozie la Aerostar Bacău

O explozie a avut loc, ieri, la Aerostar Bacău, trei persoane fiind rănite. Managerul Spitalului Județean Bacău, Adrian Popa a precizat că doi pacienți au arsuri pe 10 - 15% din suprafața corporală, iar a treia victimă a refuzat transportul la spital. “Nu sunt de complexitate majoră, rămân internați pe Chirurgie Plastică”, a mai precizat managerul unității medicale, explicând că medicii nu consideră necesar transferul la altă unitate medicală.

Potrivit informațiilor preliminare, la una dintre secții fabricii s-a produs o explozie, urmată de un incendiu. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis că ISU nu a fost solicitat să intervină. Incendiul a fost stins de către pompierii operatorului economic.

După 30 de ani, Orban a demisionat din PNL

Ludovic Orban și-a depus, ieri, demisia din Partidul Național Liberal, alături de 16 colegi parlamentari, care se dezafiliaseră de la grupurile parlamentare liberale. Cei 17 au mers, marți, la sediul central al partidului, pentru a-și depune fizic demisiile. “Astăzi este o zi crucială, o zi în care am fost pur și simplu obligat să părăsesc partidul în care mi-am petrecut aproape toată viața adultă”, a spus Orban, care s-a înscris în PNL în urmă cu 30 de ani. “Demisia nu este un sfârșit, este un început. Nu mă las. Vom începe împreună o construcție solidă care să se bazeze pe oameni de caracter, cu bun-simț și pe oameni care într-adevăr au capacitatea de a face viața mai bună semenilor lor”, a spus Orban.

CCR îl ajută pe Mugur Isărescu să scape de patalamaua de „securist”

Curtea Constituțională (CCR) a admis, ieri, cu majoritate de voturi, o sesizare de neconstituționalitate făcută de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unui dosar de la Curtea de Apel București în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) solicită magistraților să constate calitatea acestuia de colaborator al fostei Poliții politice comuniste.

Admiterea sesizării la CCR va duce, cel mai probabil, la respingerea acțiunii CNSAS de la Curtea de Apel, unde se judecă procesul prin care se cere constatarea calității de colaborator al lui Isărescu. Șeful BNR ar fi avut numele conspirativ Manole.

Din cele trei motive de neconstituționalitate invocate de avocații lui Isărescu (casa de avocatură Valeriu Stoica), judecătorii CCR au admis-o pe cea referitoare la o modificare de lege din 2019, care a permis reluarea verificărilor în cazul său: aceasta a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Modificarea respectivă a urmat traseul de la Camera Deputaților la Senat dar, susținea Isărescu, iar CCR i-a dat dreptate, ar fi trebuit ca lucrurile să stea invers.

În acțiunea înaintată instanței, CNSAS susține că Isărescu a activat ca informator al Securității în perioada 1979-1989, cu numele conspirativ Manole, perioadă în care a fost cercetător științific la Institutul de Economie Mondială. El a fost acuzat că a furnizat Securității informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist și comentarii negative la adresa nivelului de trai din țară. La momentul depunerii dosarului, prin vocea unui consilier al său, Isărescu a negat că ar fi fost colaborator al Securității.

A murit Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revoluției de la Timișoara

Unul dintre liderii Revoluției de la Timișoara, Claudiu Iordache, a decedat, familia acuzând, în anunțul postat pe pagina de Facebook a revoluționarului, că acesta a fost diagnosticat greșit. “Cu două săptămâni în urmă și-a sărbătorit ziua de naștere împreună cu noi, în bucurie și voie bună, împărtășindu-ne gânduri pentru prezent și planuri pentru viitor, planuri pentru cărțile la care lucra și a căror publicare o pregăteam împreună, dar mai ales pentru Crăciun, Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului Iisus, pe care o aștepta cu nerăbdare de copil, cu bucurie nespusă în suflet, precum în fiecare an al vieții noastre. A plecat atât de neașteptat, de nedrept, încât șocul plecării sale este copleșitor, strivește sub greutatea lui cuvintele care ar încerca să înțeleagă. Ar fi putut fi în viață în acest moment dacă aceia chemați în ajutorul vieții lui ar fi pus un diagnostic corect, urmat de un tratament salvator. Dacă empatia, umanitatea le-ar fi condus pașii pe drumul salvării unei vieți. Din nefericire, nu a fost să fie așa. Și el a plecat”, anunță familia, pe Facebook.

 Revoluționarul Claudiu Iordache a decedat în data de 20 noiembrie.

Claudiu Iordache s-a născut în 3 noiembrie 1942 și a fost unul dintre liderii Revoluției de la Timișoara. A fost unul dintre cei care s-au opus inițial Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara, din martie 1990, cel care propunea lustrația. Iordache a considerat la acea vreme că acest lucru era îndreptat strict împotriva lui Ion Iliescu. Mulți ani mai târziu, admitea că ar fi trebuit să susțină ca Punctul 8 de la Timișoara să se fi aplicat în societatea românească. “I-am fi împiedicat să pună mâna pe România”, afirma el..

Claudiu Iordache a fost parlamentar în Adunarea Constituantă (1990-1992), prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale (1990-1991), dar și consilier de stat la Președinția României, în 2004, în mandatul de președinte al lui Ion Iliescu. Ulterior, a devenit director general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (în perioada 2004 – 2018), o instituție care în ultimii ani devenise controversată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.