Național

Consiliul Concurenței a dat amenzi de 574,7 milioane euro

Ziarul de Vrancea
18 mai 2017 672 vizualizări

Peste 90% din sancțiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă, și doar 1% pentru omisunea notificării unei tranzacții

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în cuantum total de 574,7 milioane euro în cei 20 de ani de activitate, în urma instrumentării cazurilor de practici anticoncurențiale, cele mai mari amenzi fiind aplicate în anul 2011, de 294,16 milioane euro, a declarat ieri președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, în conferința de aniversare a 20 de ani de activitate. Peste 90% din sancțiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă, și doar 1% pentru omisunea notificării unei tranzacții. Din 1997 și până în prezent, au fost declanșate 345 investigații, din care aproape 52% reprezintă autosesizări. Din totalul de 345 de investigații, 69,2% au avut ca obiect practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă, iar peste 15% au vizat concentrări economice (tranzacții) care nu au fost notificate autorității de concurență. ”Prin combinarea mecanismelor pe care le avem la dispoziție, bilanțul activității instituției cuprinde realizări de dimensiuni semnificative: sancțiuni în valoare totală de 574 milioane euro, în urma instrumentării cazurilor de practici anticoncurențiale (un caz complex, de referință este investigația de pe piața carburanților), intensificarea activității normative, un exemplu de succes fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la credite, și implementarea unor noi proiecte – Monitorul Prețurilor, comparatorul de prețuri în domeniul alimentar”, a spus Chirițoiu. Toate aceste acțiuni au generat consumatorilor economii de peste un miliard de euro, conform estimărilor Academiei de Studii Economice. Bugetul autorității de concurență, în cei 20 de ani de funcționare, este de aproximativ 158,7 milioane euro. În 2004, Oficiul Concurenței a fost preluat de Consiliul Concurenței. Din 1997 până în prezent, Consiliul Concurenței a emis 4.028 decizii, din care 515 au fost decizii de sancționare sau prin care au fost acceptate angajamente din partea companiilor. Până la sfârșitul anului 2003, se emiteau decizii distincte pentru constatarea încălcării legii și pentru sancționarea companiilor. Din 2004, odată cu modificarea Legii Concurenței, această metodologie a fot schimbată, fiind emisă o singură decizie atât pentru constatare, cât și pentru sancționare. Schimbarea de metodologie și eliminarea unor obligații de notificare au condus la scăderea  numărului de decizii emise. ”Am devenit mai eficienți în îndeplinirea obiectivului nostru principal, de detectare și sancționare a practicilor anticoncurențiale - derulăm mai multe cazuri, într-o perioadă mai scurtă -, iar deciziile noastre sunt, în ultimii ani, confirmate de instanță, în totalitate. La ora actuală, putem spune că suntem o instituție eficientă, puternică, care acționează similar celorlalte autorități de concurență din statele membre ale Uniunii Europene”, a menționat Chirițoiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.