Cinci moldoveni în Guvernul Centenarului
Cu excepția lui Tudorel Toader, la Justiție, ceilalți patru miniștri proveniți din regiunea Moldovei au “prins” portofolii lipsite de anvergură n pâinea și cuțitul rămân la miniștrii din sud n
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat ieri lista miniștrilor din Cabinetul Mihai Tudose, așa cum a fost aprobată de către Comitetul Național Executiv al PSD. Singura modificare de structură operată față de Guvernul Grindeanu este înființarea unui post de vicepremier fără portofoliu, funcție ce va fi ocupată de Marcel Ciolacu.
Prezentăm mai jos numele noilor miniștri: Sevil Shhaideh-vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale (Constanța); Grațiela Gavrilescu-vicepremier, ministrul Mediului (București); Rovana Plumb-ministru delegat pentru Fondurile Europene (București); Mihai Fifor-ministrul Economiei (Mehedinți); Teodor Meleșcanu-ministrul Afacerilor Externe (Hunedoara); Carmen Dan-ministrul Afacerilor Interne (Teleorman); Petre Daea-ministrul Agriculturii (Mehedinți); Adrian Țuțuianu-ministrul Apărării Naționale (Dâmbovița); Lucian Romașcanu-ministrul Culturii (Buzău); Liviu Pop-ministrul Educației (Maramureș); Lucian Georgescu-ministrul Cercetării (Galați); Toma Petcu-ministrul Energiei (Giurgiu); Ionuț Mișa-ministrul de Finanțe (Constanța); Tudorel Toader-ministrul Justiției (Vrancea, stabilit la Iași); Doina Pană-ministrul Apelor și Pădurilor (Bistrița-Năsăud); Olguța Vasilescu -ministrul Muncii (Dolj); Lucian Șova-ministrul Comunicațiilor (Bacău); Florian Bodog-ministrul Sănătății (Bihor); Marius Dunca-ministrul Tineretului și Sportului (Brașov); Gabriel Petrea-ministrul delegat pentru Dialog Social (Vrancea); Viorel Ilie-ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul (Bacău); Ilan Laufer-ministrul pentru Mediul de Afaceri (București?); ministrul Turismului-Marius Dobre (București); Andreea Păstârnac-ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni (Brașov); Marcel Ciolacu-vicepremier fără portofoliu (Buzău).
Tudose: Nu am avut nicio legătură de colaborare cu SRI
Premierul desemnat Mihai Tudose a răspuns, ieri, în conferința de presă în care a fost anunțată componența Guvernului său, acuzațiilor lansate la adresa sa în spațiul public. El a afirmat că nu a avut nicio legătură cu SRI, în ciuda numeroaselor legături cu ofițeri de informații. Tudose a comentat și acuzațiile legate de lucrarea sa de doctorat, pe care ar fi plagiat-o, spunând că a făcut-o pentru el, pentru a acumula cunoștințe: "Nu a fost făcută pentru a căpăta funcții, posturi sau remunerații. Când a început iureșul cu plagiatele, pentru a nu intra în această morișcă, am zis că renunț la titlul de doctor. În opinia mea, nu am plagiat. Lucrarea a fost judecată pe reglementările de acum, care nu erau în vigoare atunci". Președintele PSD, Liviu Dragnea, a intervenit, spunând un "banc tare": "Circulă un banc că l-am propus pe Tudose premier ca prin el să preluam controlul asupra SRI".
Mihai Tudose a mai spus că nu a trecut niciodată în CV că este angajat al Academiei Naționale de Informații, dovadă fiind și declarația sa de avere, susținând că a fost un titlu academic obținut acolo, pe care nu l-a folosit pentru că între timp a intrat în guvern. După nominalizarea pentru funcția de premier, în spațiul public au apărut suspiciuni legate de apartenența acestuia la serviciile secrete și de colaborarea sa în diverse firme cu oameni din această zonă. Mai mult, Academia Națională de Informații a SRI, unde, conform CV-ului său, Tudose ar deține funcții didactice, a transmis pentru Pressone că acesta nu a fost încadrat și nu a predat niciodată la această instituție. Ulterior, Tudose a comentat pentru stiripesurse.ro că a obținut postul didactic în vara lui 2014, însă apoi a intrat în guvern, în decembrie 2014, și nu a mai mers să predea, nemaiavând timp. Conform CV-ului, Mihai Tudose obținut în 2011 calificarea de lector universitar și în 2013 pe cea de conferențiar.
Se va retrage dacă Dragnea va putea deveni premier
Mihai Tudose a mai spus ieri că în mod "evident" se va retrage din funcția de șef al Executivului dacă, legal, Liviu Dragnea va putea deveni prim-ministru, pentru că așa este normal. Liviu Dragnea, aflat lângă Tudose, i-a spus, zâmbind, să "nu se grăbească", însă premierul desemnat a intervenit: "Ba da!". Ulterior el a explicat că așa este normal într-un stat democratic, ca președintele de partid să fie premier. "În toată lumea, în toate democrațiile, președintele partidului de guvernământ este propunerea de prim-ministru. În momentul în care acest lucru se poate întâmpla și la noi, este calea firească. E părerea mea", a spus el. Dragnea i-a replicat din nou: "Mergi la treabă, lasă". Președintele PSD a adăugat că nu îi va cere lui Tudose o demisie în alb și nici nu îl interesează schimbarea legii 90, care nu îi permite să fie premier.
Și președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a dat de înțeles că Tudose ar trebui să se retragă în cazul în care Dragnea va putea ajunge premier. "Doi premieri nu putem avea", a spus Bădălău, repetând că el consideră că Liviu Dragnea ar fi cea mai bună variantă de prim-ministru.
Bădălău: Regret că nu am lăsat în continuare Guvernul Grindeanu
Pe de altă parte, Nicolae Bădălău, le-ar fi spus colegilor săi din Comitetul Executiv Național, în debutul discuțiilor privind formarea noului Cabinet, că "regretă" că social-democrații nu au lăsat în continuare să funcționeze Guvernul Grindeanu, potrivit unor surse social-democrate. El s-a abținut în votul de luni pentru nominalizarea lui Mihai Tudose în ședința CExN. Bădălău a negat însă că ar fi făcut aceste afirmații. “Nu aveți surse bune”, le-a transmis el jurnaliștilor.
Turcan: Noul Guvern al PSD este o aberație a logicii politice
Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a criticat ieri componența noului Guvern anunțat de PSD despre care a spus că este o aberație a logicii politice și o sfidare a bunului simț. ”Cei mai mulți miniștri ai noului cabinet PSD au fost desființați prin raportul de evaluare intern al PSD, asumat chiar de Liviu Dragnea. Ca urmare a acelui raport și-au dat demisia. Acum sunt repuși în funcție. E o aberație a logicii politice și o sfidare a bunului simt. În realitate, selecția miniștrilor a ținut cont de facțiunile din PSD care au putut să-și impună decizia asupra modului de prăduire a guvernării. PSD s-a identificat fără măsură în ultimele luni ca funcționând pe logica parazitării guvernării, nu pentru a servi interesul public prin actul de guvernare”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.