Național

Cei patru ani de afară. Cum se vede România prin ochii tinerilor care studiază în Occident

Ziarul de Vrancea
6 aug 2018 1252 vizualizări

Peste 30.000 de tineri români sunt plecați la studii în Occident. E generația copiilor născuți și crescuți în democrație, o generație pretențioasă care nu mai are răbdare să aștepte reformarea unei țări rămase pe loc în timp ce ei s-au făcut mari.

 

O generație care vede școala și viața altfel decât cei din generația părinților și a profesorilor lor. Nu mai merge cu ciocolățica și cu parfumelul strecurat discret pe masa secretarei sau a directoarei școlii. Nu mai merge cu sistemul de atenții și recompense modelat în comunism și pietrificat în jungla anilor ’90.

Am stat de vorbă cu 7 studenți care au ales să meargă la universități din Occident. De ce au făcut asta? Pentru că nu mai suportau încă un ciclu de învățământ în care competența și performanța sunt trecute la capitolul „și altele“.

Studiile în străinătate nu reprezintă un fenomen românesc. La universitățile din Europa, globalizarea educației se simte din plin, dar în timp ce alții o văd doar ca pe un schimb de experiență, tinerii din România au altă perspectivă. Pentru că după trei-patru ani în orașe precum Londra, Viena sau Amsterdam, vine, inevitabil, marea întrebare: rămân aici sau mă întorc acasă?

Am încercat să aflăm de la ei ce-i lipsește României pentru a recâștiga încrederea acestei generații.

Text articol+ VIDEO+ fotografie preluate de pe site-ul recorder.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.