Național

CEDO: România și Lituania au găzduit închisori secrete CIA

Ziarul de Vrancea
31 mai 2018 696 vizualizări

Statul român este obligat să plătească despăgubiri lui Al Nashiri

România și Lituania au fost găsite vinovate ieri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de încălcări ale convenției care interzice tortura în cazurile lui Al Nashiri și respectiv Abu Zubaydah, în urma participării ceor două țări la programul închisorilor secrete CIA, anunță CEDO pe site. CEDO obligă România să-i plătească lui Al Nashiri pagube în valoare de 100.000 de euro. România a găzduit o instalație secretă de detenție a CIA din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, stabilește CEDO. Litiuania a găzduit la rândul ei o instalație similară din februarie 2005 până în martie 2006. Reclamanții au fost încarcerați în aceste instalații, iar autoritățile din cele două foste țări comuniste au știut că CIA avea să-i supună unor tratamente contrare convenției, afirmă Curtea.

Al Nashiri a fost deținut 18 luni în România

Atât România, cât și Lituania au permis transferul reclamanților către alte instalații de detenție CIA, expunându-i astfel altor rele tratamente, mai stabilește CEDO. Curtea a stabilit - în unanimitate - în hotărârea de ieri că România a încălcat mai multe articole ale convenției. Astfel, autoritățile române au încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenției europene a drepturilor omului, din cauză că Guvernul de la București nu a anchetat acuzațiile formulate de Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri și din cauza complicității la acțiuni CIA care au condus la rele tratamente. Ele au încălcat de asemenea articolul 5 (dreptul la libertate și securitate), articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private) și articolul 13 (dreptul la îngrijiri eficiente), dar și articolul 6.1 (dreptul la un proces într-o perioadă rezonabilă de timp) și articolele 2 (dreptul la viață) și 3 în legătură cu articolul 1 al Protocolului nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea), deoarece România a ajutat la transferarea lui Al Nashiri de pe teritoriul său, în pofida faptului că acesta risca să-i fie interzis accesul la justiție și pedeapsa cu moartea. Curtea precizează că nu are acces la Al Nashiri, care este deținut în continuare de autoritățile americane în condiții foarte restrictive, iar astfel a fost nevoită să stabilească faptele în baza altor surse, citând în acest sens un raport al Senatului Statelor Unite cu privire la tortură, publicat în decembrie.CEDO mai precizează că a audiat experți și matori. Curtea a conchis că România a găzduit o închisoare secretă CIA - cu numele de cod ”Detention Site Black” - din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, că Al Nashiri a fost deținut în aceasta timp de 18 luni și că autoritățile române au știut că CIA avea să-l supună unor tratamente contrare Convenției.România a permis, de asemenea, mutarea acestuia în altă instalație de detenție, fie în Afganistan (”Detention Site Brown”), fie în Lituania (”Detention Site Violet”), așa cum stabilește altă hotărâre pronunțată joi, în cazul lui Abu Zubaydah, expunându-l astfel altor rele tratamente. Curtea a stabilit că Al Nashiri s-a aflat în jurisdicția României și că această țară este responsabilă de încălcarea drepturilor acestuia prevăzute de Convenție.CEDO recomandă ca România să efectueze o anchetă completă cu privire la cazul lui Al Nashiri cât mai curând posibil și, dacă este necesar, să pedepsească orice oficiali responsabili. Curtea recomandă de asemenea ca România să ceară asigurări Statelor Unite că Al Nashiri nu va fi condamnat la moarte.

Talpeș: Condamnarea CEDO e o aberație

Fostul consilier prezidențial pentru Securitate Națională în perioada 2000-2004, Ioan Talpeș, a declarat, ieri, că este ”o aberație” condamnarea României la CEDO, el susținând că nu a existat un astfel de centru în România și că nici nu își poate imagina că ar fi existat așa ceva. Talpeș a afirmat din nou că, într-adevăr, România a pus la dispoziția CIA o locație ”în care se desfășurau acțiuni speciale”.”Continui să neg că în România a fost o închisoare. Și dacă a fost și ce s-a întâmplat, în niciun caz cetățeni români n-au fost amestecați și nici acea activitate nu s-a făcut sub conducerea românilor sau a României. Deci este o aberație condamnarea. Nu era posibil așa ceva. Eu în toate declarațiile pe care le-am făcut am spus că s-a pus la dispoziția CIA o locație, ceea ce e cu totul altceva. O locație în care se desfășurau acțiuni speciale. România OKnu a participat la așa ceva ce se invocă astăzi”, a declarat Talpeș.Întrebat dacă România a aprobat această închisoare, Ioan Talpeș a replicat: ”Dumneavoastră știți vreo închisoare? Ce are una cu alta? Ce, am eu închisori? Nu am aprobat așa ceva, este o aberație, nu se poate face aprobarea unei închisori în afara legilor statului”.Chestionat în continuare dacă se putea înființa un centru de detenție în România fără ca el să știe acest lucru, fostul consilier prezidențial a răspuns: ”Asta vă întreb și eu pe dumneavoastră. Dacă eu vă spun că autoritățile nu au știut și nu au făcut o închisoare sau că s-au promovat asemenea practici, nu înțeleg care e discuția sau cine a apărat interesele României”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.