MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:Ce spun juriștii despre OUG privind revizuirea sentințelor
Legile nu pot fi aplicate retroactiv pentru că acest fapt contravine principiilor constituționale, este principala concluzie a specialiștilor în drept n un fost judecător al CCR, urmărit penal, are o opinie diferită
Juriștii sunt sceptici în legătură cu OUG privind revizuirea sentințelor date pe protocoale, despre care a vorbit ministrul Justiției Tudorel Toader, deoarece nu ar putea fi aplicată retroactiv. Însă, dacă ea ar intra în vigoare, efectele ar fi devastatoare în condițiile în care foarte multe dosare au avut la bază interceptări, scrie Mediafax.„Tema în discuție se impune a fi analizată pe mai multe paliere. Întâi este important a se analiza încălcarea (sau nu) a principiului securității raporturilor juridice, întrucât o astfel de Ordonanță de Urgență ar avea ca efect repunerea în discuție a unui număr semnificativ de hotărâri judecătorești care au dobândit autoritate de lucru judecat. Apoi, este util a se analiza dacă o astfel de Ordonanță de Urgență tinde să transforme revizuirea - cale extraordinară de atac - într-o cale ordinară de atac, într-un «apel deghizat» vizând hotărâri rămase definitive”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu. Apărătorul a mai subliniat faptul că o decizie a Curții Constituționale trebuie avută în vedere de către ministrul Justiției înainte de a pune în practică demersul său de propunere a unei ordonanțe. „Nu în ultimul rând, aș evalua o astfel de Ordonanță de Urgență prin prisma principiului neretroactivității legilor. Iată de ce cred că un astfel de demers tinde la a intra în coliziune cu principii constituționale. Și iată de ce, înainte de a proceda la o astfel de inițiativă, eu cred că Ministerul Justiției ar trebui să consulte atent Decizia 377/ 2017 a Curții Constituționale și, poate, astfel, ar avea o viziune mai clară asupra temei în discuție”, a mai spus avocatul. Decizia Curții 377/2017 arată că un criteriu ce ține de esența articolului din Constituție (art. 15, alineat 2) privind căile de atac este data pronunțării deciziei judecătorești. „Legiuitorului îi este interzis să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. Aceeași regulă se aplică atât căilor ordinare, cât și extraordinare de atac, ambele categorii de căi de atac urmând să își păstreze aceeași configurație juridică de la data stabilită drept reper de către legiuitor. Prin urmare, eliminarea unui motiv de revizuire sau adăugarea unui nou motiv de revizuire după pronunțarea hotărârii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicării legii în timp, cu privire la hotărârea judecătorească deja pronunțată”, se arată în decizia menționată.
“S-ar contrazice toate standardele internaționale”
Judecătorul Cristi Danileț spune că redeschiderea dosarelor, în baza unei astfel de ordonanțe, ar contrazice standardele internaționale. „Se aplică doar pentru viitor. Cu alte cuvinte, nu pot fi redeschise dosarele finalizate în România mai înainte de data apariției acestei ordonanțe. Nu pot fi redeschise, ca să redeschizi așa ceva, se realizează o nebunie care contrazice toate standardele internaționale, plus Constituția României. Dacă, prin absurd, o astfel de ordonanță totuși s-ar da - teoretic, ar trebui să permită părților și cred că doar cei condamnați au interesul - cei condamnați în 2016. De ce spun asta, pentru că după 2016, când a apărut acea decizie a Curții Constituționale, cu privire la imposibilitatea de a mai apela la SRI nu s-a mai apelat la SRI din 2016. Cu alte cuvinte, o astfel de ordonanță ar trebui să se aplice pentru condamnații definitiv pe baza interceptărilor efectuate până la apariția deciziei din 2016. Nimeni nu știe câte dosare sunt, în primul rând. În al doilea rând, acele interceptări făcute în anul 2016 de către SRI s-a constatat deja că sunt legale. În toate dosarele care au trecut prin instanțe s-a invocat o chestiune: sunt legale sau nu acele interceptări până în 2016 făcute de SRI? Legea de la acel moment spunea clar că procurorul are posibilitatea să se adreseze și unor astfel de organe precum serviciile de informații”, a precizat Danileț.
Toni Greblă laudă ordonanța
Sursa citată precizează că primul judecător care va primi o astfel de cauză va sesiza Curtea Constituțională din cauza unor nereguli pe care le-ar ridica ordonanța. Și totuși, fostul judecător CCR Toni Greblă, achitat în primă instanță pentru trafic de influență, consideră că ordonanța este binevenită. "Judecătorul investit cu o astfel de cerere, după intrarea în vigoare a legii modificatoare, va trebui să examineze dacă interceptarea telefoanelor, convorbirilor telefonice și a conversațiilor s-a făcut legal și atunci respinge cererea de revizuire sau obținerea și administrarea probelor s-a făcut în mod nelegal și atunci trebuie constatată această nelegalitate a obținerii probelor și, pe cale de consecință, înlăturate de la dosarul cauzei, judecătorul urmând să aprecieze dacă celelalte probe, în afara convorbirilor telefonice declarate nelegale, susțin temeinic acuzarea sau nu există alte probe decât aceste convorbiri obținute nelegal, caz în care va pronunța soluții corespunzătoare", a declarta Toni Greblă, fost judecător CCR.
Efectele ar fi însă devastatoare în Justiție
Cu privire la OUG despre care a vorbit ministrul Justiției, adjunctul DNA, Călin Nistor, spune că problema se pune altfel: actele de urmărire penală au fost efectuate în baza legii, nu prin raportare la protocoale. „Toate actele de urmărire penală s-au făcut în temeiul Codului de Procedură Penală, nu poți face o expertiză, audiere, sau orice alt mijloc de probă decât prin raportare la Codul de Procedură Penală, nu prin raportare la protocol sau orice alt document. Sunt atâtea cauze în instanță, iar dosarele sunt publice. Cunoașteți ca un act (de urmărire penală, n.r.) să fie făcut prin intermediul protocolului sau de un ofițer de informații? Eu nu știu și nu ai cum să faci, pentru că intri pe tărâmul răspunderii disciplinare sau pe tărâmul răspunderii penale. (...) Guvernul poate da orice ordonanță, e dreptul lor”, a declarat procurorul-șef adjunct al DNA, Călin Nistor, la B1Tv.Efectele ar fi însă devastatoare în Justiție, dacă ordonanța ar fi aplicată, și asta în condițiile în care foarte multe dosare au la bază interceptărilor. Președintele Comisiei SRI susținea recent că șase milioane de români au fost interceptați, timp de 11 ani, cifra fiind contrazisă însă ulterior de SRI.La solicitarea Mediafax, Instanța Supremă a transmis că, în ultimii nouă ani, a emis peste 26.000 de mandate de siguranță națională, între care doar două propuneri au fost respinse.
Iohannis: Opozanții PSD sunt luați în plină zi de Poliție
n prezent la o întâlnire a PNL, președintele a lansat un atac dur la adresa coaliției aflate la guvernare
Președintele Klaus Iohannis a afirmat sâmbătă, la Consiliul Național al PNL, că PSD a promis lapte și miere, dar ”Dragnea și câțiva acoliți au pus mâna pe putere” și o folosesc pentru a scăpa de dosare penale. ”Asta a fost prioritatea reală a PSD. Au urmat nenumărate faze în care au încercat să aducă justiția sub controlul politic al PSD și încearcă și acum, au încercat să inhibe lupta anticorupție, dar ea va continua. Și-au dat seama că lumea așteaptă cu totul altceva și au pus în operă o păcăleală prin care le-au explicat oamenilor că le cresc salariile și pensiile, dar ele nu au crescut. Prin gestionarea proastă a finanațelor țării, PSD a adus la viață inflația, au început să crească dobânzile, și acea mică creștere de care inițial s-au bucurat unii s-a dus”, a afirmat Klaus Iohannis. Președintele a subliniat că ”a rămas o țară care e din ce în ce mai dezamăgită, o țară care așteaptă soluții”.”Toate sondajele din ultimele luni arată că 80% din români cred că țara merge într-o direcție greșită. Este acesta un semnal extrem de puternic, este un rezultat catastrofal și asta în condițiile în care PSD a preluat o țară cu o economie în puternică creștere, au preluat o Românie care a fost extraordinar de bine situată în cadrul structurilor euro-atlantice, o țară care în fine începuse să fie nu doar văzută, ci și respectată, cu o abord pro-europeană, pro-atlantică. și ce s-a întâmplat? Cum a dispărut acest sentiment bun? Cum a dispărut optimismul? Cum a revenit pesismismul între oamenii de afaceri, între investitori, între partenerii internaționali, între noi?”, a continuat șeful statului. El a precizat că explicația e cât se poate de simplă, și anume: ”Un politician pe nume Dragnea împreună cu câțiva acoliți au pus mâna pe putere în PSD, în guvern și în Parlament și de atunci încearcă să folosească această putere în interes propriu și personal pentru a scăpa de justiție”.Președintele a ținut să precizeze că ”au început acțiuni de neimaginat: oameni care îndrăznesc să-și expună public opinia anti-PSD sunt luați în plină zi de Poliție”. ”Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România din anii întunecați ai comunismului. Acolo am ajuns, să ne întoarcem de unde am plecat? Să dăm cu piciorul la ce au construit generații de români? Să dăm cu piciorul la bunăstarea românilor, la imaginea țării, la însăși esența, coeziunea între români?”, a mai spus președintele.Iohannis le-a cerut liberalilor să fie uniți în următoarea perioadă și să țină cont că în opoziție există partide ”bine intenționate”, alături de societatea civilă.
Carmen Dan: Iohannis să reproducă lozinca anti-PSD
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat sâmbătă, legat de afirmațiile președintelui potrivit cărora sunt români ridicați de pe stradă pentru că au mesaje anti-PSD, că îl provoacă să spună lozinca pusă pe plăcuțele de mașină. "Asistăm la un atac, un alt atac la președintelui pentru că deja ne-am obișnuit. Atât poate, atât face. Un atac la Guvern, la adresa președintelui PSD, în contextul unei încercări disperate de reabilitare a Opoziției. Președintele ignoră, prin participarea la evenimentul unui anumit partid, voturile românilor. A criticat că Guvernul e irațional. Îi transmit că guvernul e cât se poate de real", a declarat Carmen Dan, la România TV.Ministrul de Interne spune că declarația președintelui face referire la situația românului care a intrat în țară cu plăcuțele M...PSD și îl provoacă să spună dacă mai știe și alte cazuri. "Îmi permit să îi spun că este în mare confuzie. Dacă domnia sa crede că opiniile anti-PSD trebuie să conțină cuvinte obscene, spun, având în vedere eleganța pe care vrea să o afișeze, nu o are, dar vrea să o afișeze, să reproducă lozinca respectivă. Din această perspectivă este mai mult decât evident că a început campania electorală. Atât timp cât ministrul de Interne a avut o atitudine rezervată și nu s-a implicat în echipele operative aceeași atitudine trebuia să aibă și președintele. Nu văd declarația decât cu referire la acea situație, pentru că l-aș ruga să dea exemple de români ridicați de Poliție. Cred că s-a referit la acea situație și am văzut un mesaj vulgar pe plăcuțe de înmatriculare. Probabil că aceasta este conduita pe care președintele trebuie să o promoveze", a mai spus Carmen Dan.
O nouă dramă în aviație: Două avioane s-au ciocnit în aer
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit sâmbătă la antrenamente, în localitatea Frătăuții Vechi, din județul Suceava, iar unul dintre piloți și-a pierdut viața pe loc.Starea celuilalt pilot, rănit grav, era staționară, ieri la prânz, medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași precizând că bărbatul nu a fost operat și este în continuare la Terapie Intensivă. ”Față de ieri (sâmbătă – n.r.), situația nu s-a schimbat, starea lui nu e nici mai bună, nici mai proastă. Prognosticul este în continuare rezervat”, a declarat medicul Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Sorin Bochiș, în vârstă de 53 de ani, este originar din Timișoara. Polițiștii din Suceava au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă, dosarul fiind coordonat de procurori. De asemenea, specialiștii Autorității Aeronatice Civile fac propria anchetă pentru a vedea dacă a fost vorba despre eroare umană sau defecțiune tehnică.
Mesaje antisemite pe casa memorială a lui Elie Wiesel din Maramureș
Casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmației, județul Maramureș, a fost vandalizată cu trei înscrisuri antisemite. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Maramureș, în prezent este în desfășurare o anchetă și există deja un cerc de suspecți. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmației și organelor judiciare și de anchetă "să trateze cu maximum de responsabilitate" incidentul de vineri noapte.În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de polițiști care au deja un cerc de suspecți. De asemenea, președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că instituția pe care o reprezintă condamnă astfel de manifestări antisemite și își arată întreaga disponibilitate de a veni în sprijinul autorităților cu tot ce este nevoie pentru ca vinovații să fie identificați și pedepsiți pentru faptele lor.În comunicatul citat se amintește că scriitorului și filozofului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, i-a fost conferită distincția de Cetățean de Onoare (post - mortem) al județului Maramureș.Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmației - primăria și Muzeul Maramureșului -, precum și organelor judiciare și de anchetă "să trateze cu maximum de responsabilitate" incidentul de vineri noapte.Și Ambasada Statului Israel la București și-a exprimat consternarea cu privire la "gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmației". "Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent și are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în fața justiției pentru a fi pedepsiți. Ambasada Statului Israel a fost informată cu privire la faptul că autoritățile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite și, pe această cale, dorește să le mulțumească pentru reacția promptă", se menționează într-un comunicat al Ambasadei.