Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Ce căuta șeful SRI acasă la Oprea, în noaptea alegerilor?

Ziarul de Vrancea
29 aug 2017 583 vizualizări

Maior, despre vizita la Oprea: A fost o vizită privată, fără conotație neconstituțională, ilegală sau imorală

Fostul șef al SRI George Maior, ambasador al României la Washingron, a declarat ieri, că vizita sa la Gebrial Oprea, în 2009, a nu a avut nicio conotație neconstituțională, ilegală sau chiar imorală, precizând că "întotdeauna" a avut o relație de prietenie cu acesta. El a precizat că a răspuns corect întrebărilor comisiei parlamentare de anchetă și că întotdeauna va răspunde comisiei. "Cred că am răsuns la toate întrebările adresate, unele foarte interesante, cred că am răspuns corect", a declarat Maior , referindu-se la demersul Comisie parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 de a trimite o informare președintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul că răspunsurile date de el în cadrul audierii nu au fost "satisfăcătoare”. „Eu am făcut un efort necesar de a traversa Atlanticul pentru a răspunde întrebărilor Comisiei de anchetă, cred că am răspuns la toate întrebările adresate, unele foarte interesante. Consider că am răspuns corect. Repet ce am spus și atunci, a fost o vizită cu caracter privat, nu a avut nicio conotație neconstituțională, ilegală sau chiar imorală. Am fost deschis, comunicativ cu membrii comisiei și în acest context, nu am ce să comentez ceea ce interpretează unii membri ai Comisiei”, a afirmat George Maior. El a susținut că a fost comunicativ cu membrii comisiei, deci nu are ce să comenteze. George Maior a subiliniat că întotdeauna va răspunde întrebărilor comisiei de anchetă, pentru că a fost și el președinte de comisie și știe ce înseamnă acest lucru.

„Întotdeauna vin și răspund Parlamentului. Și eu am fost președinte al unei comisii de anchetă și știu ce înseamnă o comisie de anchetă mai bine decât cred unii”, a spus ambasadorul. Întrebat dacă există posibilitatea ca președintele Klaus Iohanis să îl cheme la o discuție în urma informării pe care membrii Comisiei de anchetă doresc să i-o transmită, ambasadorul a răspuns că el comunică foarte bine cu șeful statului pe probleme legate de parteneriatul strategic româno-american. „Eu comunic foarte bine cu domnul președinte Klaus Iohannis pe probleme legate de parteneriatul strategic româno-american, care este la cel mai înalt nivel calitativ al său din istorie”, a precizat George Maior. În ceea ce privește relația cu Gabriel Oprea, Maior a spus că întotdeauna a avut o relație de prietenie cu acesta. De asemenea, întrebat dacă este o problemă de moralitate faptul că a fost acasă la un om politic, Maior a răspuns negativ, afirmând că nu a implicat niciodată SRI într-o activitate politică. ”Nu e deloc o problemă de moralitate, o problemă de moralitate se pune atunci când într-o anumită calitate, într-un fel implici Serviciul într-o activitate politică, ceea ce nu s-a întâmplat pe parcursul a opt ani, șase luni și câteva zile de mandat (...). Serviciul poate să spună că pe parcursul a opt ani și șase luni de mandat s-a reformat exemplar, s-a modernizat, a devenit unul dintre cele mai importante Servicii din lume. Sunt foarte mulțumit, sunt foarte împăcat și nu îmi fac nicio problemă”, a conchis George Maior.

Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 îi va trimite o informare președintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul că răspunsurile date de ambasadorul George Maior în cadrul audierii nu au fost „satisfăcătoare”, a anunțat luni, președintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Liderul PSD ia apărarea capitalului străin Liviu Dragnea: România are nevoie de creștere economică sustenabilă ca de aer; e necesar să existe capital extern

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că România are nevoie de creștere economică sustenabilă ca de aer, dar țara noastră nu are posibilitatea unei explozii economice doar cu resursele interne, motiv pentru care este nevoie de capital extern, iar diplomația poate atrage investitori străini. „Dacă mă întrebați care sunt azi prioritățile României, vă pot da un răspuns rapid: totul. Suntem atât de decalați în raport cu ceea ce ne dorim să devenim, încât orice direcție de dezvoltare este o urgență. Dar dacă vreți un răspuns rațional, vă răspund că prioritatea noastră numărul unu este economia. România are nevoie de o creștere economică sustenabilă ca de aer. Fără progrese majore aici, toate celelalte planuri de creștere și dezvoltare se poticnesc”, a spus Liviu Dragnea.

Președintele Camerei Deputaților a susținut că „România nu are posibilitatea unei explozii economice doar cu resursele interne, indiferent câte planuri vor face guvernele și le fac, e clar pentru toți că România poate îmbuntăți viața românilor la nivelul pe care și-l doresc românii, dar nu își poate organiza saltul înainte oferind doar cu PIB-ul și cu deficitul bugetar”. „E nevoie de energie și de capital extern, e nevoie de fluxuri internaționale și de soluții creative. Ce poate face diplomația pentru economie știți mai bine decât mine: poate genera cntracte comerciale, poate atrage investitori, poate facilita acorduri bilaterale, poate deschide piețe, poate sprijini companii românești, poate găsi giganți financiari interesați de acest colț de lume”, a completat liderul PSD. El a vorbit și despre emigrația românilor, spunând că țara noastră este al treilea stat de pe Glob în privința creșterii procentului de migrație. „O dovadă că jocul e dificil: emigrația românilor, plecarea forței noastre de muncă, a milioane de români care au părăsit țara până în decembrie 2016 are cauze economice, oamenii au plecat să caute bunăstare, iar faptul că nu au găsit-o în țara noastră a făcut din România a treia țară de pe Glob în ordinea creșterii procentului de migrație”, a subliniat Liviu Dragnea. 

Patru angajați ai Poliției Rutiere, reținuți pentru luare de mită

Patru angajați ai Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, acuzați de luare de mită, au fost reținuți și urmează a fi prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă. Ei au fost reținuți în urma perchezițiilor efectuate de către ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA). Inițial, reprezentanții instituției au anunțat că sunt vizate două persoane. Cei patru sunt acuzați de luare de mită și vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ofițerii DGA au făcut, luni, cinci percheziții la sediul Poliției Județene Bistrița-Năsăud. Surse din anchetă au precizat că, în noaptea de duminoică spre luni, unul dintre polițiștii vizați a fost prins în flagrant în timp ce primea 150 de euro mită pentru a nu aplica o contravenție la regimul rutier.

Șofer surprins cu 222 km/h

Polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale a Poliției Române au surprins, în ultima săptămână, 42 de conducători auto care rulau cu viteze excesive pe autostrăzi, aceștia fiind amendați. Cea mai mare viteză a fost de 222 kilometri la oră, înregistrată pe autostrada A1 Deva-Nădlac. În perioada 21 – 28 august, polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale au depistat 42 de conducători auto, cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani, care rulau cu viteze excesive pe autostrăzi. Aceștia circulau cu viteze cuprinse între 181 și 222 de kilometri la oră.

Cea mai mare viteză, 222 de kilometri la oră, a fost înregistrată pe pe autostrada Deva – Nădlac. De asemenea, unul dintre conducători circula, pe Autostrada A1, cu mașina având Inspecția Tehnică Periodică expirată, iar altul circula, pe Autostrada A 2, având dreptul de a conduce suspendat. Cel din urmă nu a oprit la semnalul regulamentar al polițiștilor, reușindu-se oprirea lui în zona Stației de Taxare. ”Mare parte dintre abaterile conducătorilor auto au fost filmate și înregistrate de aparatul radar în mișcare, montate pe autospecială neinscripționată. Oprirea acestora s-a efectuat de o autospecială inscripționată”, amnunță Poliția Română. Șoferii au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei și le-au fost reținute permisele de conducere pentru 90 de zile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.