Național

Cabinetul Dăncilă, plin de moldoveni

Ziarul de Vrancea
26 ian 2018 1181 vizualizări

PSD a schimbat vineri, în pedinta Comitetului Executiv Național al PSD, 16 miniștri din totalul de 28 (număr care însă îi include și pe cei de al ALDE) modificând puțin și structura cabinetului.

Au apărut patru vicepremieri în loc de trei, iar ministerul pentru Dialog Social s-a desființat, portofoliul fiind preluat de un secretar de stat din Ministerul Muncii. Mare parte dintre noii miniștri sunt din zona Moldovei și a Ardealului, regiuni care pâna acum au fost aproape ignorate în cazul primelor doua cabinete PSD-ALDE.

Numele miniștrilor propuși pentru noul cabinet condus de Viorica Dăncilă au fost votate într-o ședință de trei ore a conducerii PSD. Mai mulți miniștri din fostul cabinet s-au retras și au apărut câteva surprize. Liderii organizațiilor din teritoriu par să fi avut un cuvânt greu de spus.

Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a prezentat, vineri, la sediul PSD, lista viitorului Cabinet, fără a face nicio precizare legată de programul de guvernare și fără a răspundere întrebărilor jurnaliștilor. În Cabinetul Dăncilă vor fi patru vicepremieri, față de trei câți sunt în prezent.

Premierul desemnat a spus, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, că au fost mai multe propuneri, pentru unele portofolii unii dintre miniștri au renunțat, existând un singur portofoliu unde am avut două propuneri, iar votul a fost cel care a decis.

"Având în vedere faptul că pentru mine este importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării și implementarea parteneriatelor strategice ale României, am considerat oportun să modificăm structura guvernamentală astfel încât Ministerul Fondurilor Europene devine minister de sine stătător și am înființat un post de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, în special parteneriatul strategic cu Statele Unite", a afirmat Dăncilă.

Acest post de vicepremier va fi deținut de fostul ministru Ana Birchall, iar astfel vor fi patru vicepremieri în Cabinetul Dăncilă, față de trei în prezent.

De asemenea, atribuțiile Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social vor fi preluate de alte structuri guvernamentale.

Viorica Dăncilă s-a limitat la a prezenta lista cabinetului pe care îl va conduce, spunând că va face declarații de presă luni, după învestitură.

Lista noului Cabinet:

Paul Stănescu - ministrul Dezvoltării Regionale și vicepremier

Grațiela Gavrilescu - ministrul Mediului și vicepremier

Viorel Ștefan – vicepremier (Galați)

Ana Birchall – vicepremier (Vaslui)

Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne

Teodor Meleșcanu - ministrul Afacerilor externe

Mihai Fifor - ministrul Apărării Naționale

Eugen Teodorovici - ministrul de Finanțe

Tudorel Toader  - ministrul Justiției (Iași)

Petre Daea - ministrul Agriculturii

Valentin Popa - ministrul Educației (Suceava)

Lia Olguța Vasilescu - ministrul Muncii

Dănuț Andrușca - ministrul Economiei (Neamț)

Anton Anton - ministrul Energiei

Lucian Șova - ministrul Transporturilor (Bacău)

Rovana Plumb - ministru pentru Fondurile Europene

Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri

Sorina Pintea - ministrul Sănătății

George Ivașcu - ministrul Culturii

Ioan Deneș - ministrul Apelor și Pădurilor

Nicolae Burnete - ministrul Cercetării

Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicațiilor (Iași)

Ioana Bran - ministrul Tineretului și Sportului

Bogdan Trif - ministrul Turismului

Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de Pretutindeni

Victor Negrescu - ministrul Afacerilor Europene

Viorel Ilie - ministrul pentru Relația cu Parlamentul (Bacău)

Propuneri controversate

Radu Oprea, propus ministru pentru Mediul de Afaceri, este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani ”Îmi dați o informație în premieră. Nu știu, nu cunosc această informație. Însă în frenezia care a cuprins în ultimii ani parchetele, aproape că nu există om politic fără un dosar pe cap”, i-a luat apărarea vineri Călin Popescu Tăriceanu.

Sorina Pintea, popusă pentru postul de ministru al Sănătății, este manager al Spitalului Județean din Baia Mare. Pentru câteva luni, în urma alegerilor din 2016, a fost senator, dar a renunțat la mandat pentru a reveni la conducerea spitalului. Fiul Sorinei Pintea, Ionuț Pintea, a fost condamnat, în 2012, la șase ani de închisoare cu executare pentru trafic de droguri.

Deputatul PSD de Neamț Dănuț Andrușcă va prelua conducerea Ministerului Economiei de la Gheorghe Șimon. În trecut, firma la care acesta deține 75% din acțiuni a avut mai multe contracte cu statul. Chiar și cu regia autonomă la care avea să fie numit, ulterior, administrator special.

Născut pe 19 ianuarie 1969, Andrușcă a absolvit, în 2001, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de științe Economice. Pe pagina personală de Facebook, el a urcat mai multe fotografii făcute lângă Palatul Culturii din Iași.

Băcăuanul propus la Transporturi, despre autostrăzi: “Bacău – Brașov” nu exclude “Iași –Tg. Mureș”

Lucian Șova, propus la ministerul Transporturilor, spunea la începutul acestui an că autostrada Bacău – Brașov nu va exclude viitoarea autostradă Iași – Tg Mureș. El a declarat că pe masterplan sunt prinse ambele autostrăzi, însă Iași- Bacău – Brașov este programată pentru exercițiul financiar care va începe în 2020 iar ceea ce a făcut Guvernul la începutul anului a fost doar să permită ca studiul de fezabilitate să se facă mai repede, astfel încât lucrarea să înceapă efectiv din 2020.“Acest lucru nu exclude ca Iași – Tg. Mureș să continue. Proiectul autostrăzii care trece prin Bacău a fost abordat altfel, dar un proiect nu-l exclude pe celălalt, fiecare, însă va merge cu viteza să”, a spus Lucian șova, citat de desteptarea.ro.

USR: Vedem din nou miniștri urmăriți penal în conducerea României

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a declarat, vineri, că numirea în Guvernul Dăncilă a unor miniștri cu probleme penale este unu lucru grav, iar semnalul trimis de România către partenerii europeni este unul prost. El spune că, în două luni, PSD va începe o nouă “ofensivă” asupra Justiției. “Avem un al treilea Guvern Dragnea, putem să spunem Guvernul Dragnea 3. Acum se pare că și-a găsit, în sfârșit, varianta perfectă în conducerea Guvernului și foarte probabil în următoarele două luni vom vedea o nouă ofensivă împotriva Justiției, de data aceasta având omul care să îl asculte acolo”, a spus Ionuț Moșteanu la finalul Birourilor Permanente Reunite. Acesta spune că miniștrii cu probleme penale din noul Guvern transmit un semnal foarte grav partenerilor internaționali ai României, iar Guvernul trebuie “să fie de o conduită morală ireproșabilă”.

“Vedem din nou miniștri urmăriți penal în conducerea României și cred că ăsta este un lucru foarte grav și un semnal foarte prost pe care România îl trimite către partenerii europeni și către toți partenerii internaționali. Guvernul trebuie să fie de o conduită morală ireproșabilă. Faptul că în vizinea  domnului ștefănescu – pot pune miniștri penalei pentru că pot – este un lucru foarte grav, care va influența bunul mers al României și relațiile cu partenerii”, a mai spus acesta.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.