Național

Bilanțul DNA pe 2017:O decizie a CCR a “șters” prejudicii de 148 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
27 feb 2018 551 vizualizări

în urma deciziei Curții Constituționale privind abuzul în serviciu, au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 de milioane de euro, spune Kovesi n șefa DNA se plânge că autoritățile publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciilor n 713 inculpați au fost condamnați anul trecut în baza rechizitoriilor procurorilor DNA n într-un dosar au fost audiați 1.053 de martori

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat, ieri, la prezentarea bilanțului instituției pe anul 2017, că aproximativ 1.000 de inculpați au fost trimiși în judecată, o treime dintre aceștia având funcții de conducere, demnități publice. ”Trei miniștri, cinci deputați, un senator, un fost președinte al Camerei Deputaților și un secretar general al unui minister au fost trimiși în judecată. Aceste cifre ne arată că, în principal, cei corupți au funcții înalte. Au rețete de fraudare a banului public. Toți știu ce trebuie să facă și cu cine trebuie să vorbească”, a afirmat Kovesi la începutul prezentării bilanțului, la care a participat și președintele Iohannis, dar a lipsit ministrul Justiției.Șefa DNA a precizat, de asemenea, că o treime din cei trimiși în judecată au comis fraude cu fonduri europene, majoritatea pentru zonele rurale. Codruța Kovesi a mai declarat că, urmare a deciziei CCR din 2016 privind abuzul în serviciu, au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 de milioane de euro. Ea a spus că se pune întrebarea firească dacă în aceste cazuri celelalte instituții au deschis acțiuni pentru sancțiunea disciplinară.Procurorul-șef al DNA a subliniat că există situații în care autoritățile publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului și că este de neînțeles acest refuz.Potrivit raportului, activitatea de urmărire penală a fost desfășurată, în medie, de 107 procurori care au avut de soluționat 11.234 de cauze, un procuror având de soluționat în medie 104 dosare. În total, în 2017 au fost soluționate pe fond 3.893 de dosare, mai multe decât în 2016 (3.341), fiind cel mai mare număr de dosare soluționate într-un singur an de la înființarea instituției. De asemenea, se mai arată în raport, au fost trimiși în judecată 997 de inculpați în 381 de dosare penale, dintre acestea în 91 de cauze inculpații trimiși în judecată și-au recunoscut vinovăția, mai multe decât în 2016 (80 de acorduri de reunoaștere a vinovăției).

DNA a identificat manageri de spitale care iau comisioane între 5 și 20%

Laura Codruța Kovesi a mai declarat că instituția a identificat manageri de spitale care iau comisioane între 5 și 20% din valoarea contractelor de la furnizorii de servicii, în multe cazuri, folosul fiind obținut de persoane din anturajul acestora ori din aceeași grupare politică. "Condiționează buna derulare a contractelor încheiate și plata facturilor de achitarea unor „comisioane” cuprinse între 5 și 20% din valoarea contractului și obțin beneficii nelegale de ordinul milioanelor de euro", a declarat Kovesi, precizând că într-un singur dosar, adaosul comercial practicat de firma „intermediară” a fost de 1 milion de euro, bani cu care a fost prejudiciat bugetul spitalului și cel mai des achiziția a fost supraevaluată, astfel încât să poată fi acoperită și mita ce a fost primită de manager. “Sigur, nu toți managerii de spitale fac asta, vorbesc strict de cazurile descoperite de noi. Și în domeniul sănătății există o perioadă mare de timp între producerea faptei și momentul descoperirii acesteia”, a arătat șefa DNA. "Ce șanse reale de recuperare a prejudiciului de 1,5 milioane lei există atunci când fapta este sesizată de Curtea de Conturi la 6 ani după producere? Vă dau un singur exemplu: Contract atribuit în 2010, derulat între 2010-2012, audit desfășurat de Curtea de Conturi și sesizare la DNA în 2016. Rechizitoriul emis în 2017. La 7 ani de la comiterea faptelor", a exemplificat Codruța Kovesi. Ea a menționat că folosul ilicit obținut prin astfel de fapte nu se întoarce întotdeauna în mod direct la inculpat, de multe ori, folosul este obținut de persoane din anturajul său ori din aceeași grupare politică."Sumele de bani provenite din infracțiuni de corupție, fraudă în achiziții publice sau evaziune fiscală au fost folosite, ulterior, pentru finanțarea unor partide politice sau pentru plata unor servicii prestate în campanii electorale", a adăugat Kovesi.

Un dosar cu 465.000 de file

Potrivit raportului, peste 6.000 de cauze au rămas nesoluționate anul trecut. De asemenea, instanțele au condamnat 713 inculpați în baza rechizitoriilor procurorilor anticorupție, dintre care 79 de persoane cu funcții înalte în stat sau în instituțiile publice. „Nu putem soluționa, cu resursele actuale, toate cauzele pe care le primim într-un an. DNA are în investigare cauze ce implică de cele mai multe ori administrarea unui probatoriu complex”, a spus Kovesi. Ea a dat exemplu un dosar în care au fost audiați 1.053 de martori și 73 de suspecți, au fost făcute 55 de percheziții domiciliare și au fost 135 de ridicări de documente de la persoane fizice și juridice, au fost luate 64 de măsuri asiguratorii și au fost sechestrate bunuri în valoare de peste 2,8 milioane de euro. În același dosar, care are peste 465.000 de file, s-au luat măsuri preventive față de 35 de inculpați. Potrivit raportului, anul trecut au fost audiate în total peste 23.100 de persoane, 85 de persoane, în medie, pe zi, și au fost studiate 12 milioane de documente.

Iohannis: Suntem tot mai departe de o revocare a procurorului-șef al DNA

Președintele Klaus Iohannis a declarat că așteaptă o serie de documente pentru o decizie în cazul procurorului-șef al DNA, subliniind că "suntem tot mai departe de revocare". "O decizie astăzi, nu. Trebuie să aștept diferitele documente, cum ar fi motivarea de la CSM, dar, în condițiile date, este clar că suntem departe de o revocare. Tot mai departe", a afirmat șeful statului, înainte de ședința de bilanț al DNA.Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, marți, propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a Codruței Kovesi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.