Național

Băncile din România au active de 86,5 miliarde euro

Ziarul de Vrancea
23 mai 2017 575 vizualizări

La sfârșitul lui martie, rata medie a creditelor neperformante la nivelul întregului sector bancar a coborât la 9,36%, de la 9,62%

Cele 37 de bănci active pe piața românească au încheiat primul trimestru din acest an cu active nete de 393,7 miliarde lei (86,5 miliarde euro), pe fondul reducerii creditelor neperformante și menținerii unui raport constant între profit și active, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR). Indicatorul-cheie ROA (return on assets), care reprezintă raportul dintre profitul anualizat și active, a fost în primul trimestru din acest an de 1,26%, identic cu nivelul din primul trimestru al anului trecut, ceea ce înseamnă că băncile românești au obținut profituri cumulate de circa 1,2 miliarde lei în primul trimestru al acestui an. Activele băncilor din România au crescut cu 6,3% în ultimul an, de la 370,2 miliarde lei în martie 2016, însă au rămas la un nivel apropiat de cel de la finalul anului trecut, de 393,6 miliarde lei.  La 31 martie 2017, rata medie a creditelor neperformante la nivelul întregului sector bancar a coborât la 9,36%, de la 9,62% la finalul anului trecut și 13,52% în martie 2016. De asemenea, rata solvabilității la nivelul sectorului bancar a urcat la finalul lunii martie la 19,8%, de la 19,68% în decembrie 2016, și este semnificativ peste nivelul minim solicitat de normele bancare, de 8%, arată datele publicate de BNR. În 2015, băncile au obținut un profit cumulat de 4,68 miliarde lei, corespunzător unui randament al activelor (profit raportat la activele totale) de 1,24%, comparativ cu 1,08% - profit de 4,25 miliarde lei - în 2016. La finalul lunii martie, pe piața românească operau 37 de bănci, din care opt au statut de sucursale ale unor bănci cu sediul în alte state membre ale Uniunii Europene. Sistemul bancar românesc rămâne dominat de capitalul extern, băncile cu acționari străini deținând 90,9% din active la finalul primului trimestru din acest an, față de 90,3% în martie 2016, mai arată datele BNR.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.