Aviația română a “doborât” un avion rusesc
Un avion MIG 21 s-a prăbușit lângă Aeroportului Mihail Kogălniceanu n pilotul român, care a acuzat probleme grave la motor, a reușit să se catapulteze
Un avion MIG 21 Lancer aparținând Forțelor Armate Aeriene s-a prăbușit, ieri, în județul Constanța, în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. La bordul avionului se afla doar pilotul, care s-a catapultat.
Potrivit primelor informații furnizate de reprezentanții aeroportului, avionul militar s-a prăbușit la aproximativ 8 kilometri distanță de pista de sud a Aeroportului Mihail Kogălniceanu, între localitățile Culmea și Nazarcea. De altfel, avionul decolase de pe acest aeroport cu puțin timp înainte de prăbușire. Pilotul avionului a fost transferat de la Spitalul Județean la Spitalul Militar din București, el fiind preluat de o aeronavă militară de pe Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență (SJU) Constanța, starea de sănătate a pilotului, în vârstă de 35 de ani, era bună, el având un traumatism de coloană vertebrală și fiind conștient.
Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare. “După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite”, arată ministerul Apărării.
Forțele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forțelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982. MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiții meteorologice normale și a zburat pentru prima dată în anul 1957.
În anul 1992, Forțele Aeriene Române au inițiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO și pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerințele luptei aeriene moderne.