Național

Augustin Lazăr | Declarație de presă în scandalul momentului, pe tema protocoalelor

Ziarul de Vrancea
27 aug 2018 716 vizualizări

Manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului, a declarat, luni, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

”O perioadă, din păcate, foarte sensibilă pentru justiţie şi pentru statul de drept din România, în care avem nevoie de media mai mult ca niciodată pentru a face cunoscut adevărul despre activitatea Ministrului Public. Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută - cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI. Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. Pentru noi, pentru procurori, adevărul este valoarea cea mai de preţ. Principiul aflării adevărului face parte din cultura noastră profesională. (...) În calitate de procuror general, consider o chestiune de onoare şi o datorie profesională să clarific toate suspiciunile, toate speculaţiile şi interpretările false apărute abundent în spaţiul public. În spiritul transparenţei instituţionale pe care am promovat-o intotdeauna, voi face publică corespondenţa pe care am purtat-o cu CSM şi Ministerul Justiţiei. Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, adevărul este riguros, este concret, este neinterpretabil, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România. A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român", a precizat Lazăr în conferinţa de presă.

Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, "şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte", în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public. Acesta a afirmat că primul pas pentru desecretizarea protocolului din decembrie 2016 s-a făcut în martie 2017.

”În mod constant, pentru desecretizarea protocolului din deccembrie 2016, primul demers a fost făcut la data în 13 martie 2017. (...) Eu vă prezint nişte documente pentru a vedea cine cum le mai interpretează”, a mai spus Lazăr. Procurorul general a mai spus că ”unii fac scene şi dramatizări pe seama Ministerului Public”. Acesta a reiterat ideea că Ministerul Public nu are nimic de ascuns şi că toate protocoalele încheiate cu SRI au fost denunţate de părţi, fără a produce efecte.

”Protocolul din 2016 nu aveam niciun motiv să nu-l prezentăm din moment ce toată lumea ştia de el, nu produsese efecte, era în procedură de declasificare. I-am pus la dispoziţie şi protocoalele încheiate cu MAI, care fuseseră şi declasificate, şi reînregistrate la nesecret, dar era bine ca domnul ministru să ştie. Domnul ministru comunică în 9 mai CSM că nu poate emite un punct de vedere cu privire la aceste protocoale. Sunt suprins că sâmbătă a avut un alt punct de vedere”, a mai spus Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr.

Text informații + VIDEO:CANALUL DE STIRI

Vizionați și citiți și: Lazăr: Manipularea opiniei publice, des folosită pentru destabilizarea activității procurorilor

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat luni, că manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului. Declaraţia procurorului general vine după ce ministrul justiţiei, Tudorel Toader, spunea că Ministerul Public s-a îndepărtat "de la rolul constituţional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor cetăţenilor". Tudorel Toader a anunţat propria conferinţă pentru marţi.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a calificat perioada actuală ca fiind "una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România" şi a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi CSM pe tema protocoalelor. Lazăr a afirmat că primele informaţii despre existenţa protocolului din decembrie 2016 au fost prezentate instituţiilor abilitate în martie 2017, precizând că "adevărul este riguros, este concret, este unul singur".

În plus, procurorul general a afirmat că toate protocoalele cu SRI au fost denunţate de părţi, fiind, deci, lipsite de efecte. "Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută - cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI. Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. (...) Fac publică corespondenţa purtată cu ministerul Justiţiei şi CSM, adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România. A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român", a precizat Lazăr într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, "şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte", în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public. "Protocolul din 2016 nu aveam niciun motiv să nu-l prezentăm din moment ce toată lumea ştia de el, nu produsese efecte, era în procedură de declasificare. I-am pus la dispoziţie şi protocoalele încheiate cu MAI, care fuseseră şi declasificate, şi reînregistrate la nesecret, dar era bine ca domnul ministru să ştie. Domnul ministru al Justiţiei comunică în 9.05.2018 Consiliului Superior al Magistraturii : 'Vă comunicăm că Ministerul Justiţiei, în calitate de organ al administraţiei publice centrale, nu are atribuţia legală de a analiza şi de a emite un punct de vedere referitor la conţinutul şi efectele unui protocol încheiat între alte instituţii publice''. A fost absolut surprinzător când am văzut că sâmbătă era deja un alt punct de vedere care era adaptat noii situaţii ivite", a declarat Augustin Lazăr.

Text iformații + VIDEO:CANALUL DE STIRI

Vizionați și citiți și:Analist politic: Tudorel Toader se antepronunță în evaluarea lui Lazăr

 

Analistul politic Ion Bogdan Lefter a declarat, la Digi24, că o anumită parte din afirmațiile lui Tudorel Toader, de luni dimineața, ar putea reprezenta o antepronunțare în evaluarea procurorului general Augustin Lazăr. „Ne-a indicat modelul raportului în cazului doamnei Kovesi”, a precizat expertul. „Legătura (între procedura de evaluare a lui Lază și protocoale - n.r.) e prea străvezie ca să nu existe. Toader îl vânează pe Lazăr, căci discutăm despre ce se întâmplă de când o nouă majoritate și de guvernare și-a dat la iveală principalul scop, să blocheze justiția, încât liderii coaliției să scape de sentințe. Sistemul de justiție a reacționat cu fermitate și demnitate, în spiritul legii, cu mai mare vizibilitate publică decât în mod obișnuit. În mod obișnuit, într-un stat de drept procurorii generali nu e nevoie să iasă public și să fac declarații de apărare a statului de drept, să explice că legislația e alterată. A fost un punct din declarația lui Toader nu doar grav, o antepronunțare. Ne-a indicat modelul raportului în cazul doamnnei Kovesi. S-a antepronunțat, a pronunțat termenul managerial, căci el poate face o analiză managerială, nu să evalueze conținutul anchetei și pozițiile publice ale procurorului general. Face politică. În sistem de justiție nu se face politică. Protocoalele astea apărute în urmă cu câteva zile și despre care știm că toate instituțiile abilitate fuseseră informate. Sunt niște documente tehnice. Și noi putem face un protocol, nu îl facem că nu e nevoie. Faptul că se declanșează efectiv acest proces de evaluare într-o manieră în care domnul ministru a mai făcut-o și l-au obligat pe președinte să nu își mai îndeplinească rolul decizional în numirea unui procuror șef coroborat cu faptul că acum suntem într-un nou moment și mai fierbinte, după 10 august, intervenția jandarmeriei, suspiciuni grave alimentate de informații cum că ar fi o comandă politică în culise, Parchetul General investighează, nu putem să nu facem legătură”, a explicat Ion Bogdan Lefter, analist politic. Tudorel Toader a făcut, luni dimineață, noi precizări cu privire la evaluarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, anunțată în urmă cu două zile. Ministrul Justiției a spus că decizia de evaluarea nu a venit din senin și nici circumstanțial.

Text iformații + VIDEO:CANALUL DE STIRI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.