Național

Ați fost sunat vreodată din Maldive sau Tanzania? Ați încurcat-o

Ziarul de Vrancea
19 nov 2017 2341 vizualizări

Mii de români sunt terorizați în ultimul timp de apeluri telefonice venite din țări exotice.

Apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă. Curioși să afle cine îi caută din insulele Maldive sau din Tanzania ei sună înapoi. Fără să știe că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus. La capătul celălalt nu se află decât niște escroci care utilizează numere cu suprataxă. „Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârșitul lunii cu factura încărcată. 60 și ceva de euro în plus”, spune Ionuț Tudorache. Ionuț lucrează într-un domeniu internațional, iar asta presupune să ia legătura zilnic cu clienți din toată lumea. Așa se face că a sunat insistent la numărul din Africa ce îl apelase mai devreme. „Mi-am dat seama că este un robot telefonic, în niciun caz nu vorbea în engleză și am închis. Am încercat încă o dată să sun, era ocupat”, adaugă Ionuț Tudorache. Nu este singurul păcălit. Sute de români primesc zilnic astfel de apeluri din Africa de Sud, Nigeria, Tunisia, Tanzania și așa mai departe. „Apelul poate veni din Africa de Sud și atacatorul poate să fie undeva din SUA și apelul să fie redirecționat din Statele Unite către Africa de Sud și apoi către România”, spune Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică. Cei păcăliți sunt buni de plată. Compania de telefonie nu are cum să îi despăgubească și nici măcar poliția nu îi poate ajuta. E aproape imposibil să dea de urma escrocilor. „Sunt niște infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibiltiatea de a închiria numere de telefon din diverse locații din lume. Ei pot atașa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon”, afirmă Liviu Arsene. Dacă veți primi un un beep, nu vă grăbiți să sunați înapoi. Dacă cineva răspunde, veți putea fi taxat chiar și cu 60 de euro pe minut. Iar la întrebarea cum ajung cei care sună la numărul dumneavoastră, răspunsul e simplu: pe piața neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte.

„Foarte multă lume își pune număr de telefon pe rețele de socializare”, spune Liviu Arsene. O altă soluție: instalați aplicații care identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiți un apel-problemă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.