Național

Astăzi, 10 iunie 2021, prima eclipsă de Soare din 2021 - Unde o putem vedea în România. Care-i cel mai apropiat loc de județul Vrancea

Ziarul de Vrancea
10 iun 2021 2077 vizualizări

Aceasta va fi prima din cele două eclipse de Soare ce vor avea loc în 2021, a doua urmând să aibă loc pe 4 decembrie.

Din păcate fenomenul de joi, numit eclipsă anulară va putea fi văzut în întreaga sa splendoare doar în câteva locuri din Emisfera Nordică - regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei, potrivit NASA.

Însă o eclipsă parțială de soare - când Luna ia o „mușcătură” circulară din Soare, va fi vizibilă în mai multe zone din Emisfera Nordică, inclusiv România.

Ce este o eclipsă anulară

Acest fenomen astronomic are loc atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă.

Aceasta este prima eclipsă anulară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI.

Întreaga eclipsă anulară va dura în jur de 100 de minute, începând la răsăritul Soarelui în Ontario, Canada, și va traversa înspre nord până la momentul de maxim al eclipsei, în jur de 8:41 ora Groenlandei și se va încheia la apusul Soarelui în nordul Siberiei.

Faza de coroană de foc în care Luna acoperă 89% din Soare, va dura aproximativ 3 minute și 51 de secunde în fiecare punct de-a lungul acestui traseu.

În contrast, o eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, aşa cum este perceput fenomenul de pe Pământ.

Eclipsa parțială vizibilă din România

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunțat că joi după-masa din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, însă cu o acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Pentru România eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17 (ora României) și cel mai târziu la 14:08, în estul țării.

Acoperirea maximă se produce în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%. În centrul țării acoperirea Soarelui va fi minimă.

Cel mai apropiat loc de județul Vrancea unde eclipsa poate fi văzută eclipsa de astăzi este Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.Aici pe 21 iunie 2020, a fost inaugurat cel mai mare telescop destinat publicului pentru observaţii solare din România.

Pentru mai multe informații accesați link-urile de mai jos

https://www.facebook.com/astrobarlad/photos/a.432756223463723/5636855009720459/

https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2021-june-10?n=%408334804


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.