MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Arhiepiscopia a decis: Cât har primesc enoriașii care au participat la slujbe la Biserica „Sfânta Treime” din Suceava
Explicaţiile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în cazul preotului de la Biserica Sfânta Treime din Suceava care şi-a trecut lăcaşul de cult în proprietate şi a aderat la o autointitulată mitropolie a Muntenegrului, „nerecunoscută oficial”
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a explicat, printr-un comunicat de presă, că preotul Viorel Sidoriuc de la Biserica „Sfânta Treime” din Suceava a afiliat lăcaşul de cult la o autointitulată mitropolie a Muntenegrului, „nerecunoscută oficial”. Arhiepiscopia aminteşte că Sidoriuc a fost caterisit, adică scos din rândurile bisericii, iar participarea credincioşilor la slujbe ţinute de el reprezintă „complicitate la o ilegalitate administrativ-bisericească”. De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei cer enoriaşilor nemulţumiţi de situaţie şi care au contribuit cu bani la construirea bisericii „Sfânta Treime” să le pună la dispoziţie copii ale Certificatelor de Ctitor primite.
„Pentru a aduce lămuriri asupra situaţiei recent apărută la Biserica Sfânta Treime din Suceava, prin aderarea preotului Viorel Sidoriuc la o entitate religioasă necanonică şi nerecunoscută oficial, este esenţial să înţelegem că participarea la slujbe oficiate de preoţi şi episcopi caterisiţi reprezintă un gest de complicitate la o practică necanonică şi, implicit, la o ilegalitate administrativ-bisericească şi cad sub incidenţa unor Canoane. Parohia Sfânta Treime din Suceava a fost afiliată, în mod ilegal şi imoral, de către slujitorul acesteia, Viorel Sidoriuc, la fracţiunea schismatică a unei autointitulate mitropolii din Muntenegru, străină de Biserica neamului nostru, străină şi de Biserica Serbiei din care s-a desprins, în fapt o asociaţie numită Vicariatul Mitropoliei Ortodoxe Muntenegru din România, înfiinţată de Emilian Prodan, preot caterisit prin decizia cu numărul 3/2024 a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor”, arată Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
Slujbe nule, fără „niciun folos sufletesc”
Sursa citată consideră că prin decizia de a se „afilia unei comunităţi lipsite de succesiune apostolică, slujitorul Viorel Sidoriuc nu face altceva decât să continue eforturile asidue de a-şi fi propriul său stăpân (...) şi încearcă să atragă şi Parohia Sfânta Treime ori parte din ea în acest derapaj”.
„Slujbele oficiate de aceşti preoţi sau episcopi, îndepărtaţi din rânduiala preoţiei prin caterisire, nu beneficiază de binecuvântarea Bisericii şi, prin urmare, nu pot îndeplini scopul lor duhovnicesc (...), devenind o grupare schismatică. Conform învăţăturii Bisericii, aceste slujbe sunt considerate nule, nu aduc niciun folos sufletesc şi nu au harul autentic al lucrării divine”, menţionează Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
Potrivit sursei citate, formaţiunea religioasă, al cărei „autointitulat mitropolit şi conducător este Mitropolitul Boris Bojović, neavând hirotonie canonică, luându-şi singur acest rang”, s-a desprins în anul 2018 din Biserica Ortodoxă a Serbiei, canonică, „aflată în comuniune cu toate Bisericile Ortodoxe surori, între care se află şi Biserica Ortodoxă Română, formându-se o nouă structură religioasă, schismatică şi nerecunoscută până astăzi de nici o Biserică Ortodoxă, purtând în mod abuziv titulatura de Biserica Ortodoxă Muntenegreană”.
Biserica Ortodoxă Muntenegreană, nerecunoscută de stat
„Singura Biserică recunoscută în mod oficial în Muntenegru este Biserica Ortodoxă, condusă de Mitropolitul Joanikije II, al Muntenegrului şi Litoralului, informaţie probată de site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Serbiei. Biserica Ortodoxă Muntenegreană (...) nu beneficiază de recunoaştere din partea statului Muntenegru, fapt întărit de o hotărâre a Ministerului de Justiţie din Muntenegru, emisă în 8 august 2024, potrivit căreia Mitropolitul Boris Bojović nu poate fi reprezentantul şi conducătorul Mitropoliei Ortodoxe din Muntenegru, hotărârea fiind definitivă”, se arată în comunicatul citat.
Arhiepiscopia Sucevei consideră că Mitropolitul Boris este „artizanul unei schisme şi al unui act de ilegalitate în Biserică” „racolând adepţi şi preoţi caterisiţi de alte Biserici pentru abateri disciplinare foarte grave”.
Credincioşi cu Certificate de Ctitor, nemulţumiţi de situaţie
Totodată, Arhiepiscopia Sucevei precizează că sunt credincioşi care au contribuit de-a lungul timpului cu „diferite sume de bani” la construirea bisericii Sfânta Treime şi care, „în semn de recunoştinţă”, au primit Certificate de Ctitor şi care sunt nemulţumiţi de situaţia creată.
„Foarte multe astfel de certificate au ajuns şi în posesia noastră. Aceşti credincioşi şi-au exprimat nemulţumirea legată de faptul că ei au ştiut că îşi aduc aportul la construirea bisericii „Sfânta Treime” a Parohiei „Sfânta Treime” din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, nu pentru o biserică privată a fostului preot paroh Sidoriuc Viorel Ionel. Îi îndemnăm pe toţi credincioşii care ca recunoaştere a contribuţiilor lor au primit de-a lungul timpului Certificate de Ctitori ai Bisericii „Sfânta Treime” din Parohia „Sfânta Treime” din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor să ne trimită, fără a se teme de vreo presiune contrară asupra lor, copii ale acestor certificate de ctitori ai bisericii „Sfânta Treime” la adresa cabinet@arhiepiscopiasucevei.ro”, se mai arată în comunicatul citat.
Ipoteză șocantă în cazul tragediei din Suceava. Unul dintre șoferi ar fi vrut să se sinucidă
Unul dintre cele mai grave accidente din acest an a avut loc în Suceava, în localitatea Grănicești. Cinci persoane, printre care și un copil de patru ani, și-au pierdut viața, sâmbătă seara, după ce două mașini s-au ciocnit frontal, în acestea aflându-se şapte persoane.
Într-un autoturism se afla un tată de 28 de ani cu cei trei copii ai săi, iar în cealaltă, un tânăr de 18 ani, care era în timpul orelor de condus, alături de instructorul auto, iar pe bancheta din spate se afla un alt tânăr în vârstă de 18 ani. Nu se cunosc cu exactitate toate circumstanțele producerii evenimentului rutier, însă este luată în calcul varianta în care accidentul a fost provocat intenționat, după ce bărbatul de 28 ani și-ar fi amenințat soția că vrea să îşi pună capăt zilelor cu cei trei copii în maşină.
Potrivit autorităților, bărbatul în vârstă de 28 de ani era în mașină cu cei trei copii ai săi, cu vârste cuprinse între 2 ani și 5 luni și 8 ani.
Daniel Bacrău avea 28 de ani și era din comuna Dresca, județul Botoșani, notează Monitorul de Suceava.
Bărbatul conducea un Opel Astra pe direcția Siret spre Suceava, iar din față venea o mașină Dacia Sandero, care era condusă de un tânăr de 18 ani, alături de instructorul auto, în vârstă de 76 de ani, iar pe bancheta din spate se afla un alt tânăr de 18 ani. Toți trei au murit pe loc.
Potrivit rudelor bărbatului de 28 de ani, acesta ar fi vrut să îşi pună capăt zilelor cu cei trei copii în maşină. În urma gestului său, însă, a luat mai multe vieţi.
Înainte de accident, acesta și-ar fi sunat soția și ar fi amenințat-o că își va lua viața.
Doar băiețelul de patru ani și fetița de opt ani au scăpat cu viață, însă medicii sunt rezervați cu privire la starea lor de sănătate.
R.Moldova: Andrei Spînu demisionează din guvern şi se retrage din PAS, acuzând o campanie de defăimare
Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a anunţat luni dimineaţă că demisionează din guvern şi se retrage din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), acuzând faptul că a fost supus "unei campanii de defăimare", informează Moldpres.
Într-o postare pe Facebook, Spînu le-a mulţumit angajaţilor şi colegilor din guvern şi a menţionat că "speră că acest pas să permită revenirea la discuţii în spaţiul public despre Moldova şi mai puţin să se discute despre un om sau altul".
"În ultimii ani, mi-am asumat responsabilităţi complicate pentru ca ţara noastră să reuşească. Acum, mai mult ca niciodată, ştiu că Moldova s-a mişcat în direcţia care trebuie. Nu ne mai şantajează nimeni cu resurse energetice, infrastructura (drumuri, poduri, apeducte) se construieşte mai mult ca niciodată, iar localităţile noastre primesc fonduri necesare pentru dezvoltare prin Programul Naţional Satul European", a scris politicianul din R.Moldova.
Spînu a denunţat faptul că a fost "supus unei campanii de defăimare".
"Sunt cu inima împăcată. Începând de azi (luni - n.r.), mă retrag din Guvernul Republicii Moldova şi din Partidul Acţiune şi Solidaritate. Sper că acest pas să permită revenirea la discuţii în spaţiul public despre Moldova şi mai puţin să se discute despre un om sau altul, aşa cum vor duşmanii ţării noastre. Sunt multe de făcut, dar justiţia rămâne prioritatea zero. Atât timp cât în spaţiu public se vor discuta subiecte false, grupurile criminale organizate, corupţii şi cei care reprezintă interesele străine ale altor state îşi vor duce la bun sfârşit planurile. Am văzut acest lucru la alegerile din această toamnă", a scris Spînu.
Preşedintele PAS, Igor Grosu, i-a mulţumit lui Andrei Spînu pentru activitatea sa în cadrul Partidului Acţiune şi Solidaritate, cât şi la guvern, transmite Deschide.md.
Andrei Spînu a fost numit ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale în iulie 2023, aminteşte Moldpres.
Anterior, acesta a mai condus Ministerul Infrastructurii în perioada 6 august 2021 - 14 februarie 2023, notează Radio Chişinău.
Avertizare meteo: Ploi, lapoviţă şi ninsori, până miercuri, în sudul și estul României
Meteorologii anunţă că, până miercuri, se vor semnala ploi, iar pe arii restrânse lapoviţă şi ninsori, însoţite de intensificări ale vântului, mai întâi în sud-vestul şi sudul ţării, apoi şi în centru şi est. Zona de litoral a judeţelor Constanţa şi Tulcea este vizată de un Cod galben de vânt puternic, în timp ce pentru zona Carpaţilor Meridionali a fost emis Cod galben de ninsori, cu depunerea unui strat de zăpadă de 10-20 de centimetri în unele locuri. În Bucureşti, vremea va fi rece în următoarele zile şi vor fi ploi şi chiar lapoviţă.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă de luni, de la ora 10.00, până miercuri, la aceeaşi oră, acesta vizând precipitaţii moderate cantitativ şi intensificări ale vântului. ”Temporar vor fi precipitaţii, pe parcursul zilei de luni în sud-vest şi sud, iar marţi se vor extinde şi în centru şi est. Vor predomina ploile, dar pe arii în general restrânse vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În Carpaţii Orientali şi Meridionali, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi se va depune strat de zăpadă. Se vor acumula cantităţi de 10...15 l/mp, iar în Oltenia şi Muntenia izolat de peste 25 l/mp. Vântul va avea intensificări pe litoral, iar pe parcursul zilei de luni, pe arii restrânse şi în jumătatea de est a Munteniei şi în partea continentală a Dobrogei”, au arătat meteorologii.
Ei au emis o atenţionare Cod galben privind intensificări ale vântului, valabilă luni, între orele 10.00 şi 20.00, în zona de litoral a judeţelor Constanţa şi Tulcea. Aici, local şi temporar vântul va avea viteze la rafală de 50...60 km/h.
Un alt Cod galben, de ninsori însemnate cantitativ, este în vigoare de luni, de la ora 10.00, până marţi, la ora 20.00, în Carpaţii Meridionali.
Astfel, în intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali, temporar va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local de peste 10...20 cm.
Neamţ: Un pacient a murit după ce a căzut de la etajul doi al Spitalului Judeţean
Un bărbat în vârstă de 56 de ani internat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a murit, în cursul nopţii de duminică spre luni, după ce a căzut de la etajul doi al unităţii medicale.
„La data de 11 noiembrie, ora 02.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra-Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că, un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din Piatra-Neamţ, ar fi căzut de la etajul doi al unei unităţi medicale, din municipiul Piatra-Neamţ, unde acesta era internat”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.
Trupul bărbatului a fost preluat de Serviciul de Medicină Legală Neamţ, în vederea realizării necropsiei. Poliţiştii au deschis, în această cauză, un dosar penal pentru ucidere din culpă. Pacientul era internat în secţia de Chirurgie.
Câți angajați are statul român: 1.266.808 în luna septembrie
Statul român are 1.266.808 de angajați. În luna septembrie 2024, numărul total de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România a fost de 1.266.808, cu 1.413 mai puține față de luna anterioară, conform datelor Ministerului Finanțelor. Majoritatea posturilor, peste 63%, sunt concentrate în administrația publică centrală.
În administrația publică centrală erau ocupate 799.932 de posturi, dintre care 585.494 sunt în instituții finanțate integral de la bugetul de stat.
Cele mai multe posturi ocupate se regăsesc în Ministerul Educației (276.393), urmat de Ministerul Afacerilor Interne (123.933), Ministerul Apărării Naționale (76.961), Ministerul Finanțelor (24.548) și Ministerul Sănătății (18.190).
Sediul AUR, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional
Samuel Miclău, liderul AUR Caraș Severin, a mutat sediul partidului într-o clădire deținută prin interpuși de soții Adina și Valentin Armașu, afaceriști urmăriți internațional pentru grup infracțional organizat și evaziune fiscală, infracțiuni pentru care au fost condamnați la trei ani, respectiv patru ani și șase luni de închisoare cu executare. Adina Armașu este fiica consulului onorific al Tunisiei în Timișoara, Sevastien Armașu, un influent afacerist din zona Banatului.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partidul condus de George Simion, a împânzit presa locală în februarie cu anunțuri privind inaugurarea noului sediu al filialei din județul Caraș Severin.
Imobilul din Caraș Severin a fost închiriat de la firma Maav Optimal SRL, deținută de Adelina Nicoleta Mihai și de societatea Durbau Axa Construct. Asociatul unic al firmei Durbau Axa Construct este tot Adelina Nicoleta Mihai.
Numele firmei Maav Optimal este strâns legat de controversații soți Adina și Valentin Armașu. De exemplu, Primăria Municipiului Reșița a dat în judecată firma Maav Optimal, însă în dosar apar ca intervenienți Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Adina Armașu și Valentin Armașu.
Creştere cu 4,7% a numărului certificatelor de naştere, în septembrie
Numărul certificatelor de naştere a crescut cu 4,7%, în luna septembrie din acest an, comparativ cu perioada similară din 2023, însă sporul natural al populaţiei a rămas negativ, la minus 4.432 de persoane, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, în intervalul analizat, numărul certificatelor de deces a crescut cu 819 (Â4,6%), iar cel pentru copiii cu vârsta sub un an care au decedat a fost cu 25 mai mare.
Sporul natural a fost negativ atât în luna septembrie 2024 (-4.432 persoane), cât şi în luna septembrie 2023 (minus 4.250 persoane).
Datele INS relevă faptul că, în prima lună de toamnă a acestui an, în mediul urban s-a înregistrat decesul a 9.458 de persoane (4.912 persoane de sex masculin şi 4,546 persoane de sex feminin), iar în mediul rural decesul a 9.159 de persoane (4.899 bărbaţi şi 4.260 femei). Astfel, faţă de aceeaşi lună din anul 2023, numărul deceselor înregistrate a crescut cu 3,1% în mediul urban şi cu 6,2% în mediul rural.
Cele mai multe decese, 41,4% (7.699 de decese), au fost înregistrate la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste, 26% la persoanele între 70 şi 79 ani, iar 17,2% la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 0-4 ani (110 decese), 5-19 ani (39 decese) şi 20-29 ani (96 decese).
Pe de altă parte, numărul certificatelor de naştere pentru născuţi-vii, înregistrat în luna septembrie 2024, a fost mai mare cu 637 (Â4,7%), în comparaţie cu aceeaşi lună din anul anterior. Raportat la luna august din anul în curs, în septembrie 2024 s-au înregistrat certificatele de naştere pentru 14.185 copii, în scădere cu 213 (-1,5%).
USR a atacat în instanţă o decizie BEC privind prelungirea programului secţiilor de vot
USR anunţă că a atacat în justiţie hotărârea Biroului Electoral Central (BEC) conform căreia prelungirea programului secţiilor de vot din străinătate la alegerile prezidenţiale se poate face doar în ziua de duminică, formaţiunea susţinând că aceasta limitează dreptul la vot în cazul românilor din diaspora.
”Ciolacu şi Ciucă îşi arată din nou dispreţul faţă de Diaspora. Le e frică de Elena Lasconi. Biroul Electoral Central, cu susţinerea PSD şi PNL şi, evident, a lui Toni Greblă, a dat o decizie de neînţeles. Votul în Diaspora nu se mai poate prelungi până la 23:59 în primele două zile de votare la alegerile prezidenţiale, chiar dacă vor fi alegători la coadă. Atât Marcel Ciolacu, cât şi Nicolae Ciucă, amândoi ştiu că românii din străinătate nu-i vor vota. De ce? Pentru că politicile PSD şi PNL din ultimii 30 de ani au alungat din ţară peste 5 milioane de români. Diaspora a fost mereu o ameninţare pentru aceşti politruci, care fac tot ce este posibil pentru a bloca voturile românilor”, susţine deputatul USR Iulian Lorincz.
Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în 30 octombrie, că prelungirea programului secţiilor de vot din străinătate, la fiecare tur al alegerilor prezidenţiale, se poate face doar în ziua de duminică, până cel mult la ora 23.59. Românii din străinătate pot vota la fiecare tur de scrutin pe durata a trei zile. ”Potrivit hotărârii, alegătorii care la ora 21.00 se află la sediile secţiilor de votare din ţară şi din străinătate, precum şi cei care se află la rând în afara acestor secţii de votare pentru a intra în localurile de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, până cel mult la ora 23.59, doar în ziua de duminică”, anunţa BEC.
La alegerile prezidenţiale pot vota la secţiile organizate în străinătate toţi cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de autorităţile române, aflat în perioada de valabilitate.