Național

Ambasadorul Rusiei, despre relația București-Moscova: Rezultate modeste

Ziarul de Vrancea
8 feb 2018 828 vizualizări

Diplomația rusă a continuat, anul trecut, „în mod consecvent activitatea de restabilire a relațiilor pragmatice reciproc avantajoase cu România” pe diferite domenii, dar în sfera politică și diplomatică s-au constatat rezultate modeste, spune ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, citat de Agerpres.

„Constatăm cu satisfacție că cifra de afaceri comerciale bilaterale în 2017 a crescut cu peste 20% și, conform estimărilor cu totul realiste, ea va ajunge la sfârșitul celor 12 luni la 4 miliarde de dolari”, a apreciat diplomatul.

Referitor la relațiile diplomatice România-Rusia, Kuzmin a amintit că aeronavei vicepremierului rus Dmitri Rogozin i s-a refuzat, în luna iulie 2017, survolarea României. În acest context, ambasadorul Rusiei a spus că „anumite cercuri de la București se comportă ca acel catolic, care a vrut să fie un catolic mai bun decât Papa de la Roma însuși - încercând să complice stabilirea unor canale de dialog, chiar și în pofida cunoscutei decizii a summit-ului NATO de la Varșovia cu privire la necesitatea acestui dialog”.

El a punctat că sancțiunile aplicate Rusiei de către Uniunea Europeană nu se aplică în ceea ce privește tranzitul și a evidențiat că aeronava lui Rogozin trecuse deasupra Ungariei și Poloniei. „Este suficient să spunem că încă pe data de 23 decembrie 2016 Ministerul Afacerilor Externe al României a postat comentariul în care se spune că așa-numitele sancțiuni UE nu se aplică în cazul survolării de tranzit, iar interdicția de a efectua o astfel de cursă regulară ar constitui o încălcare a dreptului internațional și a Convenției de la Chicago privind aviația civilă din 1947”, a susținut ambasadorul.

“Aventură militară criminală”

El a adăugat că speră ca relațiile România-Rusia să se îmbunătățească, în contextul în care țara noastră va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2019 și pe fondul promovării candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru anii 2020/2021.

Kuzmin a adus în discuție și tema reînhumării soldaților români care au murit în Rusia, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Partea rusă, la rândul său, oferă tot sprijinul posibil în activitatea părții române pentru reînhumarea ostașilor săi care au căzut victimele aventurii militare criminale pe teritoriul URSS ale dictatorului Ion Antonescu în alianță cu Hitler. Dorința constructivă reciprocă în domeniul acesta a fost confirmată în cadrul ședinței comisiei interguvernamentale care a avut loc toamna trecută la București”, a spus Kuzmin.

Dragnea, disperat de anchetele jurnaliștilor în cazul Tel Drum

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a enervat  vineri, întrebat de jurnaliști cum comentează informațiile potrivit cărora fiul său, Valentin Ștefan Dragnea, a cumpărat terenuri ale companiei Tel Drum. El a spus fiul său nu trebuie să îi comunice nimic și a precizat că DNA „pregătește să intre și în familie”. "De ce trebuia să-mi comunice mie? Ce, DNA-ul acuma pregătește să intre și în familie să înțeleg?", a spus Liviu Dragnea. El a susținut că fiul său nu îi cere sfaturi în ceea ce privește afacerile, iar în Tel Drum acesta nu are nicio funcție. De asemenea, liderul social-democraților a reiterat că nu are nicio legătură cu firma Tel Drum și i-a întrebat pe jurnaliși dacă „e atât de disperat DNA încât vă pune să puneți întrebările astea?”. "Nu-mi cere (sfaturi – n.r.), mai ales că din câte știu nu e nici director, nici administrator, nu are nicio funcție executivă acolo, dar nu contează. De ce mă întrebați pe mine, sincer? Eu înțeleg că o firmă a făcut achiziții de la o altă firmă, nu fiul meu. Și eu n-am nicio legătură cu firma Tel Drum. Ce nu se înțelege aici? E atât de disperat DNA încât vă pune să puneți întrebările astea? Are nevoie de alte informații? Nu dă DNA tot felul de informații pe surse? Luați-le de acolo!", a declarat liderul PSD. Potrivit unei anchete a jurnaliștilor de la Rise Project, fiul liderului PSD a cumpărat de la Tel Drum patru proprietăți cu o suprafață totală de 3,9 hectare, la intrarea în Turnu Măgurele. Printre acestea se numără și vila de protocol a Partidului Comunist.

Valoarea totală a fost puțin peste 100 de mii de euro, iar tranzacția a avut loc pe 9 ianuarie, înainte ca cererea de insolvență să fie înregistrată la Tribunalul Teleorman.

Cumpărătorul acestor proprietăți este, potrivit anchetei Rise Project, Oficial, o firmă în care fiul lui Liviu Dragnea deține 70% din acțiuni

Al șaptesprezecelea deces provocat de gripă, la o femeie în vârstă

Al șaptesprezecelea deces provocat de gripă a fost confirmat în București, la o femeie de 78 de ani, anunță vineri Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Nu se cunoaște încă dacă femeia de 78 de ani, confirmată cu virus gripal tip A, era vaccinată, precizează CNSCBT.

În total, în România au fost înregistrate, în această iarnă, 17 decese din cauza gripei.  Opt dintre decese au fost raportate în această săptămână, fiind vorba despre o fetiță de 8 ani din Neamț, un bărbat în vârstă de 66 de ani din județul Bihor, doi bărbați în vârstă de 40, respectiv 50 de ani din județul Mureș, doi bărbați de 62, respectiv 73 de ani și o femeie de 66 de ani din județul Iași și un bărbat în vârstă de 78 ani din Dâmbovița. Toți aveau și alte afecțiuni și erau nevaccinați antigripal. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile precizează că în săptămâna 29 ianuarie - 4 februarie la nivel național s-au înregistrat 543 de cazuri de gripă, comparativ cu 252 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă, IACRS și pneumonii) a fost de 108.240, cu 12,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a anului 2017 (96.424) și cu 23,7% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (87492).

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus, joi, într-o conferință de presă, că în acest moment nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă, fiind "doar o circulație mai intensă a virusului gripal", care se va prelungi până în luna aprilie și trebuie luate măsuri de siguranță. Ea a precizat că medicii de familie au în stoc 135.884 de doze de vaccin antigripal.

Doi deputați USR vor dona banii primiți în plus la indemnizația de parlamentar

Deputații USR Iulian Bulai și Tudor Benga au anunțat că își vor dona lunar diferența de bani primiți la indemnizația de parlamentar, de circa 840 lei. "Este lipsit de respect ca după ce ni s-au dublat salariile în iulie, în ianuarie să ni se mai dea aproape 1000 de lei", scrie Bulai, pe Facebook. "Nu sunt de acord cu această creștere a indemnizației parlamentarilor. Astăzi sunt empatic cu toți cei care primesc bani mai puțini, în ciuda promisiunilor de mărire salarială. În următoarea perioadă voi dona lunar suma de 800 de lei către un ONG cultural sau social. Nu sunt populist. Încerc să fiu empatic. Pur și simplu nu pot să trăiesc cu ideea că într-o țară cu oameni săraci și triști mie mi se mărește substanțial salariul la fiecare 6 luni", susține acesta.

La rândul său, Benga susține că va face acest gest, însă mai întâi vrea să se asigure că cei care l-au votat sunt de acord. "Ca deputat, am încasat net cu 840 RON mai mult în luna ianuarie 2018 față de decembrie 2017. O sumă deloc de neglijat ce pentru prea mulți oameni din țara asta poate reprezenta traiul lor pe o lună sau chiar mai mult. Deși am pledat, votat și ne-am împotrivit prin numeroase mijloace acestor modificări, rămâne realitatea faptului că statul român ne virează acești bani lunar în cont în timp ce același stat baga simultan mana în buzunarele altor oameni pentru a lua, adesea oameni ce nu au nici pe departe mijloace de a se apăra”, a declarat Benga.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.