Național

Ambasador: Ankara nu are o obsesie pentru moscheea de la București

Ziarul de Vrancea
14 iul 2017 591 vizualizări

Turcia nu va insista pentru construcția Marii Moschei la București, dacă acest lucru riscă să umbrească relațiile dintre Ankara și România, a dat asigurări ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, într-un interviu pentru News.ro

 El a sugerat că în spatele controverselor din ultima perioadă privind acest proiect s-ar afla susținători ai clericului de opoziție Fethullah Gulen, pe care Turcia îl acuză că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat de anul trecut. „În primul rând, vreau să subliniez că Turcia nu are o obsesie din a construi o moschee la București (…).Dacă vedem că acest proiect pentru moschee în România este abuzat și aprinde sentimente antiturce și islamofobe în societate, ne oprim și facem câțiva pași în spate (…).Noi suntem o țară responsabilă și apreciem Parteneriatul Strategic și nu am permite nimic care să pună în umbră această relație, nici măcar acest proiect”, a subliniat el. Diplomatul a respins o serie de informații apărute în presă, potrivit cărora Ankara „acționează în secret, că nu informează Muftiatul sau că nu informează opinia publică română”. „Credem că în spate se află activiști anti-Turcia, în special membri FETO (organizația clericului Fethullah Gulen – n.r.). Nici măcar nu am cerut PUZ, de exemplu, cedând în privința proiectului”, a insistat el. “Deci știrea că lucrările vor începe în 2017 și că Turcia acționează clandestin este complet greșită. Nu s-a convenit nimic nici în privința stilului arhitectural sau al mărimii moscheii”, a adăugat Ertaș.

El a atras atenția că, deși se vorbește despre proiectul Marii Moschei de aproximativ 10 ani, „în ultimii doi ani, am constatat că chestiunea acestui proiect a scăpat de sub control și a devenit un material pentru extremiști, pe care îl folosească atât împotriva musulmanilor cât și împotriva Turciei”.

“Suntem foarte îngrijorați de accentuarea islamofobiei în aceste cercuri restrânse. Dar suntem și foarte fericiți că majoritatea românilor și liderii din pozițiile de responsabilitate se distanțează de această retorică islamofobă”, a afirmat Ambasadorul. Ertaș a precizat că Turcia a construit moschei, la cererea comunităților musulmane, în numeroase țări din lume. „În 2000, de exemplu, Diyanet (autoritatea religioasă turcă – n.r.) a construit o moschee la Tokyo, la cererea comunității tătare din Tokyo. Iar de aproximativ 20 de ani, această moschee funcționează acolo ca sursă de inspirație, ca sursă de toleranță, ca sursă de moderație, mai important, pentru musulmanii din Japonia”, a oferit el ca exemplu. În ceea ce privește proiectul pentru o capelă românească la Istanbul, ambasadorul a amintit că proiectul a avut la bază principiul reciprocității. „Dar cum lucrurile sunt înghețate aici, lucrurile sunt înghețate și acolo”, a spus el. Fundația Diyanet din Turcia (Turkiye Diyanet Vakfi), care susține activitatea Ministerului turc al Cultelor, a prezentat în luna mai a acestui an, pe site-ul oficial, detalii din proiectul pentru moscheea care va fi construită la București, conform căruia aceasta va avea o capacitate de 1.500 de locuri.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.