Național

ADN-ul unui astronaut s-a modificat după o misiune de un an în spațiu

Ziarul de Vrancea
14 mar 2018 669 vizualizări

Un an în spațiu îți modifică nu doar perspectiva asupra vieții. Te schimbă la nivel structural, arată un studiu NASA, citat de CNN.

Rezultatele preliminare ale Twin Study - un studiu al gemenilor - făcut de cei de la NASA dezvăluie că ADN-ul uman se modifică în spațiu. În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință l-au studiat pe astronautul Scott Kelly. Acesta a petrecut un an la bordul Stației Spațiale Internaționale și a revenit de doi ani pe Terra. 7% din genele astronautului nu și-au mai revenit însă la normal după întoarcerea pe Pământ. Cei de la NASA l-au studiat pe Kelly înainte, în timpul și după anul petrecut pe Stația Spațială Internațională. Pentru a trage cele mai relevante concluzii, acesta a fost comparat cu fratele lui geamăn, Mark, care a rămas pe Terra. Cei doi nu mai sunt identici din punct de vedere genetic, așa cum erau înainte ca Scott să plece în spațiu.

Transformarea ADN-ului lui Scott în proporție de 7% sugerează schimbări genetice de lungă durată și care se leagă de cel puțin cinci procese și funcții biologice.

Chiar dacă 93% din expresia genetică a revenit la normal după ce Scott s-a reîntors acasă, un subset de „gene spațiale” - cum le numesc cei de la NASA - s-au modificat pentru totdeauna.O parte dintre mutații au fost provocate de stresul călătoriilor spațiale. Genele de dezactivează și se activează la loc, iar acest proces le poate modifica funcțiile. ADN-ul se poate modifica și din cauza radiațiilor din spațiu sau a restricțiilor de natură calorică. Apoi, lipsa gravitației și modificarea nivelului de fluide din organism pot provoca schimbări la rândul lor.Misiunea lui Kelly de un an în spațiu este crucială în planificarea unei misiuni de trei ani pe Marte, spun cei de la NASA. Studii despre cum se adaptează corpul uman la imponderabilitate, izolare, radiații sau stresul unei misiuni de durată în spațiu sunt necesare înainte ca astronauți să fie trimiși în misiuni precum cea de pe Marte, care ar tripla din start timpul petrecut până acum de oameni în spațiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.