Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Admitere la liceu: se anunță modificări radicale

Ziarul de Vrancea
18 iun 2018 692 vizualizări

Teze unice pe țară la clasele a VII-a și a VIII-a, care să înlocuiască media generală de gimnaziu în admiterea la liceu: aceasta este propunerea Ministerului Educației către Asociațiile de Părinți

Ministerul Educației vrea să introducă teze unice la clasele a VII-a și a VIII-a, care să înlocuiască media de gimnaziu și să conteze 20% în media de admitere la liceu, a declarat pentru HotNews.ro președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. Iulian Cristache a precizat că răspunsul Federației la propunerea înaintată de Minister a fost ca aceste teze sau examenele ulterioare din Evaluarea Națională să fie susținute numai la materiile din profilul pe care elevii vor să îl urmeze la liceu: de exemplu, un absolvent de a VIII-a care vrea la liceu la Uman, să dea Teze sau Evaluarea doar la Română, Istorie și Geografie. Concret, părinții propun ca Matematica să nu mai fie materie obligatorie de examen la finalul clasei a VIII-a.

Conducerea Ministerului Educației s-a întâlnit pe 12 iunie cu membrii Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP), a anunțat Ministerul, într-un comunicat de presă. La discuții a participat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Ionel-Florian Lixandru, iar printre subiecte s-a aflat și “admiterea absolvenților ciclului gimnazial în învățământul liceal”, nota atunci Ministerul Educației. Contactat de HotNews.ro, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat că “Ministerul Educației a propus introducerea de teze cu subiect unic, la clasele a VII-a și a VIII-a, care să reprezinte 20% din media de admitere la liceu și care să înlocuiască media de la clasele V-VIII luată acum în calcul la admitere”. 

Cine face subiectele

Subiectele de la tezele unice ar urma să fie concepute de Ministerul Educației, iar tezele elevilor - corectate fie în alte școli, fie în alte județe, mai spune reprezentantul părinților.  Iulian Cristache a precizat că este pentru a doua oară când reprezentanții Ministerului Educației le propun părinților introducerea de teze unice, de la învestirea ministrului Valentin Popa și până acum. “A rămas în discuție, la nivelul Ministerului, să stabilească disciplinele la care elevii vor da tezele unice. Noi am propus ca ori tezele unice, ori Evaluarea Națională să fie dată în funcție de profilul și ruta educațională dorită de elev”, a declarat pentru HotNews.ro președintele Federației Asociațiilor de Părinți. Un copil care se duce la Uman, să dea fie tezele, fie Evaluarea Națională, fie și tezele, și Evaluarea la Limba Română - care rămâne bătută în cuie, la Istorie și Geografie, a declarat pentru HotNews.ro reprezentantul părinților. Acesta a spus că sunt 3 variante care pot fi puse în discuție, pentru ca cel puțin o testare să se realizeze conform profilului pe care copilul dorește să îl urmeze la liceu. "Nu suntem toți matematicieni”, a adăugat Cristache.

România, reactualizată masiv pe Google Street View

mașinile Google Street View ajung vara aceasta în România pentru o "rescanare" a teritoriului

Mașinile Google Street View se vor afla, din 25 iunie, timp de două luni, pe drumurile din România pentru a actualiza imaginile locale din Google Maps. Focusul va fi pe fotografierea șoselelor și a drumurilor care leagă localitățile.â Street View este un serviciu popular oferit de Google Maps, în prezent fiind disponibil în mai mult de 85 de țări de pe tot mapamondul, inclusiv în Arctica și Antarctica. În Street View, oamenii pot vedea imagini de 360° din numeroase locuri ale lumii, fie șosele, orașe, monumente istorice, repere culturale, natura sălbatică. Serviciul este disponibil și în Google Earth și aplicația Google Maps pentru telefoanele mobile. Serviciul Street View este disponibil în România începând cu 2010, când au fost publicate primele imagini din cele mai importante orașe pe Google Maps. Acoperirea Street View la nivelul întregii țări s-a realizat în 2012, atunci când au fost preluate imagini de pe 40.000 de kilometri de drumuri, 39 de orașe și sute de obiective turistice. Extinderea Street View în România a continuat constant, fiind actualizate imaginile din marile orașe și adăugate diferite obiective turistice, precum Salina Turda, Castelul Bran, Cetatea Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal și fluviul Dunărea.  

De asemenea, în această perioadă se desfășoară preluarea de imagini Street View din Delta Dunării, proiect derulat în colaborare cu organizația World Wide Fund Romania. Mai mult, în perioada următoare vor fi publicate pe Google Maps imagini Street View din diferite obiective turistice din Transilvania.

Amendă uriașă: șofer surprins cu 276 de kilometri la oră

Polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale a Poliției Române au depistat, săptămâna trecută, 69 de persoane care conduceau cu viteze de peste 180 kilometri la oră. Cea mai mare viteză înregistrată a fost de 276 kilometri la oră, pe autostrada București-Ploiești. Șoferul a fost amendat cu 2.900 de lei și i s-a suspendat permisul pentru trei luni. În perioada 11 – 17 iunie, polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale a Poliției Române au acționat pentru prevenirea accidentelor de circulație și creșterea siguranței traficului rutier. Astfel, 69 de șoferi care circulau cu viteze de peste 180 km/h pe autostrăzi au fost depistați de polițiști, 15 dintre aceștia fiind înregistrați de aparatul radar conducând cu viteze de peste 200 km/h. Cea mai mare viteză, 276 km/h, a fost înregistrată în după-amiaza zilei de 17 iunie., când polițiștii Biroului Autostrăzi și Misiuni Speciale au depistat un bărbat care conducea, pe Autostrada A3 București-Ploiești, cu viteza de 276 km/h. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. Poliția Română reamintește că depășirea limitelor legale de viteză și viteza neadaptată la condițiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice.  Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranța rutieră, atunci când se circulă în condiții meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere. Depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent,  între 1.305 și 2.900 de lei). Totodată, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Polemici politici pe spinarea urșilor

Europarlamentarul PNL Adina Vălean a declarat duminică la Iași că este inacceptabil să împușcăm urșii, întrucât ar fi o dovadă de necivilizație, precizând că reprezentanții Comisiei Europene au avertizat România să nu întreprindă astfel de măsuri. Adina Vălean a spus la Iași, într-o conferință de presă, că este inacceptabil ca urșii să fie împușcați, ea criticând anunțul ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu privind posibilitatea emiterii unui ordin de ministru referitor la vânătoarea urșilor. ”Este inacceptabil să împușcăm urșii, pentru că nu știm ce să facem cu ei. Sunt împotriva faptului că România ar putea să împuște urși. Se pot face multe lucruri, de la analiza traseelor pe care se deplasează urșii, până la închiderea containerelor, astfel încât animalele să nu mai vină după mâncare. De asemenea, le poți pune mâncare undeva mai sus în pădure sau eventual să montezi garduri slab electrificate pe traseele lor”, a declarat Adina Vălean. Europarlamentarul PNL a mai afirmat că a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene și că aceștia au avertizat să nu întreprindem astfel de măsuri până nu există un plan clar de management al populației urșilor. ”Sunt complet împotrivă și ar fi o dovadă de necivilizație să vii cu astfel de măsuri”, a precizat Adina Vălean. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a afirmat pe 4 iunie la Ploiești, că ia în calcul emiterea unui ordin de ministru privind vânătoarea urșilor, dacă va fi nevoie de un astfel de act. Ea a spus că a discutat cu ONG-uri și cu autorități locale pentru a lua măsuri pe termen mediu și lung în privința inventarierii urșilor.

Protocolul SRI, Parchetul General și Înalta Curte, declasificat

Protocolul de cooperare între Serviciul Român de Informații (SRI), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a fost declasificat, fiind publicat pe site-ul SRI. În anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020. Scopul acordului fiind atins, acesta poate fi pus la dispoziția publicului, anunță SRI. ”Procedura de declasificare a protocolului de cooperare între SRI și PICCJ, lansată la finalul lunii mai de directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, s-a încheiat astăzi cu publicarea documentului. S-a avut în vedere faptul că protocolul nu mai conține niciun fel de date sau informații care să pună în pericol securitatea națională a României, așa cum este definită astăzi de legislația în vigoare și de recentele hotărâri în materie ale Curții Constituționale a României”, anunță SRI. Potrivit reprezentanților SRI, ”principalul subiect tratat în cadrul protocolului se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.