Național

Într-o zi cu număr record de infectări, Tătaru prevestește 2.000 de cazuri pe zi

Ziarul de Vrancea
23 sep 2020 931 vizualizări

“Eu nu mă aștept la un lockdown, eu mă aștept ca toată lumea să respecte niște reguli”, spune ministrul Sănătății

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri la 116.415, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 1.767 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, un număr record. Au fost înregistrate 47 de decese, inclusiv ale unor persoane din categoria de vârstă 20 - 29 de ani, bilanțul ajungând la 4.550.  În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.061. Dintre acestea, 498 erau internate la ATI, o creștere semnificativă față de zilele anterioare.Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.278.125 de teste. Dintre acestea 24.544 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.165 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.379 la cerere. Ministru Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, ieri, că nu ia în calcul un nou lockdown, însă se așteaptă ca toată lumea să respecte măsurile și regulile împuse. “Atâta timp cât nu respectăm, putem avea tot felul de scenarii”, a afirmat Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății a insistat că nu cere “decât respectarea normelor de reluare a activităților”. “Respectând aceste norme, avem o menținere în platou, în jurul la 1.500 de cazuri pe zi, urmând ca, în a doua jumătate a lunii octombrie, după ce trecem această lună de foc, să putem să trecem și la o pantă descendentă. Dacă nu respectăm acele lucruri, vom vedea o creștere până spre 2.000 de cazuri pe zi”, a mai declarat ministrul. Profesorul de sport din Oradea care a pledat, în sala de clasă, alături de elevi, pentru proteste față de purtarea măștilor, trebuie dat afară din învățământ, a declarat ieri premierul Ludovic Orban. “Aici trebuie sancționat fără discuție. Aceasta este o obligație legală, portul măștii în școală este obligatoriu, este principala formă prin care noi protejăm sănătatea copiilor noștri. Iar dacă un cadru didactic incită copiii să nu poarte mască, după părerea mea, trebuie să părăsească învățământul”, a spus Orban. Potrivit Digi24, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a depus o plângere penală pe numele profesorului de sport din Oradea, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, Poliția Bihor s-a autosesizat și i-a aplicat profesorului respectiv o amendă de 2.500 de lei pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției sanitare. Inspectorul școlar general Virgil Blage a precizat, pentru Agerpres, că “prestația” profesorului respectiv, filmată și încărcată pe contul de Facebook al acestuia, este “un comportament regretabil, care contravine regulilor și regulamentelor, făcând propagandă mișcării «Jos botnița de pe copii!»“. În acest sens a fost contactată unitatea de învățământ unde este încadrat cadrul didactic pentru lua măsurile ce se impun în această situație. Astfel, s-a constituit la nivelul școlii comisia de disciplină care urmează să analizeze faptele săvârșite și să ia măsurile care se impun.

Test pentru cei care vin din țări aflate pe lista galbenă

Ministrul Sănătății a mai anunțat ieri că specialiștii discută despre solicitarea unui test negativ de coronavrus la intrarea în țară a celor care vin din țări din zone de risc și se vor face propuneri CNSU și Guverului în acest sens. Varianta principală care se discută este să se ceară un test nu mai vechi de 72 de ore. Ministrul a precizat că cei care vor dori să intre în România își vor plăti testele. El a spus că este vorba despre persoanele care vin din țările de pe “lista galbenă” și care au un indice de îmbolnăvire mai mare decât al României. Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că se discută posibilitatea solicitării unui test negativ de coronavirus cetățenilor care vin din state cu număr ridicat de infectări. În cazul în care se prezintă un astfel de rezultat, se va renunța la măsura carantinării pentru 14 zile.

Avocatul general al CJUE: Înființarea Secției Speciale încalcă legislația UE

Numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare și normele naționale privind înființarea unei secții de parchet specifice cu competență exclusivă pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați în România sunt contrare dreptului Uniunii, a decis avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Michal Bobek. “Dreptul Uniunii nu se opune unor dispoziții naționale referitoare la răspunderea statului pentru erorile judiciare și la acțiunea în regres formulată de stat împotriva judecătorului vizat în caz de rea-credință sau de gravă neglijență a acestuia, cu condiția ca aceste proceduri să ofere suficiente garanții”, se arată într-un comunicat de presă al CJUE care detaliază concluziile avocatului general.“Între luna septembrie a anului 2018 și luna martie a anului 2019, Guvernul României a adoptat cinci ordonanțe de urgență care au modificat legile justiției și au adăugat noi dispoziții la acestea. Unele dintre aceste modificări au fost evaluate negativ în rapoartele MCV din 2018 și din 2019”, se mai menționează în comunicat. CJUE precizează că, în acest context, mai multe instanțe judecătorești din România i-au adresat întrebări prin care i-au solicitat să stabilească caracterul, valoarea juridică și efectele MCV și ale rapoartelor periodice adoptate în temeiul acestuia. În concluziile prezentate ieri, “Michal Bobek propune Curții, în primul rând, să declare că Decizia de stabilire a unui Mecanism de Cooperare și Verificare constituie un act adoptat de o instituție a Uniunii, a fost adoptată în mod valabil în temeiul Tratatului de aderare și este obligatorie din punct de vedere juridic pentru România”. “Rapoartele periodice adoptate de Comisie în temeiul acesteia nu sunt însă obligatorii din punct de vedere juridic, dar trebuie luate în considerare în mod corespunzător de acest stat membru”, adaugă avocatul general. “Avocatul general Bobek propune Curții să declare că dreptul Uniunii se opune înființării unei secții de parchet specifice cu competență exclusivă pentru infracțiunile săvârșite de magistrați dacă înființarea unei astfel de secții nu este justificată de motive reale și suficient de importante și dacă ea nu este însoțită de garanții suficiente pentru a înlătura orice risc de influență politică asupra funcționării și compunerii sale”, adaugă comunicatul. Concluziile avocatului general - se precizează în finalul comunicatului - nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiție: “Misiunea avocaților generali este de a propune Curții, în deplină independență, o soluție juridică în cauza care le este atribuită. Judecătorii Curții urmează să delibereze în această cauză”.

Trei câini au ucis toți cei șase canguri de la Grădina Zoologică din Timișoara

Trei câini au reușit să pătrundă în noaptea de luni spre marți în incinta Grădinii Zoologice din Timișoara. Cei trei patrupezi au atacat cangurii din habitat. Cele șase mamifere nu au avut unde să fugă și au fost omorâte. Câinii au atacat și pasărea Emu, dar aceasta a reușit să sară gardul și să fugă. Doi dintre patrupezi au fost prinși și duși la un adăpost.„Noi am văzut dimineața când am venit la lucru. Am fost să căutăm pasărea și am găsit-o plimbându-se pe alei, din fericire nu a pățit nimic. La canguri a fost altfel situația, pentru că ei aleargă atunci când sunt speriați și au un mecanism, li se blochează mușchii, nu mai pot să se miște. Cred că erau vreo doi masculi și patru femele”, a declarat administratorul Zoo Timișoara, Călin Călămar. Îngrijitorii de la Zoo au căutat locul pe unde au intrat câinii, însă nu l-au găsit. Ei cred că patrupezii au săpat pe sub gard și așa au reușit să intre în incinta Zoo. Potrivit administratorului Călămar, câinii sunt îngrijiți și nu par a fi maidanezi.

Bărbat arestat, după ce a pretins 180.000 de euro pentru a interveni la judecători

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a pretins suma de 180.000 de euro pentru a interveni la judecători băcăuani pentru punerea în libertate a unei persoane cercetate într-un dosar al DNA. “În perioada 5 august 2020 – 16 septembrie 2020, inculpatul ar fi pretins 180.000 euro în schimbul intervențiilor, prin intermediul altei persoane, la judecătorii din cadrul Tribunalului Bacău și Curții de Apel Bacău, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane cercetate într-un dosar al DNA, iar ulterior, în faza de judecată, aplicarea unei pedepse la închisoare cu suspendarea executării”, se arată în comunicatul DNA.Sursa citată a menționat că bărbatul ar fi pretins de la soția persoanei pentru care urma să își exercite presupusa influență, 90.000 euro ca primă tranșă și alți 90.000 euro ca a doua tranșă după realizarea intervențiilor, suma pretinsă ca primă tranșă fiind redusă pe parcurs la 60.000 euro.

A fost inaugurată singura librărie din orașul teleormănean Alexandria

Singura librărie din orașul teleormănean Alexandria unde sunt vândute exclusiv cărți și care va aloca spațiu evenimentelor culturale a fost inaugurată ieri, în prezența ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.Librăria reprezintă o inițiativă a Asociației „Mihai Murar”, care dezvoltă și proiectul „Biblioteca Mobilă”, prin care dorește amplasarea, în parcuri, lângă școli și în alte zone populare, inclusiv în mediul rural, a unor biblioteci mici, mobile, unde oamenii pot dona și împrumuta cărți. „Sunt convins că aceasta va deveni un punct de atracție și de sprijin pentru toți tinerii din Alexandria. Deși mă onorează implicarea în calitate de ministru al Culturii în acest proiect, mă întristează faptul că abia în 2020 se întâmplă acest gest de normalitate în județul Teleorman. Aș fi vrut să fac o trecere în revistă a cifrelor cu privire la abandonul școlar, la analfabetismul funcțional și chiar la procentul de promovabilitate la evaluarea națională sau la bacalaureat, însă, acestea sunt prea bine știute de teleormăneni și de întreaga Românie”, a declarat ministrul.

S-o vedem și pe asta: Ciolacu promite că PSD nu va avea niciun candidat “penal” la Parlament

Marcel Ciolacu a afirmat, ieri, la Bacău, că la alegerile parlamentare PSD nu va avea niciun candidat cu probleme penale. “Asta v-o spun cu toată tăria și cu toată responsabilitatea”, a spus liderul PSD. La rândul său, Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă la viitoarele alegeri Florin Iordache se va mai regăsi pe listele de candidați ai PSD. El a precizat: “Nu sunt eu cel care hotărâsc da sau nu. Colegul nostru Florin Iordache face parte din Parlamentul României, este deputat de Olt. În mod sigur, asta pot să vă spun, în mod sigur o să avem criterii – așa cum s-a anunțat la Congres – stabilite de Consiliul Național, astfel încât cei care vor fi viitorii parlamentari ai PSD să poată să se înscrie în acele criterii, fără a da nume x sau y”.

Cluj: Bilet gratuit de autobuz pentru 20 de genuflexiuni

Sports Festival a inaugurat, ieri, la Cluj, prima stație sport smart de autobuz din țară, în care clujenii primesc un bilet de autobuz gratuit dacă fac 20 de genuflexiuni. “Clujenii pot obține Biletul de Sănătate zilnic, în intervalul orar 05.00- 23.00. Cei care fac corect 20 de genuflexiuni în fața unui roboțel, într-un timp limită de 2 minute, primesc pe loc, de la tonomat, un bilet de autobuz. Softul aparatului care emite biletul identifică cu ajutorul unei camere video genuflexiunea făcută de participant și numără repetările. Sports Festival susține contravaloarea bilelor emise în cele 2 săptămâni de campanie”, se arată într-un comunicat transmis de Sports Festival.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.