Național

Începe marea evadare? Primul “penal” salvat de așa-zisa ilegalitate a protocoalelor

Ziarul de Vrancea
4 sep 2018 837 vizualizări

Un subofițer, condamnat în prima instanță pentru luare de mită, a fost achitat după judecătorii au constatat ilegalitatea interceptărilor realizate de procurori cu ajutorul SRI

Un subofițer de Jandarmerie condamnat anul trecut în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi luat mită sub formă de "taxă de protecție" de la traficanții de țigări de contrabandă din Bihor a fost achitat în iulie 2018 de către Curtea Militară de Apel București. Instanța a decis să anuleze probele obținute de procurori prin interceptări de convorbiri telefonice, cu motivarea că acestea au fost culese ilegal, în baza protocolului secret de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și SRI, în vigoare la data faptelor.Din documentarea Profit.ro rezultă că este vorba despre primul și deocamdată singurul caz de achitare obținută în instanță prin contestarea interceptărilor telefonice efectuate în perioada de valabilitate a respectivului protocol, cu argumentul ilegalității acestuia.Potrivit documentelor Curții Militare de Apel București, principalul motiv de achitare a inculpatului a fost că, în urma anulării probelor obținute prin interceptări telefonice, din cauza presupusei ilegalități a protocolului de cooperare PÎCCJ-SRI, a dispărut legătura de cauzalitate între afirmațiile denunțătorilor, cum că i-ar fi dat dat mită inculpatului, și pachetele de țigări netimbrate descoperite la acesta în urma percheziției. În ceea ce îi privește pe martorii denunțători, în cazul a doi dintre ei procurorii au hotărât clasarea cauzei, iar în privința celui de-al treilea s-a dispus renunțarea la urmărirea penală.Și alte persoane judecate sau deja condamnate penal în alte cauze au încercat să se folosească de acest argument, însă fără succes în instanțe. Mai mult, a existat și un caz în care s-a cerut sesizarea Curții Constituționale cu excepție de neconstituționalitate a protocolului, solicitare respinsă de judecători cu motivarea că protocolul nu este nici lege și nici ordonanță de Guvern pentru a putea fi atacat la CCR.

Val de plângeri pe numele lui Darius Vâlcov

n protestatarul a cărui fișă medicală a fost publicată de consilierul premierului cere un milion de euro în instanță

Protestatarul a cărui fișă medicală a fost postată pe Facebook, Sandu Matei, a depus, ieri, plângere penală împotriva lui Darius Vâlcov, pe care-l acuză de comiterea mai multor infracțiuni și căruia i-a cerut daune de un milion de euro. Sandu Matei îl acuză pe consilierul premierului, printre altele, de complicitate la divulgarea secretului profesional și complicitate la abuz în serviciu. În plus, în plângere, Sandu Matei a vorbit despre faptul că nu i-a fost respectat dreptul la viață intimă și privată, Vâlcov mai fiind acuzat de complicitate la divulgarea fără drept a unor informații secret de serviciu. ”Ce a făcut domnul Darius Vâlcov este o greșeală”, a spus Sandu Matei.Întrebat care consideră că a fost scopul demersului făcut de consilierul premierului, Matei a spus: ”Este clar că actul meu medical de după gazare, în care spune «otrăvire» deranjează. Postările și acțiunile mele civice deranjează. El, prin mine, atacă mișcarea #rezist. El a specificat acolo – sandilău, nebun, liderul #rezist. El nu mă atacă pe mine personal, Sandu Matei, ci mișcarea rezist”.Sandu Matei a precizat că s-a constituit parte civilă în dosar și a cerut daune de un milion de euro. ”Nu neapărat suma mă interesează, cât ca justiția să-și facă treaba pentru că este un act josnic, în primul rând, și în al doilea rând grav pentru că încalcă drepturile și libertățile”, a mai spus Sandu Matei.

”Gestul lui Vâlcov este o formă de violență”

Tot ieri, USR a depus plângeri la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce Vâlcov a postat pe pagina sa de Facebook fișa medicală a unui protestatar. De asemenea, formațiunea a cerut demisia ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, acuzând faptul că documentul medical a plecat din instituția condusă de ea. "USR, prin deputatul Adrian Prisnel, a făcut plângeri către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) și către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Deputatul USR a solicitat ANSPDCP să se autosesizeze și să identifice care este instituția care i-a transmis documentul lui Darius Vâlcov, cu încălcarea legii privind prelucrarea datelor personale, precum și sancționarea atât a instituției vinovate cât și a consilierului prim-ministrului României.  În plângerea adresată CNCD, Adrian Prisnel a cerut constatarea și sancționarea încălcării dreptului la demnitatea personală de către Darius Vâlcov", se artă într-un comunicat de presă transmis de USR.Președintele formațiunii, Dan Barna, crede că gestul lui Vâlcov este o formă de violență. ”Gestul lui Vâlcov este o formă de violență, e adevărat, simbolică, dar care vine după un șir de violențe comise de PSD: agresarea parlamentarilor USR, îmbrâncirea și jignirea jurnaliștilor în Parlament, gazarea și lovirea protestatarilor pașnici din 10 august. Aceste violențe nu pot rămâne nepedepsite și USR va acționa pentru pedepsirea celor responsabili”, a declarat Dan Barna.În sursa citată se menționează faptul că publicarea datelor medicale în scop politic este "un act de intimidare politică înfăptuit cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului și demnității pacientului, precum și a reglementărilor în vigoare privind prelucrarea datelor cu caracter personal". De asemenea, USR cere și demisia Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, afirmând că ea conduce instituția din care a plecat documentul, iar în loc să ceară o anchetă privind modul în care acesta a ajuns public, ministrul a trecut la amenințări împotriva victimei.Consilierul premierului, Darius Vâcov, a postat duminică pe pagina sa de Facebook o fotografie cu fișa medicală a unui protestatar. Postarea lui Vâlcov a dispărut la scurt timp, iar consilierul a scris pe rețeaua de socializare că i-a fost ștearsă. "#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist. Postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ștearsă”, a scris Vâlcov pe Facebook.

PSD-ALDE au închis ușa în nas Speranței

Uniunea Salvați România (USR) reclamă că PSD-ALDE blochează aflarea adevărului și a responsabililor pentru violențele de la mitingul din 10 august, după ce Comisia de apărare din Senat, la propunerea PSD, a decis ieri amânarea audierii ministrului de Interne, Carmen Dan, a prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, și a coordonatorului dispozitivului de jandarmi, Laurențiu Cazan. "PSD și ALDE au făcut din nou scut în jurul ministrului de Interne Carmen Dan, care se teme probabil de confruntarea cu prefectul Capitalei Speranța Cliseru și au anulat audierile din Comisia de apărare din Senat. Nimeni altul decât șerban Nicolae, unul dintre tartorii PSD fideli lui Liviu Dragnea, a propus anularea audierilor în ultimul moment, pe motive procedurale", spune USR într-un comunicat de presă.Secretarul Comisiei de apărare din Senat, senatorul USR Nicu Fălcoi, a precizat că PSD-ALDE demonstrează că din nou disprețul față de cetățenii care vor să afle ce s-a întâmplat pe 10 august. ”Pentru că pot, PSD și ALDE au anulat astăzi audierile și au lăsat Comisia de apărare fără cvorum. Cele două partide demonstrează încă o dată disprețul față de cetățenii care vor să afle adevărul despre ce s-a întâmplat pe 10 august și cine a dat ordinele de a gaza întreaga mulțime din Piața Victoriei”, a declarat Nicu Fălcoi.Formațiunea precizează că va insista ca ministrul de Interne,Carmen Dan, și prefectul Speranța Cliseru să fie audiate față în față, dat fiind faptul că "cele două se contrazic în declarații, iar adevărul trebuie să iasă la iveală".Audierile de ieri din Comisia de apărare din Senat pe tema violențelor din 10 august au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea reprezentanților PSD - ALDE, care i-au reproșat președintelui Comisiei, liberalul Marcel Vela, că nu i-a consultat când a decis invitarea la comisie a autorităților implicate în evenimente. Președintele Comisiei de Apărare din Senat, Marcel Vela (PNL), a declarat că parlamentarii puterii ”s-au temut să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranța Cliseru”, el precizând că în raportul MAI referitor la protestul din 10 august ”sunt multe dezacorduri, multe situații care se bat cap în cap și ar fi fost o ședință foarte interesantă”.

Tudorel Toader: Nu demisionez de la Ministerul Justiției

Ministrul Justiției Tudorel Toader a precizat, ieri, într-o postare pe Facebook, că nu intenționează să demisioneze, după ce presa a relatat despre demersurile sale în vederea obținerii unui post de notar public la Iași și după ce președintele PSD Liviu Dragnea și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu gestul său. "Nu intenționez să demisionez de la Ministerul Justiției", afirmă Toader la finalul unei postări care începe cu formula "Simple precizări!" și continuă cu prevederea legislativă în baza căreia a solicitat să ocupe un post de notar public, fără examen. Ministrul Justiției Tudorel Toader a cerut admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iași, lucru permis întrucât are calitatea de fost judecător al Curții Constituționale, ministrul solicitând apoi suspendarea din Uniunea Notarilor, pentru a nu se afla în incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader, fiind instituit un post de notar la Iași pentru un judecător CCR, a fost emis o săptămână mai târziu, fiind semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiției Nicolae Liviu Popa.Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că ar fi fost foarte bucuros dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar fi inițiat și dus până la aprobare ordonanța care ar fi permis actualei conduceri a Inspecției Judiciare să-și continue mandatul până când intră în vigoare noua lege. Dragnea consideră că solicitarea ministrului de a fi admis în Uniunea Notarilor "pune sub semnul întrebării niște anchete importante care sunt în derulare".

Sistemul electronic de vot din Senat a fost demontat

Sistemul electronic de vot din Senat a fost demontat. Senatorul USR Vlad Alexandrescu susține că sistemul era perfect funcțional, dar că scoaterea aparatelor a fost motivată cu faptul că ar fi expirat contractul de mentenanță. Alexandrescu spune că, la votul prin ridicarea mâinii, se numără până iese ce trebuie. ”Ultima măgărie PSD-ALDE din Parlament: Au scos sistemul electronic de vot în Senat. Nu vă imaginați că au decis ceva transparent prin vot în plen, ci au venit și au luat aparatele de vot de pe bănci. Au dispărut pur și simplu! Chipurile, nu mai aveau contract de mentenanță pentru acel sistem și nu puteau garanta că nu va ceda. În paranteză fie spus, era perfect funcțional! Ieri, la un vot pe o lege organică, a fost nevoie să refacem votul cu mâna ridicată de cinci ori, până a ieșit «ce trebuie»", afirmă senatorul USR. El remarcă faptul că se schimbă sistemul exact când a început sesiunea parlamentară și în lunile în care se vor vota în Senat zeci de legi foarte importante. ”Cât credeți că poate să dureze ca firma contractoare să schimbe niște aparate pentru instituția care decide legile în țara asta să schimbe niște aparate? 5-6?, nu, 11 săptămâni! Cinci săptămâni a durat vacanța de vară și taman acum trebuia schimbate. Incredibil! Doamna Secretar General a Senatului Izabela Chencian ne spune în Biroul Permanent că va mai dura 6 săptămâni. - «Firma cu care am contractat lucrările ne-a anunțat că nu sunt disponibile consolele de vot și va mai dura până vor fi livrate.» - «și cum va afla cetățeanul cum a votat la fiecare lege senatorul trimis de el în Parlament?», o întreb eu. - «Nu știu, să sune să-l întrebe!». Acesta a fost răspunsul ei, Secretar General al Senatului și fost șef al consilierilor PSD de la grupul parlamentar PSD”, relatează Vlad Alexandrescu.

Gabriela Firea: S-a încercat ca prefectul să fie țap ispășitor

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, ieri, la ieșirea din sediul Parchetului General, că a oferit informații despre aspecte administrative din seara protestului din 10 august, dar și informații cu privire la cei care au solicitat autorizarea manifestării. Firea spune că ancheta va stabili cine se face vinovat de violențele din Piața Victoriei, dar afirmă că s-a încercat ca prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, să fie ”țap ispășitor”.  Firea a detaliat procurorilor ”solicitările care au fost depuse pentru autorizare, dar și dacă a existat un organizator care a asumat răspunderea legală pentru manifestarea din 10 august”. “Cred că s-a încercat ca prefectul să fie țap ispășitor, dar cred că ancheta va releva faptul –-din punctul meu de vedere subiectiv - că nu are nicio vinovăție prin prisma faptului că nu avea cum să aibă acces la secrete de serviciu și la ordine militare. Fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului de 3 săptămâni, nu avea certificat ORNIS și acces la astfel de informații. Prin urmare, nu a făcut altceva decât, potrivit legii, la socitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piața Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, ci să contrasemneze acel ordin care fusese întocmit, scris de reprezentantul Jandarmeriei. Așa precizează legislația în vigoare”, a explicat primarul.

Maior a cerut Comisiei de control SRI audierea lui Dragnea și Ponta

Ambasadorul Româniai la Washington, George Maior, a declarat ieri că a cerut Comisiei de control al SRI să reflecteze serios dacă la multiplele alegații privind interceptări ilegale, ofițerii acoperiți, incompatibili sau la presiuni asupra justiției trebuie să se aducă dovezi și să fie audiate și alte persoane, cum ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea, și fostul premierul Victor Ponta. El a mai spus că la audieri a fost abordat și subiectul protocoalelor secrete și a susținut necesitatea acestora. “În rest, am discutat foarte mult și despre protocoale, de proceduri interne. Eu am susținut necesitatea acestor protocoale, având în vedere etapa istorică prin care a trecut România. Am susținut că Serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii și al Constituției și că, până la urmă, puterea adevărului va prevala în fața unor alegații și chiar a unor calomnii care se profesionist la ANI, dar că, din punct de vedere al SRI, SRI nu produce dosare, doar transmite informații și că răspunderea acestor informații aparține Agenției care le primește”mai spun”, a mai explicat el.Cu privire la clarificarea unor aspecte privitoare la relația sa cu fostul șef ANI Horia Gorgescu, ambasadorul a afirmat: “Am spus că domnul Georgescu a fost un.George Maior a fost audiat aproximativ 4 ore în Comisia de control parlamentar a activității SRI, pentru a lămuri aspecte privitoare la activitatea sa din perioada în care a fost directorul SRI.

O femeie aflată în pelerinaj la mănăstirea Cetățuia a murit după ce a căzut în prăpastie

O femeie în vârstă de 50 de ani, din Buzău, a murit, marți, după ce s-a prăbușit aproximativ 100 de metri într-o prăpastie, în timp ce se afla în pelerinaj și urca spre mănăstirea Cetățuia din județul Argeș, relatează Mediafax.Reprezentanții ISU Argeș au declarat pentru Mediafax au fost solicitați să intervină în cazul unei femei supraponderale care urca pe poteca spre mănăstirea Cetățuia din comuna Cetățeni, după ce aceasta a căzut aproximativ 100 de metri într-o prăpastie.La fața locului au intervenit salvamontiștii, dar și echipajele de la SMURD și Ambulanță, însă cadrele medicale doar au constatat decesul femeii. Purtătorul de cuvânt al Poliției Argeș, Mădălin Zamfir, a declarat că în acest caz a fost deschisă o anchetă. "Se va deplasa echipa operativă din cadrul Poliției Câmpulung care va face cercetări pentru stabilirea concretă a tuturor împrejurărilor în care a survenit decesul", a declarat Zamfir. Femeia avea 50 de ani, era din Buzău și se afla în pelerinaj împreună cu mai multe persoane.Mănăstirea Cetățuia, cunoscută și ca Cetățuia Negru Vodă, se află în comuna argeșeană Cetățeni, în apropierea DN 72A, care face legătura între Câmpulung Muscel și Târgoviște, precizează Agerpres. Biserica rupestră a fost săpată în vârful unui munte, la altitudinea de 881 de metri, între Valea lui Coman, Valea Chiliilor și râul Dâmbovița.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.