Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Câinii cu stăpân trebuie microcipaţi până la 1 martie 2014

Ziarul de Vrancea
14 nov 2013 835 vizualizări
Cainii neînregistraţi în condiţiile legii riscă să fie eutanasiaţi

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a pus în dezbatere publică un proiect de norme privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân. "Câinii circulă pe teritoriul României numai identificaţi şi înregistraţi potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi însoţiţi de carnet de sănătate", se arată în proiect, precizându-se că animalele vor fi identificate "exclusiv prin implantarea unui microcip". Câinii nou născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare, şi în orice caz înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, câinii adulţi cu proprietar - în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, câinii proveniţi din adăposturile publice - în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul, potrivit proiectului.
Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stapân şi sunt trataţi conform procedurilor legale.
Proiectul mai prevede ca pentru fiecare câine identificat şi înregistrat să fie eliberat un carnet de sănătate cu serie unică. Totodată, datele privind vaccinarea, deparazitarea şi sterilizarea trebuie înregistrate şi actualizate.
În cazul deplasării în spaţiile publice pe teritoriul României a cânilor, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor care atestă efectuarea acţiunilor
sanitare veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea acestora.
Proprietarii de câini au totodată obligaţia de a informa medicul veterinar în termen de şapte zile privind vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul sau donarea animalului. În cazul morţii animalului proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea decesului în carnetul de sănătate.
La găsirea unui câine cu stăpân pierdut, persoanele care l-au gasit au obligaţia de a anunţa secţia de Poliţie cea mai apropiată în vederea depistării şi anunţării proprietarului, se mai arată în proiect.

Creşte subvenţia pentru cazarea studenţilor în cămine

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că bugetul alocat Educaţiei pentru 2014 prevede o majorare cu 10% a subvenţiei acordate pentru cazarea studenţilor în cămine, iar circa 300 milioane de euro din fonduri europene vor fi realocate anul viitor pentru lucrări de infrastructură la şcoli. "Suntem foarte avansaţi cu realocarea unor fonduri europene de la alte programe, în aşa fel încât aproape 300 milioane euro din fonduri europene vor fi în 2014 pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură în educaţie, la şcoli. N-am tăiat de la educaţie şi sănătate şi nici n-o să tăiem vreodată. Creşterile salariale sunt exact în aceste două domenii, la rezidenţi şi la profesorii debutanţi, plus cei 10% creşterea subvenţiei pentru cămine", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern în care este adoptat bugetul de stat pentru anul viitor. El a asigurat că ministrul delegat pentru Buget a alocat banii necesari pentru subvenţie.

Denumirea obligatorie în toate oraşele pentru o stradă centrală?

Deputatul PSD Mircea Duşa, ministru al Apărării, propune ca, la nivelul municipiilor şi oraşelor, o arteră principală de circulaţie centrală să poarte denumirea de "1 Decembrie 1918". "Acest lucru reiese dintr-o iniţiativă legislativă ce aparţine deputatului social democrat, pentru completarea Legii nr. 10/1990 privind proclamarea Zilei Naţionale a României. Astfel, în Bucureşti şi în municipiile reşedinţă de judeţ, se vor organiza ceremonii de sărbătorire, iar la solicitarea autorităţilor publice locale, pot fi desfăşurate ceremonii militare", se arată într-un comunicat transmis ieri de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor. În conţinutul propunerii legislative, Mircea Duşa, deputat PSD de Harghita, susţine ca finanţarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniei militare specifice să se facă în conformitate cu legile în vigoare.

Maghiarii nu mai vor ca 1 Decembrie să fie Ziua Naţională a Romaniei

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat ieri că cetăţenii maghiari "ar putea accepta mult mai mult" formula ca 1 Decembrie să fie "Ziua naţiunii române", iar Ziua Naţională a României să fie sărbătorită la o altă dată. "Şi noi avem ziua naţiunii maghiare (n.r. - 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni) şi cred că ar fi mult mai bine dacă am găsi împreună, români, maghiari, saşi, evrei, romi, o zi naţională pentru România, care să fie a noastră a tuturor cetăţenilor din această ţară", a spus Antal. Edilul a menţionat în acest context că o reparare a greşelilor făcute de comunism şi de Ceauşescu ar fi şi o altă abordare faţă de minorităţi, adăugând că nu ajunge ca doar în Parlament să se condamne comunismul.
În urmă cu un an, primarul Antal Arpad afirma că nu va participa la manifestările de 1 Decembrie deoarece nu s-a schimbat nimic faţă de anul precedent, respectiv nu a fost schimbată data Zilei Naţionale şi nu au fost respectate promisiunile făcute maghiarilor în 1918.

USL vrea referendum pentru Constituţie odată cu alegerile prezidenţiale

Curtea Constituţională a respins, ieri, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Astfel, noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.
Traian Băsescu a arătat în sesizarea către CCR că ar trebui ca legea să prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la sută plus unu.
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30 la sută pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis anterior, în iunie, Curtea Constituţională.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, ieri, că revizuirea Constituţiei ar putea fi realizată în turul al doilea al prezidenţialelor. În schimb, senatorul PSD, Ioan Chelaru a spus ca dacă legea referendumului va fi promulgată în următoarele 10 zile organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei a putea avea loc şi o dată cu primul scrutin al alegerilor prezidenţiale, pe 30 noiembrie 2014.


Banii de la Loto pleacă în străinătate

Doi români - soţ şi soţie - care locuiesc în străinătate au câştigat premiul de categoria I la tragerea suplimentară Loto 6/49 din 15 septembrie, organizată pentru sărbătorirea a 107 ani de la înfiinţarea Loteriei Române. Aceştia şi-au ridicat ieri premiul, de care au aflat cu o zi în urmă. "Biletul care le-a adus marele premiu la Loto 6/49 a fost jucat împreună cu alte bilete, în Oradea, la agenţia 05-044, când au venit în vacanţă în România şi a fost completat cu trei variante simple la Loto 6/49, preţul acestuia fiind de doar 30,1 lei. Toate cele trei variante jucate s-au dovedit a fi câştigătoare", se arată în comunicatul transmis de loterie. Potrivit sursei citate, pe lângă premiul categoriei I la Loto 6/49, cei doi jucători au obţinut câştiguri şi cu celelalte două variante, adică un premiu de categoria a III-a în valoare de 372,28 lei şi un premiu de categoria a IV-a, în valoare de 30 de lei. "În total, biletul norocos le-a adus jucătorilor un premiu în valoare de 11.371.535,99 lei", precizează sursa citată.
Cei doi au declarat reprezentanţilor Loteriei Române că îşi doresc să călătorească cât mai mult. Câştigătorii nu au dorit să-şi facă publică identitatea.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.