Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Antonescu: Analiza lui Băsescu e corectă

Ziarul de Vrancea
12 nov 2013 565 vizualizări
Liderul PNL împărtăşeşte punctul de vedere al şefului statului conform căruia PSD nu poate caştiga prezidenţialele decat în alianţă cu liberalii n social-democraţii sunt convinşi pot şi singuri, dar nu vor să o demonstreze

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că este de acord cu analiza făcută de preşedintele Traian Băsescu în privinţa unui candidat al PSD la alegerile prezidenţiale şi un eventual eşec, menţionând că este o apreciere corectă. El a fost întrebat cum vede analiza preşedintelui că, în situaţia în care PSD va avea candidat la alegerile prezidenţiale, în turul doi acesta va pierde cursa, deoarece PNL ar putea fi susţinut de toate forţele de dreapta. "Aici nu putem spune niciodată, rar putem spune niciodată în politică, dar aici cred că e o analiză corectă. PSD singur în alegerile prezidenţiale are o problemă, s-a dovedit istoric. Dar nu e cazul", a mai precizat Antonescu. De asemenea, întrebat cum vede posibilitatea ca PDL să-l susţină la prezidenţialele de anul viitor într-un tur doi de scrutin, liderul PNL a răspuns: "Nu suntem în această situaţie, suntem în USL şi avem un singur candidat". În ceea ce priveşte o eventuală alianţă cu PDL, Antonescu a spus: "Noi avem o alianţă parafată cu 5 milioane de martori şi toate eforturile mele sunt pentru a menţine această alianţă şi pentru a-i îndeplini obiectivele".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că PSD nu poate da şeful statului dacă se rupe de PNL, iar un candidat de dreapta, inclusiv Crin Antonescu, va fi susţinut în turul 2 de toată dreapta şi este de preferat "unui plagiator", precizând că personal îl va învăţa pe liberal ce are făcut.

Ivan spune lucruri trăsnite: "PSD a dat de foarte multe ori preşedintele ţării"

Preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat ieri că dreapta românească o să aibă grijă să nu intre Crin Antonescu în turul doi al prezidenţialelor şi a arătat că "şi dacă se rupe şi dacă nu se rupe USL, dreapta trebuie să dea un preşedinte României, altul decât Antonescu".
El a mai spus că în momentul de faţă "PNL nu este un partid de dreapta".
De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, ieri, în replică la afirmaţiile şefului statului, susţinute de Crin Antonescu, că PSD poate să dea liniştit un preşedinte în 2014 şi că social-democraţilor nu le este frică să intre separat în alegeri. "Eu cred că PSD poate să dea liniştit un preşedinte anul viitor. Numai că suntem într-o uniune cu liberalii şi, bineînţeles, ne ţinem de cuvânt şi îl susţinem pe Crin Antonescu. Dar nu ne este teamă să intrăm în alegeri separat. PSD niciodată nu a avut această problemă şi nu o va avea vreodată. Orice candidat susţinut de PSD are prima şansă în alegerile prezidenţiale", a precizat Ivan. "PSD a dat de foarte multe ori preşedintele ţării", a adăugat Ivan. De precizat că PSD, sub diferitele sale denumiri, PDSR sau FSN, a caştigat alegerile prezidenţiale doar de două ori şi "jumătate", prin Ion Iliescu.

Canadienii vor să înceapă exploatarea aurului la Roşia Montană din 2014

compania l-a dat ieri în judecată pe fostul director al Institutului Geologic, Ştefan Marincea, pentru "afirmaţii defăimătoare"

RMGC consideră că raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Roşia Montană este profesionist, cuprinzător şi apreciază concluzia acesteia, arătând că aşteaptă adoptarea rapidă a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului să poată începe în prima parte din 2014.
"Apreciem concluzia Comisiei, care recomandă completarea cadrului legislativ actual din România cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", a arătat ieri compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), într-un comunicat de presă.
Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Comisia specială Roşia Montană afirmă, în raportul la proiectul Guvernului, că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg, că recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate şi că atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării.
Tot ieri, RMGC a anunţat că îl dă în judecată pe fostul director general al Institutului Geologic al României (IGR) Ştefan Marincea, pentru "afirmaţii false şi defăimătoare". "Compania respinge ferm acuzaţiile defăimătoare, care au adus atingere dreptului la reputaţie şi dreptului la propria imagine, referitoare la falsificarea hărţilor bazinului Văii Corna. Aceste afirmaţii sunt complet nefondate şi calomnioase. Despăgubirile civile solicitate în instanţă sunt absolut simbolice - 100 Ron", se arată în comunicatul RMGC.
RMGC a folosit harta geologică achiziţionată de la IGR, făcând dovada în acest sens cu exemplarul original. Harta a fost întocmită de IGR în anul 1979, la scara 1:50.000, se precizează în comunicat. Compania a folosit de asemenea harta geologică întocmită de Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti. "Respingem categoric acuzaţia falsificării vreuneia dintre hărţi, acuzaţie formulată de către fostul director general al IGR", mai spun reprezentanţii RMGC.
În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este "de nota cinci" şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene. Totodată, el a spus că proiectul "nu este în avantajul statului român", presupunând costuri uriaşe după exploatare. Ştefan Marincea a fost ulterior demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României.

Elevii intră astăzi în grevă

Elevii vor purta astăzi banderole albe în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe, după orele de curs, se vor alătura manifestaţiilor studenţilor, a anunţat Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). Printre principalele revendicări ale elevilor este şi dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ. "Există numeroase cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi fără apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, şcolile sunt încălzite cu sobe vechi şi degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, unităţile de învăţământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar şi spaţii destinate activităţilor extra-curriculare", a precizat sursa citată. Totodată, elevii cer decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti. Lipsa decontării integrale a abonamentului "determină, în continuare, o creştere a ratei abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport", arată CNE. Elevii mai cer şi creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro).
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat pentru astăzi proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie. Protestele vor avea loc la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.
În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Cinematografele nu se vor mai descentraliza

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, că există posibilitatea ca proiectul de lege privind descentralizarea, asupra căruia Guvernul îşi va angaja răspunderea, să nu mai prevadă şi transferarea sălilor de cinema către autorităţile locale, majoritatea acestora fiind închiriate sau în litigiu.
"S-ar putea, în final să avem o veste bună: nu mai tranferăm sălile de cinema, pentru că nu prea mai avem ce. Dacă e să discutăm serios, am descoperit cu groază situaţia reală din sistem. Majoritatea sălilor de cinematograf sunt închiriate pentru gogoşerii, cofetării, activităţi care nu au legătură cu cinematografia", a spus Dragnea, în cadrul unei dezbateri organizate la MDRAP.
Vicepremierul a spus că multe din imobilele în care funcţionau sălile de cinema sunt în instanţă, prin procedură "inteligentă" generată de "sistemul centralizat", în sensul în care o firmă care a închiriat sala pentru a face o cofetărie a făcut aşa-zise investiţii în imobil şi a cerut, ulterior, ca RADEF, care administrează clădirile, să-i plătească investiţiile făcute. "RADEF nu a plătit, bineînţeles, şi sunt în instanţă. Deja au câştigat în prima instanţă. Probabil aceste săli vor fi pierdute, ieri am avut ultima discuţie pe marginea evidenţei reale a acestor active şi am constatat situaţia în care se află România", a mai spus Dragnea.

Părinţii ar putea avea o zi liberă plătită pentru îngrijirea sănătăţii copiilor

Părinţii ar putea beneficia de o zi liberă plătită pe an pentru îngrijirea sănătăţii copiilor minori, potrivit deciziei luate, ieri, de membrii Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, care au adoptat raport favorabil la o iniţiativă legislativă propusă de mai mulţi parlamentari USL. Propunerea legislativă privind ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului îi are ca iniţiatori, printre alţii, pe Ecaterina Andronescu, Elena Federovici, Gabriela Firea, Ilie Sârbu, Darius Vâlcov, Rovana Plumb şi Rodica Nassar.
Iniţiatorii propun ca această zi să fie rezervată verificării periodice a stării de sănătate a copiilor. Potrivit proiectului, ziua liberă ar urma să se acorde la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care rezultă controlul medical efectuat. Iniţiativa legislativă mai stabileşte ca indemnizaţia pentru ziua liberă să se plătească din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi să fie egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare. Iniţiatorii mai doresc ca familiile care au trei sau mai mulţi copii să beneficieze de două zile lucrătoare libere pe an pentru verificarea sănătăţii copiilor.
Proiectul va fi dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.


Despăgubiri de 15.000 de euro pentru o femeie muşcată de câini

Magistraţii Tribunalului Vrancea au decis ca o femeie din Focşani care anul trecut a fost atacată şi muşcată de câinii proprietarului depozitului la care lucra să primească despăgubiri de 15.000 de euro după ce s-a adresat instanţei în urma incidentului. Femeia a fost atacată şi muşcată de mai mulţi câini, în februarie 2012, în timp ce trecea prin curtea firmei din Focşani la care lucra, ea fiind salvată de către o colegă. Femeia a fost rănită grav, având nevoie de mai multe zile de spitalizare şi de o lună de concediu medical. Ulterior, femeia s-a adresat instanţei, dând în judecată firma în curtea căreia a avut loc incidentul.
Iniţial, Tribunalul Vrancea, instanţă căreia i s-a adresat femeia, a respins cauza, ulterior ea adresându-se Curţii de Apel Galaţi, instanţă ai cărei magistraţi au decis casarea primei sentinţe a judecătorilor vrânceni şi au trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Vrancea. În instanţă, femeia a cerut daune materiale de 5.000 de lei şi 25.000 de euro despăgubiri morale. După un proces care a durat mai bine de un an, Tribunalul Vrancea a dat câştig de cauză femeii, magistraţii hotărând ca aceasta să primească daune materiale de 15.000 de euro. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.