Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Propunerea de interzicere a explorării prin fracturare hidraulică, respinsă

Ziarul de Vrancea
6 nov 2013 476 vizualizări
Proiectul a fost respins de majoritatea USL, chiar dacă, pe vremea cand erau în Opoziţie, liberalii şi social-democraţii se împotriveau exploatării gazelor de şist

Senatul a respins, ieri, o propunere legislativă privind interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide şi anularea licenţelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă. Proiectul, iniţiat de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, propune ca pe teritoriul României şi pe platforma teritorială a Mării Negre să fie interzisă utilizarea fracturării sau fisurării hidraulice pentru explorarea hidrocarburilor gazoase sau lichide. Potrivit textului acestei iniţiative, fapta de a utiliza fracturarea sau fisurarea hidraulică ar urma să constituie infracţiune şi să fie pedepsită cu închisoare de la trei la cinci ani sau amendă de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane fizice. Iniţiatorul arată, în expunerea de motive, că fracturarea hidraulică este "o tehnică extrem de controversată utilizată pentru valorificarea zăcămintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate în şisturi (roci laminate) din zona continentală sau maritimă constând în injectarea cu mare presiune a unei importante cantităţi de apă amestecată cu nisip şi compuşi chimici în scopul fragmentării rocilor pentru a elibera gazul natural existent în acestea".
Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a menţionat că în SUA, unde s-au făcut astfel de foraje, nu există nici populaţie, nici localităţi. El a spus că va vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative, susţinând că, dacă s-ar vota secret, mai mulţi dintre parlamentarii puterii ar vota ca şi el.
Senatorul PNL Dian Popescu a susţinut că această propunere legislativă trebuie să fie respinsă deoarece interzice inclusiv exploaterea convenţională a gazelor. "Fracturarea hidraulică se face din perioada interbelică, se continuă şi în ziua de astăzi. Substanţe chimice nocive de care vorbiţi, cianuri de potasiu, sode caustice, se folosesc permanent. Această lege blochează exploatarea gazelor şi petrolului şi în condiţii convenţionale", a atenţionat senatorul liberal.

Ambasadorul Olandei, pe Twitter:

România să facă reforme în justiţie pentru a atrage investitorii

România trebuie să facă reforme în justiţie, aşa cum a promis la aderarea la UE în 2007, pentru a atrage investiţii, scrie, pe Twitter, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, după ce ministrul Economiei, Andrei Gerea, i-a invitat pe investitorii olandezi să investească în companiile de stat.
Pentru ca investiţiile româneşti şi străine să vină, "cel mai bine" ar fi să se facă "reforme legislative, în justiţie" şi în ceea ce priveşte corupţia, "promise în 2007 la aderarea României la UE, monitorizate prin MCV", scrie, pe Twitter, diplomatul olandez. Totodată, Matthijs van Bonzel notează că ministrul Andrei Gerea i-a invitat pe investitorii străini să investească în companii deţinute de stat, unde "stadiul reformelor e întârziat".

ICR sub USL:

Director la Viena care nu prea ştie germana

Candidata propusă de preşedintele ICR pentru funcţia de director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, care a primit avizul comisiilor de cultură şi de politică externă din Senat, cunoaşte limba germană la nivel "elementar" şi a refuzat să răspundă în germană întrebărilor jurnaliştilor.
În timpul audierii, aceasta a fost întrebată de preşedintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, dacă apreciază că nivelul său de cunoaştere a limbii germane reprezintă un handicap. "Nivelul dumneavoastră de limbă germană, pentru că totuşi vorbim de Viena, din CV-ul dumneavoastră reiese că este de începător. Credeţi că asta vă creează un handicap?", a întrebat senatorul social-democrat. Baston-Ciobanu a explicat că, deşi cunoaşte limba germană, a preferat, din modestie, să nu scrie în CV că nivelul este unul mai ridicat, atât timp cât nu deţine un certificat oficial care să ateste acest nivel de cunoaştere a limbii germane. "Am studiat în cadrul Universităţii două semestre limba germană, dar şi pe cont propriu. Am reluat de curând studiul limbii germane şi evaluarea din CV este o autoevaluare care a pornit şi din modestia mea. Va trebui să avem o certificare clară în acest sens din partea Institutului Goethe, de exemplu, unde urmează să fiu evaluată", a precizat ea.
După audierea sa, aceasta a explicat că nu a avut prilejul să folosească limba germană pentru că, în proiectele de colaborare pe care le-a avut, limbile de lucru au fost engleză şi, în planul doi, limba franceză, însă acest lucru "nu este un impediment". Întrebată de unul dintre reporteri, în germană, ce intenţionează să facă în calitatea pe care o va avea la conducerea ICR Viena, ea a râs stânjenită şi a răspuns: "Vă place să...".
"Aceasta este o întrebare legitimă", a continuat, în germană, reporterul, care i-a oferit şi traducerea spuselor sale. "Da, dar nu aş vrea să vorbesc în germană acum cu dumneavostră. Nu, nu, nu vreau să vorbesc", a afirmat candidata pentru un post de conducere la ICR Viena.
Întrebată, de data acesta în română, ce îşi propune, totuşi, să facă în funcţia pe care o va avea la ICR Viena, candidata a răspuns: "Există o posibilitate foarte mare de a face foarte multe lucruri în toate domeniile. Viena oferă foarte multe posibilităţi, pornind de la partea clasică a culturii până la cea contemporană, chiar dacă noi asociem Viena în special cu cultura clasică. Partea contemporană a recuperat foarte mult şi tendinţele actuale sunt înspre artă contemporană şi sprijinirea artiştilor emergenţi şi prezentarea acestora".
Misiunea Institutului Cultural Român, al cărui preşedinte este Lilian Zamfiroiu, este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. În 2012, ICR a fost trecut sub controlul politic al majorităţii USL din Senat.

Poporul nu-i va sărbători pe primari

Senatorii au respins, ieri, mai multe iniţiative legislative, printre care una prin care se instituia Ziua Primarului şi Ziua Aleşilor Locali, precum şi una care prevedea obligativitatea instalării de butoane de panică în scoli şi spitale. Astfel, senatorii au respins raportul favorabil al Comisiei pentru administraţie publică prin care se propunea adoptarea unei propuneri legislative a deputatului UNPR Marian Enache, astfel încât data de 9 februarie să fie declarată Ziua Aleşilor Locali, iar cea de 18 februarie Ziua Primarului. "Oportunitatea instituirii unei zile naţionale dedicate instituţiei primarului este dată de importanţa, rolul instituţiei primarului şi atribuţiilor acestuia, corespunzătoare statutului său de reprezentant al comunităţii locale şi al statului, de garant al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor", argumenta, în expunerea de motive, iniţiatorul proiectului, deputatul UNPR Marian Enache. Senatorii s-au pronunţat, de asemenea, împotriva adoptării unei iniţiative legislative propuse de deputatul Tudor Ciuhodaru, care prevedea obligativitatea instalării şi folosirii butonului de panică în instituţiile şi unităţile de învăţământ şi sanitare, dipozitiv destinat alertării imediate a autorităţilor în cazul incidentelor care pot pune în pericol siguranţa elevilor, a profesorilor sau a personalului medical.


Doi părinţi, prinşi în flagant cand îşi vindeau fiica

Părinţii unei fetiţe în vârstă de două luni din Moreni au fost prinşi în flagrant de poliţişti după ce au primit 2.000 de lei în schimbul bebeluşului, de la o echipă de reporteri Digi 24 care făcea o anchetă jurnalistică referitoare la astfel de tranzacţii. Potrivit postului de televiziune, reporterii au ajuns la familia dispusă să îşi vândă copilul cu ajutorul unor moaşe şi asistente din maternităţi, care au demonstrat că, deşi lucrează în spitale din oraşe diferite, ţin legătura între ele, pentru a afla ce copii nedoriţi se nasc şi ar putea fi vânduţi de părinţii lor unor potenţiali clienţi.
După ce s-au recomandat drept un cuplu care nu poate avea copii, reporterii au mers, mai întâi, la Maternitatea Bucur din Capitală. Aici, o asistentă i-a trimis la Târgovişte, în condiţiile în care, potrivit acesteia, la Bucur erau abandonaţi doi copii, însă unul avea HIV, iar al doilea fusese născut de o prostituată. La Târgovişte, reporterii au fost redirecţionaţi, de "cunoştinţa" asistentei de la Bucureşti, către o moaşă de la Moreni. Aici, angajatele maternităţii i-au trimis pe jurnalişti la uşa unei familii sărace, cu cinci copii, despre care ştiau că nu îşi doresc ultimul copil, o fetiţă.
Potrivit Digi 24, părinţii copilului au fost imediat de acord să-l vândă şi au stabilit preţul la 2.000 de lei. Jurnaliştii au anunţat Poliţia, iar părinţii au fost prinşi în flagrant după ce au încasat banii şi au cedat bebeluşul.
Fetiţa a fost internată în spital, pentru că suferă de subnutriţie, iar ceilalţi patru copii ai familiei au fost luaţi de reprezentanţii Protecţiei Copilului, urmând să fie duşi, cel mai probabil, într-un centru de plasament, iar apoi să fie daţi unor asistenţi maternali.

CCR respinge contestaţia pe legea reprezentării la Consiliul European

Curtea Constituţională a respins, ieri, cu majoritate de voturi, constestaţia formulată de preşedintele Traian Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European. Anunţul a fost făcut de preşedintele Curţii, Augustin Zegrean. Acesta a precizat că sesizarea formulată de preşedinte a fost respinsă ca nefondată şi neîntemeiată.
Şeful statului a contestat atributul Parlamentului de a se implica în definirea mandatului Guvernului la Consiliul European, precizând că preşedinte ar trebui să fie instanţa care stabileşte acest mandat.

Băsescu, despre taxele lui Ponta: "Omul gras se aşează pe omul slab"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la o întalnire cu mediul de afaceri, că Guvernul Ponta a trecut la crearea de taxe noi, care să hrănească sistemul bugetar. El a explicat că astfel se ajunge iar la situaţia în care "omul gras - statul, se urcă în spatele omului slab - economia", ceea ce este greşit. "Observ o schimbare în politica internă. Îmi aduc aminte de anul de criză profundă 2010, cu măsuri extrem de dure, luate pentru a nu se pune nimic în spatele IMM-urilor. Acum observ o schimbare a ponderii şi cred că este greşit: se trece din nou la inventarea de taxe, impozite, care să aducă bani la buget pentru a hrăni aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios şi afirm fără rezerve că este greşit", a spus preşedintele. El a precizat că a fost unul dintre artizanii momentului 2005, când s-a introdus cota unică, fapt ce a dus la o relansare a economiei, şi când numărul taxelor s-a redus. "Procesul nu mai continuă, s-a ajuns la situaţia de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se aşează pe omul slab, încă mult mai slab, care este economia reală", a spus Băsescu, menţionând că lansează un semnal de alarmă foarte serios, care trebuie luat în considerare. "Sigur, are nevoie de bani statul, dar dacă i-ar îndrepta spre investiţii, ar fi bine, dar dacă îi îndreaptă spre a alimenta cu bani aparatul de stat nu e în regulă. Se produce o schimbare de filozofie în defavoarea mediului de afaceri, iar acest lucru trebuie bine analizat. Nu voi fi printre cei care or să tacă faţă de această abordare", a spus Băsescu.
El a adăugat că după macrostabilizarea economică începută în 2011 a sperat că va veni un guvern care să creeze condiţii de relansare economică, precizând că acestea nu au fost create şi că speră ca bugetul pe 2015 să fie al relansării, dacă cel pe 2014 va fi al stagnării.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.