Național

Toate tunurile pe Justitie

Ziarul de Vrancea
28 mar 2005 693 vizualizări
Tariceanu a cerut parchetelor rezultate concrete în lupta împotriva coruptiei si si-a declarat deschis sprijinul pentru ministrul Justitiei în efortul acesteia de a reforma sistemul. "Vad cum sistemul încearca sa se autoprotejeze", sustine premierul. Monica Macovei propune audit pentru toate unitatile subordonate Ministerului pentru ca "pe procurori si magistrati nu-i controleaza nimeni în acest moment".

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a intervenit in razboiul pe care CSM si PNA il poarta cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. Premierul si-a declarat deschis sprijinul pentru ministrul Justitiei in efortul acesteia de a reforma sistemul de justitie si mai ales in lupta anticoruptie. Dupa publicarea raportului organizatiei non-guvernamentale Freedom House care vorbea, de pilda, despre ineficienta activitatii PNA, Monica Macovei a fost intens criticata de institutia in cauza si de CSM. Primul ministru si-a exprimat transant punctul de vedere care contine si o critica directa. "Vad cu ingrijorare cum sistemul incearca sa se autoprotejeze si cum, in continuare, ceea ce inseamna componenta de lupta anticoruptie pare marcata mai degraba de o ineficienta cronica. în Romania, nu putem vorbi in continuare de coruptie fara corupti. Atita vreme cit Parchetul General si PNA nu vor aduce dovezile concrete pe cazurile semnalate in repetate rinduri in presa si de opinia publica, nu vom putea considera ca ele isi fac corect datoria", a spus seful Guvernului. El a solicitat ministrului Justitiei sa persevereze in actiunea de combatere a coruptiei, pentru a demonstra vointa politica a autoritatilor de a eradica acest fenomen, precizind ca Monica Macovei beneficiaza de sustinerea politica a Guvernului intr-un demers care trebuie sa conduca la rezultate importante, si nu la "maruntisuri, trenarea dosarelor sau explicatii inutile".

Strategia anticoruptie

Sprijinul fara echivoc exprimat de primul ministru vine intr-un moment tensionat pentru Monica Macovei. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a confruntat in ultima vreme - si mai cu seama dupa publicarea raportului Freedom House - cu atacurile directe venite din partea sefului PNA Ioan Amarie sau a membrilor din Consiliul Superior al Magistraturii. Mult criticatul raport a contribuit, de altfel, la creionarea planului de actiune pentru strategia anticoruptie, solicitata la Bruxelles.

în mare, raportul Freedom House sublinia lipsa de independenta si ineficienta PNA, practic aceleasi tare pe care le observa si raportul de tara al Comisiei Europene din 2004. Or, obiectia majora ale conducerilor PNA si CSM ar fi ca le este periclitata independenta. Monica Macovei respinge insa acuzatia. Ea spune ca in conditiile in care sarcina procurorilor este de a lupta cu fenomenul de criminalitate, guvernul este cel raspunzator in fata populatiei pentru lupta impotriva criminalitatii si a coruptiei. "Prin urmare, daca e responsabil, trebuie sa poata sa ceara socoteala pentru modul cum e dusa lupta cu criminalitatea; nu e interventie pe dosare, dimpotriva, vrem sa intarim autonomia procurorilor care lucreaza pe dosare", a declarat Monica Macovei. Planul de actiune asupra strategiei anticoruptie ar urma sa restringa drastic posibilitatile ca dosarul aflat in lucru la un procuror sa fie incredintat altuia la ordinul procurorului ierarhic superior. în acelasi timp, acesta va putea contesta la CSM orice interventie a superiorului sau in urmarirea penala sau in adoptarea solutiei. Aceasta ar fi, in viziunea ministrului Macovei, cea mai buna dovada ca procurorii vor fi independenti.

Macovei: Procurorii sint ineficienti

Unitatile de elita angajate in lupta anticoruptie, PNA si Parchetul General, sint ineficiente si trebuie restructurate si reorganizate, sustine ministrul Justittei. Ea propune audit pentru toate unitatile subordonate Ministerului Justitiei, pentru ca "pe procurori si magistrati nu-i controleaza nimeni in acest moment". "Trebuie sa ne uitam la eficenta institutiilor pentru ca altfel sintem in situatia ca trec anii, banii se duc, sint bani publici, in final rezultatul este prost si nu raspunde nimeni", afirma Macovei. Ea spune ca sint foarte multi angajati, iar atributiile acestora nu sint clare. Conform datelor date publicitatii, PNA a avut, anul trecut, un buget de 15 milioane de euro, pentru salarii si cheltuieli. Chiar daca la capitolul persoane trimise in judecata, procurorii PNA stau bine la statistici, ministrul Justitiei critica activitatea lor din punct de vedere al importantei. Cea mai mare parte a anchetelor nu s-a bazat pe investigatii proprii, ci pe denunturile persoanelor implicate in cazurile respective, care au negociat pedepse mai mici. Mai mult, marii rechini prinsi au fost doi consilieri guvernamentali.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.