Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Adio modificarea Constituţiei în 2014?

Ziarul de Vrancea
23 oct 2013 546 vizualizări
Organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu prag redus de prezenţă la 30% concomitent cu primul tur al prezidenţialelor a devenit aproape imposibilă, în condiţiile în care CCR a amânat ieri decizia pe noua Lege a referendumului.

Curtea Constituţională a anunţat că se va pronunţa asupra sesizării privind legea referendumului în 14 noiembrie. Astfel, termenul de un an impus de CCR, în primă instanţă, pentru aplicarea noii legi pune în imposibilitate Parlamentul şi Guvernul să organizeze scrutinul pentru revizuirea Constituţiei pe un prag redus. Singura dată în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar mai putea fi organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale este duminică 30 noiembrie anul viitor, sărbătoarea Sfântului Andrei. A doua zi, 1 Decembrie este Ziua Naţională. În această situaţie, al doilea tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să aibă loc la mijlocul lunii decembrie 2014. Conform Legii alegerilor prezidenţiale, scrutinul poate fi organizat duminica şi doar în luna anterioară celei în care ajunge la termen mandatul preşedintelui. Acest lucru face ca alegerile prezidenţiale din 2014 să aibă loc în luna noiembrie, de vreme ce mandatul lui Traian Băsescu expiră pe 21 decembrie anul viitor, la 5 ani de la ziua în care a depus jurământul în Parlament. De asemenea, legea precizează că Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre, cu cel puţin 45 de zile înaintea datei stabilite pentru scrutin. Astfel, alegerile prezidenţiale ar putea fi organizate anul viitor în noiembrie în datele de 2, 9, 16, 23 sau 30.
Prin corelare cu prevederile noii legi a referendumului, care impune termenul de un an de zile pentru ca prevederile privind cvorumul redus să poată fi aplicate, promulgarea legii de către Traian Băsescu trebuie să aibă loc anul acesta până în datele la care liderii USL ar dori să organizeze primul tur al prezidenţialelor. În situaţia în care Curtea Constituţională se va pronunţa în 14 noiembrie anul acesta, şeful statului este obligat ca în 10 zile să promulge noua lege a referendumului, cu precizarea că acest termen operează din momentul în care CCR îi comunică eventuala decizie de respingere a contestaţiei.

O singură variantă: 30 noiembrie 2014

Conform unei decizii a Curţii Constituţionale din 26 ianuarie 2010, termenele prevăzute în legea fundamentală cu privire la zilele menţionate se interpretează în sensul zilelor calendaristice. Astfel, Traian Băsescu ar fi obligat ca până la 24 noiembrie să promulge noua lege a referendumului, care permite un cvorum redus pentru validarea consultării populare. Această dată ar permite organizarea referendumului concomitent cu primul tur al prezidenţialelor doar în 30 noiembrie 2014. În varianta în care Curtea ar amâna din nou luarea unei decizii, atunci termenul disponibil pentru organizarea simultană a prezidenţialelor cu referendumul de revizuire a Constituţiei iese cu totul dintr-un astfel de calendar. Acelaşi risc îl comportă şi o decizie a Curţii care să constate neconstituţionalitatea unui articol din noua lege a referendumului. Aceasta deoarece proiectul de lege s-ar întoarce în Parlament, iar procedura parlamentară pentru punerea de acord ar prelungi de asemenea momentul de la care şi-ar putea produce efectele juridice.
O altă prevedere care ar putea pune în dificultate revizuirea Constituţiei vizează adoptarea proiectului în aceeaşi formă în ambele Camere ale Parlamentului. În caz contrar, procedura constituţională stabileşte o mediere a prevederilor divergente între Senat şi Camera Deputaţilor, iar votul final necesită trei pătrimi din votul parlamentarilor, ceea ce depăşeşte majoritatea deţinută de USL.

Zgonea: "Teoretic, da, practic, nu"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, întrebat dacă se mai poate organiza referendumul constituţional odată cu alegerile prezidenţiale, după ce Curtea Constituţională a amânat decizia pe legea referendumului, că "teoretic" există această posibilitate, "practic, nu".
"Facem de Crăciun referendum", a precizat ironic şeful Camerei. Zgonea a menţionat că el a spus că CCR va amâna acest caz şi că "previziunea" lui a fost una corectă.
Curtea Constituţională a amânat, ieri, dezbaterile privind sesizarea preşedintelui Traian Băsescu legată de Legea referendumului, pentru data de 14 noiembrie. Motivul amânării a fost, potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, imposibilitatea constituirii completului de şedinţă, întrucât de la reuniune au lipsit trei membri ai CCR. De la şedinţa Curţii au lipsit Iulia Motoc (desemnată de Senat, la propunerea PDL), Petre Lăzăroiu şi Daniel Morar (propuşi de Preşedinţie la Curtea Constituţională).

Lupul paznic la oi

Şef de la Combaterea Criminalităţii Organizate, acuzat că sprijinea grupările de crimă organizată

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost ridicat ieri de trupe de intervenţie ale Jandarmeriei de la locuinţa sa din Deva, pentru a fi dus la audieri la Alba Iulia. Procurorii DIICOT cercetează în acest dosar 11 persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei. Şeful BCCO Alba Iulia este acuzat că a sprijinit grupul infracţional. Traian Berbeceanu le-a declarat jurnaliştilor că mai multe persoane pe care le-a arestat şi cercetat de-a lungul timpului pentru infracţiuni deosebit de grave sunt forţate să depună plângeri împotriva sa şi că acestea ar fi spijinite de structuri ale statului. "Aşa cum mă ştiţi de ani de zile, sunt un poliţist cinstit care şi-a făcut datoria şi asistaţi la cea mai mare mârşăvie şi nemernicie pe care am păţit-o eu în 20 de ani de poliţie, dar aveţi încredere că o să fie bine şi o să iasă adevărul la iveală! Persoane pe care de-a lungul timpului le-am cercetat în stare de arest pentru infracţiuni deosebit de grave, persoane care au societăţi comerciale, care au dosare penale sunt forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea şi a ofiţerilor mei şi, bineînţeles, sprijinite de structuri ale statului care lucrează împotriva noastră, din păcate", a declarat comisarul-şef Berbeceanu.
Comisarul-şef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, structură cu atribuţii în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu.
Conform unor surse judiciare, în acest dosar ar fi vizat şi viceprimarul Devei Ovidiu Moş (PSD).

Liderul formaţiei Şuie Paparude a ieşit din comă

Liderul formaţiei şuie Paparude, Mihai Câmpineanu, care a suferit un infarct miocardic la finalul unui concert, a ieşit ieri din coma indusă şi este conştient. Potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean din Timişoara, Florin Bîrsăşteanu, pacientul se află "pe un trend ascendent", iar sedarea i-a fost oprită şi a fost detubat. Întrebat dacă Mihai Câmpineanu va fi transferat la Bucureşti, Bîrsăşteanu a declarat că "deocamdată nu se pune problema aceasta".
Mihai Câmpineanu a suferit un infarct miocardic, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la finalul unui concert susţinut la Timişoara. Colegii de trupă, care au şi sunat la 112, afirmau că Mihai Câmpineanu le-a spus, după concert, că are dureri puternice în zona pieptului, apoi acesta s-a prăbuşit la pământ. În cădere, cântăreţul s-a lovit la faţă.

"Captura grasă" de vameşi pentru procurorii DNA

Un număr de 17 vameşi din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au fost reţinuţi ieri de către procurorii DNA, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.  Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea a 17 vameşi din totalul celor 23 de angajaţi din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa puşi marţi sub acuzare.  De asemenea, anchetatorii au decis cercetarea în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara pentru următoarele 30 de zile, a doi poliţişti de frontieră şi a unui lucrător vamal.
În cazul altor trei persoane puse sub acuzare, respectiv un lucrător vamal şi doi poliţişti de frontieră, nu a fost dispusă nicio măsură de către procurori.
În schimb, au fost extinse cercetările în acest caz faţă de alţi cinci vameşi, care sunt cercetaţi şi ei în libertate, astfel că numărul angajaţilor de la Albiţa vizaţi în acest dosar de corupţie a ajuns la 28, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
Un număr de 27 de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în Vama Albiţa, traficul rutier fiind blocat în totalitate. DNA informa că percheziţiile vizează o cauză penală complexă, instrumentată în comun de Parchetul Naţional Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova privind comiterea unor infracţiuni de corupţie referitoare la transportul de mărfuri peste frontiera de est.

Biden îI atrage antenţia lui Ponta să respecte statul de drept

Vicepreşedintele american Joe Biden a subliniat marţi, în cadrul întrevederii cu premierul român Victor Ponta, că "succesul Romaniei ca partener democratic cu un puternic stat de drept" este "vital" pentru climatul de afaceri şi reprezintă un interes comun. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Biden a reafirmat angajamentul solid al Statelor Unite pentru un parteneriat strategic cu România. De asemenea, vicepreşedintele american i-a mulţumit lui Ponta pentru sprijinul constant, acordat în mai multe provocări regionale, înclusiv în Afganistan şi prin gazduirea unei baze de apărare antirachetă la Deveselu, în sprijinul forţelor NATO.
Premierul se află în vizită oficială la Washington, în intervalul 21-23 octombrie.

Consilierul care a propus sterilizarea ţigăncilor, amendat

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, ieri, că postarea lui Rareş Buglea, consilier local în Alba-Iulia şi fost preşedinte al TNL Alba, privind necesitatea sterilizării femeilor rome care nu au condiţii sociale pentru creşterea copilului, constituie discriminare şi l-a amendat cu 8.000 de lei. Colegiul CNCD a soluţionat petiţia ca urmare a declinării competenţei de către Parchet. Procurorii au dispus neînceperea urmării penale împotriva lui Rareş Buglea, întrucat nu se întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni.
La începutul lunii februarie, Rareş Buglea a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeilor rome. "Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă Dedeman :) ) Ei, bine, dragii mei, acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... Ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii, şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare. Consilierul local mai spunea că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar "statul să plătească ajutoare sociale".

Liberalii vor majorarea taxei TV

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, membru în Comisia de cultură a Senatului, a declarat, ieri, că majorarea taxei TV este un lucru necesar. "Telespectatorii unei televiziuni publice nu trebuie să aibă emisiuni întrerupte de acele minute de publicitate", a explicat Roşca Stănescu, după şedinţa comisiei, în care a fost audiat preşedintele-director general al SRTV, Claudiu Săftoiu. El a precizat, în al doilea rând, că TVR, fiind o televiziune publică, trebuie subvenţionată şi "ţinută în spate" de populaţie.
"Mijloacele financiare nu pot fi, până la urmă, decât taxa care este neindexată de foarte mulţi ani de zile şi este cea mai mică taxă din Europa", a mai spus Roşca Stănescu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.