Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ziua şi accidentul în USL

Ziarul de Vrancea
2 oct 2013 613 vizualizări
Noul Cod rutier şi descentralizarea serviciilor de ordine publică au cauzat noi "coliziuni" între liberali şi social-democraţi

Cea mai aspră sancţiune din noul Cod rutier, de 2 ani suspendare a permisului, ar urma să fie aplicată pentru accidente grave cauzate de consumul de alcool, depăşirea cu peste 60 km/h a limitei de viteză, circulaţia pe contrasens, trecerea nepermisă a căii ferate sau şofatul fără carnet sau cu carnet suspendat. Sancţiunile au fost prezentate ieri de către ministrul de Interne, Radu Stroe, în şedinţa de guvern. Ministrul a anunţat anterior că noul Cod rutier prevede o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile, o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 lei şi o perioadă maximă de doi ani în cazul suspendării permisului de conducere. El a precizat că aceste sancţiuni sunt între prevederile finale incluse în proiectul noului Cod rutier, care urma să fie adoptat ieri de guvern.
Vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) a declarat însă ulterior că ar trebui făcută o dezbatere în Parlament în ceea ce priveşte Codul rutier, dată fiind importanţa şi efectele modificărilor. În final, adoptarea noului Cod rutier a fost amânată ca urmare a disensiunilor apărute în USL. Potrivit unor surse,
premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne să introducă în Codul rutier şi alte modificări decât cele legate de amenzi, precum asigurări că autorul unui accident grav nu va rămâne în posesia permisului până la o decizie definitivă a instanţei, spunând că altfel nu va accepta proiectul. Sursele citate susţin că solicitarea a fost transmisă sub forma unui "ultimatum", premierul spunându-i ministrului că, dacă aceste modificări nu sunt introduse în proiect, nu va accepta ca noul Cod rutier să fie promovat ca ordonanţă de urgenţă, ci doar ca proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere.

Mazăre nu vrea reguli ca în Europa

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, dezaprobă înăsprirea Codului Rutier şi consideră că România nu este încă sufocată de reguli, aşa cum se întâmplă cu majoritatea ţărilor europene şi nu vrea reguli şi sancţiuni ca în Europa. "Sunt împotriva înăspririi oricăror reguli. Cred că România dacă reuşeşte să facă ceva trebuie să fie puţin altfel decât restul Europei care merge în genunchi. Nu vreau reguli ca în Europa şi sancţiuni ca în Europa. Dacă mă întrebaţi pe mine, sunt împotrivă. Pentru că toţi în Europa sunt disperaţi de la reguli financiare până la reguli rutiere şamd. Orice străin care ajunge în România zice: «Dar la voi încă se poate trăi». Ar fi trebuit să profităm de lucrul acesta, încă se poate trăi", a declarat ieri Radu Mazăre.
El a precizat că în cazul în care Serviciul Poliţiei Rutiere ar trece în subordinea Consiliului Local, va îmblanzi anumite prevederi.

Dragnea îi cere prietenia lui Stroe

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, că propunerile privind poliţia de ordine publică şi circulaţie rutieră, conţinute de proiectul de descentralizare, nu reprezintă un motiv de război. Pasul înapoi făcut de Dragnea a venit la cateva ore după ce ministrul de Interne, Radu Stroe, a anunţat că nu susţine proiectul de descentralizare în forma PSD. "Important e să facem descentralizarea - totală sau parţială. Că, în ceea ce priveşte poliţia de ordine publică şi circulaţia rutieră, vor fi trecute aceste competenţe la primarii de oraşe şi municipii, exlusiv sau nu, e important dar nu este un casus belli (n.r. - motiv de război)", a spus Dragnea. El a arătat că a fost informat de către liberalul Radu Stroe asupra nemulţumirilor sindicatelor din Poliţie, care au ameninţat că vor protesta şi vor picheta Guvrnul dacă acest proiect va fi adoptat.

Socrul lui Ponta vorbeşte de o posibilă "despărţire" în USL

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a avertizat asupra unei posibile "despărţiri" a USL. El a fost întrebat, la B1 Tv, în contextul unei discuţii despre subiectele în disensiune şi schimburile de replici dintre PSD şi PNL din ultima perioadă, cum ar trebui să se regleze situaţia dacă liberalii şi social-democraţii rămân fiecare pe poziţiile lor. "Ceea ce urmează ştiţi şi dumneavoastră", a spus Sârbu. "Despărţirea, nu există soluţie de compromis dacă nu înţelegem că nu se poate continua aşa. E un lucru simplu şi am discutat asta, am discutat şi cu domnul Antonescu şi cu ceilalţi colegi din PNL, care nu sunt fericiţi că se întâmplă lucrurile astea. Întrebarea pe care aţi pus-o nu are decât un singur răspuns sau poate mai e o variantă, compromisul. Ori compromis şi să mergem mai departe aşa, ori tranşăm lucrurile bărbăteşte şi fiecare merge pe drumul lui. Nu se poate altfel, două variante sunt, pornind de la ideea pe care cu toţii am agreat-o, că nu ne face bine", a declarat socrului liderului PSD, Victor Ponta.  Senatorul a arătat totodată că, de când au început "declaraţiile belicoase", social-democraţii au fost cei care au răspuns liberalilor.


Veste proastă pentru pensionabilii din universităţi

Curtea Constituţională a decis, în unanimitate, că sunt neconstituţionale unele prevederi ale articolelor 284 şi 289 din Legea educaţiei, referitoare la situaţiile în care cadrele didactice din învăţământul superior pot rămâne titulari şi după împlinirea vârstei de pensionare. Judecătorii constituţionali au decis că prevederile din cele două articole încalcă articolul 16 din Constituţie privind egalitatea de drepturi. "Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 284 alin. (7) şi art. 289 alin. (7) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut, în esenţă, că textele de lege menţionate încalcă dispoziţiile art.16 din Constituţie - Egalitatea în drepturi, întrucât permit recunoaşterea calităţii de titular în învăţământ de către consiliul de administraţie şi, respectiv, senatul universitar, într-o altă modalitate decât concursul", se arată în decizia CCR. Potrivit articolului 284 alineatul 7 din Legea educaţiei, "personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu trei ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular". Alineatul 7 al articolului 289 prevede că "personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaşte această calitate, anual, de către senatul universitar, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular".
Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie. Potrivit Legii educaţiei, personalul didactic şi de cercetare din învăţământul superior se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani.


Parinţii ce au avut venituri 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii pot lua indemnizaţie

Părinţii care au realizat venituri impozitabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului ar putea să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2015, de indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, potrivit unei iniţiative legislative adoptate, cu amendamente, de Senat. Prin raportul Comisiei pentru muncă, însuşit de plenul Senatului, termenul iniţial propus de iniţiator, de trei ani, a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat şi cu legislaţia privind acordarea indemnizaţiei de şomaj, unde se iau în calcul 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de şomaj. "Se urmăreşte prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă, persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie", se menţionează în expunerea de motive la proiectul de lege.
Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul Mihaela Popa, a fost adoptată de Senat cu 90 de voturi "pentru" , în calitate de prima Cameră sesizată.

Elevii se simt mai în siguranţă dacă vin înarmaţi la şcoală

Elevii spun că se simt mai în siguranţă dacă vin la şcoală înarmaţi cu bricege sau cuţite, potrivit unui studiu sociologic privind armele albe în instituţiile de învăţământ, realizat de Poliţia Capitalei. Analiza arată că elevii care vin înarmaţi la şcoală fac parte, în general, din categoria copiilor agresivi, care au tendinţa de a genera conflicte. Chestionaţi de poliţişti, unii elevi au explicat că părinţii le împrumută sau chiar le cumpără bricege. Un motiv pentru care se ajunge în această situaţie, identificat de poliţişti, este acela că părinţii au conflicte personale cu alte persoane şi le dau cuţite copiilor pentru ca aceştia să aibă cu ce să se apere în cazul în care sunt atacaţi de presupuşii duşmani ai familiei. Pe de altă parte, însă, sociologii din Poliţia Capitalei au constatat că există elevi care, deşi nu au niciun conflict, poartă arme albe doar pentru că "le este frică". Potrivit poliţiştilor bucureşteni, unii dintre elevii chestionaţi ştiu că portul unei arme albe este infracţiune, dar consideră că nu vor fi percheziţionaţi niciodată. În acelaşi timp, ei cred că "portul unei arme albe este justificat de legitima apărare, deci este un lucru normal".  Elevii le-au mai spus poliţiştilor că portul de armă albă nu ar trebui pedepsit dacă aceasta nu este folosită. În acest context, ei au susţinut că dacă ar şti că un coleg are un briceag la el, nu ar anunţa pe nimeni.

Cadavrele a doi români asasinaţi în Italia, găsite în portbagajul unei maşini

Doi români, un bărbat şi o femeie, au fost asasinaţi în sudul Italiei, cadavrele lor fiind găsite în portbagajul unui autoturism, anunţă autorităţile italiene. Cele două cadavre au fost găsite în portbagajul unui vehicul marca Alfa Romeo 156, la periferia oraşului Reggio Calabria, în sudul Italiei. Autorităţile italiene au stabilit că cele două victime sunt un român în vârstă de 28 de ani, proprietarul autoturismului, şi o româncă în vârstă de 35 de ani. Cadavrele prezintă plăgi prin împuşcare. Autoturismul în care erau cadavrele a fost găsit în cartierul San Gregorio din Reggio Calabria. Carabinierii au declanşat o anchetă în acest caz.

Săptămana viitoare vine "primăvara"

Temperatura va fi deosebit de scăzută în perioada 2-5 octombrie, ajungând până la minus 6 grade Celsius în depresiuni şi la munte, dar va creşte săptămana viitoare, până la 20 de grade. Începând cu ziua de luni, temperatura se va menţine caldă pentru cel puţin 10 zile, a anunţat ieri conducerea ANM. La rândul lor, reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie au precizat că, în ultimele 36 ore, au fost înregistrate depăşiri ale cotelor de atenţie pe râuri din judeţele Caraş-Severin, Prahova şi Buzău şi o singură depăşire a cotei de inundaţie în judeţul Constanţa, iar pentru următoarele 24 ore sunt anticipate creşteri de debite în bazinele hidrografice Jiu, Olt Inferior, Vedea, Mureş Inferior şi bazinele superioare ale Argeşului şi Ialomiţei, dar fără depăşiri ale cotelor de atenţie. Aceştia au asigurat că nu există pericol de inundaţie în vreun bazin hidrografic.

Un nou caz "Elodia"

Procurorii l-au trimis ieri în judecată, în stare de arest preventiv, pe Costel Narcis Ţuţuianu, acesta fiind acuzat că şi-a ucis fosta soţie, deşi cadavrul acesteia nu a fost găsit după aproape un an şi nouă luni de la dispariţie.
Cazul este asemănător cu celebrul dosar "Elodia", procurorii folosind aceeaşi procedură pentru inculparea suspectului crimei. Costel Narcis Ţuţuianu este acuzat omor calificat, furt calificat, profanare de morminte, dare de mită şi fals în declaraţii.
Potrivit anchetatorilor, o femeie din comuna Taşca, judeţul Neamţ, a sesizat poliţia cu privire la dispariţia fiicei sale, Ramona Pruteanu, de 24 de ani, întrucât aceasta nu a mai revenit la domiciliu din seara zilei de 22 ianuarie 2012. Din cercetările efectuate a rezultat că Ramona Pruteanu a fost văzută ultima dată în seara de 22 ianuarie 2012, în jurul orelor 18,30, de către doi colegi care au condus-o cu maşina de la serviciu spre casă, lăsând-o la o distanţă de aproximativ 200 de metri de locuinţă. Înainte de plecarea de la locul de muncă, dar şi pe traseul spre domiciliu, Ramona Pruteanu a păstrat contact telefonic permanent cu mama sa. Procurorii declară că relaţia dintre Ţuţuianu şi victimă era tensionată în ultimul timp, ca urmare a discuţiilor în contradictoriu purtate cu privire la partajarea unui imobil construit de cei doi soţi în timpul căsătoriei. De altfel, pentru a preîntâmpina partajarea imobilului, în luna mai 2011, Ţuţuianu a vândut mamei sale imobilul în cauză, declarând în fals în faţa notarului că este necăsătorit. Pentru a-şi construi un alibi, bărbatul s-a deplasat după ora 19,30 către locuinţa prietenei sale, unde a rămas pentru o perioadă de timp. Ulterior, acesta s-a deplasat la locuinţa sa, unde a deposedat-o pe fosta soţie de telefonul mobil şi brăţara de aur (brăţară pe care a amanetat-o personal). Apoi, s-a deplasat cu autoutilitara sa spre zona Tunelului de Aducţiune de la Lacul de Acumulare Izvorul Muntelui, unde s-a debarasat de cadavru, fiind surprins de o cameră video atât la dus, cât şi la înapoierea de la baraj. Cadavrul tinerei nu a fost însă descoperit.

Procurorul care l-a anchetat pe Dragnea, demis din funcţie

Şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcţie a fost reînnoită acum o săptămână, a fost demis, ieri, de procurorul general Tiberiu Niţu, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, delegarea pe funcţie a lui Papici a fost reînnoită de procurorul general, Tiberiu Niţu, în urmă cu şapte zile. Ieri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.
Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.
Succesoarea acestuia, Iuliana Bendeac este procurorul care, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.