Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cel mai cunoscut securist roman, la un pas de puşcărie

Ziarul de Vrancea
26 sep 2013 658 vizualizări
Fostul colaborator al poliţiei politice, Dan Voiculescu, a fost condamnat ieri în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA n el trebuie să returneze statului peste 60 de milioane de euro, în solidar cu ceilalţi condamnaţi

Dan Voiculescu a fost condamnat, ieri, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinocopschi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare. Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.
De asemenea, instanţa l-a obligat pe fostul securist să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentînd contravaloarea a peste 18 milioane de acţiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale Camelia Voiculescu. De asemenea, "Felix" şi ceilalţi inculpaţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii. Judecătorii au menţinut sechestru asigurator pus de procurori pe bunurile şi conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din Bucureşti evaluată la 250.000 euro şi un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Cinci ani de tergiversări

Sentinţa care a venit la peste 1.750 de zile de la trimiterea în judecată, nu este definitivă şi poate fi atacată pe două căi: apel şi apoi recurs. Astfel, această primă sentinţă a fost dată după ce dosarul lui Voiculescu s-a plimbat de la Tribunal la Înalta Curte şi invers de mai multe ori ca urmare a demisiilor repetate ale fostului lider PC din Parlament.
La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Dan Voiculescu a declarat ieri că decizia instanţei este nedreaptă şi le-a transmis celor care nu îl plac să nu se bucure pentru că orice s-ar întâmpla, revine. El a anunţat că va ataca sentinţa. 

Preot, agresat pentru că rugăciunile sale n-au făcut minuni

"Cu lacrimi, am să ţip la tine, Doamne, alege-s-ar praful de ei", i-a blestemat preotul pe agresori

Stareţul mănăstirii Cotmeana din judeţul Argeş a fost fugărit, îmbrancit şi lovit de doi credincioşi, soţ şi soţie, bunica şi un unchi ai acestora, nemulţumiţi că slujbele pe care le-au plătit părintelui nu au avut efectul aşteptat.
Potrivit ProTV, totul a început în urmă cu zece luni, cand stareţul a ţinut primele slujbe femeii însărcinate care se temea că viitorul prunc se va naşte cu o malformaţie numită în popor "buza-de-iepure". Credincioasa mai are o fetiţă care a venit pe lume cu aceeaşi afecţiune. Viitoarea mămică avea să ţină posturi şi să vină şi de două ori pe lună pentru slujbe speciale, plătite, însă rugile stareţului nu au fost suficiente, pentru că bebeluşul s-a născut cu această afecţiune. Slujitorul Domnului se apără şi spune că el i-a promis femeii că bebeluşul va fi sănătos, dar numai dacă ea va respecta tot ce îi spune el. Enoriaşii nemulţumiţi susţin că i-au dat preotului 2.600 de lei ca să se roage pentru sănătatea copilului pe care îl aşteptau, dar băieţelul a venit pe lume cu o malformaţie congenitală. Revoltaţi, "păgubiţii" au mers să-i ceară socoteala preotului pentru "tratamentul" eşuat. Preotul a povestit că i-a fost ruptă sutana şi că a fost fugărit prin altar. "Nu este de calificat aşa ceva, să vină cineva să ceară banii de la acatiste după 9 luni. Strigător la cer! Cine a mai văzut să vină înapoi să ceară banii pe acatiste?!", s-a plans stareţul. În apărarea stareţului au sărit şi caţiva călugări şi imediat s-au împărţit pumni şi picioare.
Credincioşii au făcut plîngere la poliţie. "Cu lacrimi, am să ţip la tine, Doamne, alege-s-ar praful de ei", s-a rugat stareţul, cu lacrimi în ochi, în faţa camerelor de filmat. "Arză-i-ar focul! Să le dea Dumnezeu binele, cum mi-au dat ei mie liniştea!", a mai spus călugărul, închinîndu-se. Potrivit Pro TV, preotul a găsit şi explicaţia eşuării "tratamentului": "Copilul a ieşit aşa pentru că sunt nemernici, oameni de nimic". Un procuror verifică dacă faptele preotului pot fi încadrate la înşelăciune.

Începe Loteria Vizelor

Ambasada SUA a anunţat ieri începerea programului Loteria Vizelor (Diversity Visa) pentru anul 2015. "Programul de imigrare Diversity Visa pune la dispoziţia persoanelor care îndeplinesc cerinţe simple, dar stricte de calificare, vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite. România se află printre ţările participante la programul DV-2015. Pentru programul DV-2015 trebuie transmise electronic în perioada care începe marţi 1 octombrie 2013 şi se încheie sâmbătă 2 noiembrie 2013", se arată într-un comunicat. Ambasada SUA precizează că solicitanţii pot accesa formularul electronic E-DV la adresa www.dvlottery.state.gov numai în perioada de înregistrare. "Solicitanţii sunt sfătuiţi să nu aştepte până în ultima săptămână a perioadei de înregistrare pentru a aplica. Cererea foarte mare poate duce la întârzieri la conectarea online. Dacă trimiteţi mai mult de o înregistrare de persoană veţi fi descalificaţi", mai informează misiunea diplomatică a SUA.
Participarea la program este gratuită, iar Guvernul SUA nu angajează consultanţi sau servicii particulare din afară pentru a opera programul DV. Orice intermediari sau alte persoane care oferă asistenţă pentru a pregăti o cerere de participare o fac fără autorizarea sau consimţământul Guvernului SUA, se menţionează în comunicatul citat. "Cerinţele de calificare presupun ca solicitantul să îndeplinească atât condiţia de a fi născut într-o ţară care participă la program, cât şi criteriul educaţional, adică să fie absolvent de liceu, cu diplomă de bacalaureat sau în ultimii cinci ani să fi lucrat cel puţin doi ani într-o meserie care se califică", precizează ambasada. Solicitările care se califică vor fi selecţionate în mod aleatoriu de un computer. Toţi participanţii la program pot să verifice statutul solicitării lor pe pagina de internet E-DV la www.dvlottery.state.gov la secţiunea Entrant Status Check, pe baza numărului de confirmare, începând cu data de 1 mai 2014.

Tanără, ucisă de medicamentele pentru slăbit?

O tânără de 27 de ani din Arad a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă, după două săptămâni în care a fost în comă profundă în urma unui stop cardio-respirator. Medicii spun că tânăra nu era cunoscută cu afecţiuni cronice, iar stopul cardio-respirator a fost "total neaşteptat". Potrivit medicilor, stopul cardio-respirator a generat disfuncţii la nivelul organelor, cel mai afectat fiind creierul, iar boala ar fi putut fi provocat de un tratament cu substanţe pentru slăbit pe care îl urma tânăra. "Teoretic, poate exista o legătură între consumul acestor suplimente de slăbit şi stopul cardio-respirator”, a declarat ieri Adrian Wiener, purtător de cuvânt al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Potrivit acestuia, tânăra lua şi anticoncepţionale, iar combinaţia acestora cu suplimentele nutritive ar fi putut provoca, de asemenea, stopul cardio-respirator. El a precizat că va fi făcută o expertiză medico-legală pentru a se stabili starea de toxicitate a organismului şi cauzele decesului.

Credite pentru campania electorală

Liderii grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL, Ilie Sârbu, Marian Neacşu, Puiu Haşotti şi Andrei Gerea, şi deputatul social-democrat Mircea Drăghici au depus la Parlament o iniţiativă legislativă potrivit căreia partidele îşi pot finanţa activitatea şi campaniile electorale prin împrumuturi. Iniţiativa legislativă prevede că: "partidele politice pot încheia împrumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute. Împrumuturile al căror obiect are o valoare mai mare de 400 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate".
Prima cameră sesizată în cazul acestui proiect este Senatul.

Ioana Pârvulescu a primit Premiul European pentru Literatură

Scriitoarea Ioana Pârvulescu a primit, ieri, la Târgul de la Göteborg, Premiul European pentru Literatură, distincţia fiindu-i înmânată de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret. Scriitoarea a fost recompensată pentru romanul "Viaţa începe vineri" (2009), apărut în 2011 şi în traducere suedeză.

Premiul European pentru Literatură recompensează cei mai buni autori debutanţi şi în curs de afirmare din toată Europa. Organizat de Comisia Europeană în cooperare cu Federaţia Europeană a librăriilor, Consiliul Scriitorilor europeni şi Federaţia Editorilor europeni, concursul este deschis pentru autori din 37 de state implicate în Programul UE Cultura. Câştigătorul primeşte un premiu în valoare de 5.000 de euro şi va avea prioritatea să aplice pentru finanţare din partea Uniunii Europene, pentru ca opera lui să fie tradusă şi în alte limbi de pe continent.

Trei din patru romani spun că ştiu o limbă străină

Nu mai puţin de 74% dintre românii cu vârste între 25 şi 64 de ani susţin că vorbesc cel puţin o limbă străină, în condiţiile în care media UE este de 66%, informează un sondaj Eurostat dat publicităţii ieri la Bruxelles.

Proporţia românilor care susţin că vorbesc cel puţin o limbă străină este mult mai mare decât a bulgarilor (39%) sau a ungurilor (37%), care se află de altfel pe ultimele locuri în UE din acest punct de vedere, dar este şi peste cele din Italia (60%), Franţa (59%) sau Spania (51%). Pe primele locuri la acest criteriu se află Luxemburg (99%, majoritar germană), Lituania (97%, rusă), Letonia (95%, rusă), Danemarca (94%, engleză), Slovenia (engleză) şi Suedia (92%, engleză), iar România este pe locul 14.
Cea mai cunoscută limbă în România este engleza, pe care 17% dintre vorbitori susţin că o cunosc foarte bine, 32% bine şi 52% rezonabil, proporţie mai mare doar în Italia (64%). De asemenea, doar nemţii (16%), francezii (13%) şi italienii (10%), afirmă într-o proporţie mai mică decât românii că vorbesc foarte bine limba engleză.
La nivelul lui 2011, 83% dintre copiii din ciclurile primar şi gimnazial şi 94% din elevii cel liceal studiau în UE engleza ca prima limbă străină. Cea de a doua limbă cea mai studiată este franceza, urmată de germană şi spaniolă.
În România 72% dintre copiii din ciclurile primar şi gimnazial studiază engleza ca primă limbă străină, iar 51% franceza. Practic, numai Luxemburgul devansează România la această categorie de vârstă, cu 90% din elevi studiind franceza ca limbă secundară, însă franceza este una dintre cele trei limbi oficiale în Marele Ducat. Procentele urcă până la 99 pentru engleză şi 86% pentru franceză în ciclul liceal, ca prima şi respectiv a doua limbă studiată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 3856 zile, 10 ore, 9 minute, 43 secunde
Si celmare vicepres de Vrancea sa care colete la puscarie, ca securistii nu trebuie sa uite unul de altul, prietenia de suflet si agentura este sfanta! Celmare barbat se transfuge la poala lui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.