MOZAIC STIRI NATIONALE: Un ministru acuză "prostia" Guvernului Ponta
Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a criticat ieri dur Cabinetul Ponta, din care şi ea face parte. Ministrul a declarat că Guvernul este "prost" şi că membrii acestuia nu înţeleg mediul de afaceri. "Dacă s-a înţeles că eu am apăsat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru că niciun ministru nu a venit până acum şi să spună ce prost e Guvernul. Nu? Intru şi eu în Cartea recordurilor", a spus Grapini. Ea a răspuns astfel unei critici aduse de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care i-a reproşat ministrului că vorbeşte prea mult despre ce trebuie să facă statul pentru mediul de afaceri şi pentru firme, şi că a apăsat prea mult pedala Guvernului. Grapini a arătat că problemele mediului de afaceri nu sunt înţelese perfect la nivelul Executivului şi că uneori are impresia "că merge pe contrasens" când prezintă în Guvern dificultăţile firmelor. Ea a mai arătat că militează atât la nivelul Guvernului, cât şi al Parlamentului să nu mai intervină în mediul privat.
Grapini: "Am unde să mă întorc, nu e nicio problemă"
În replică, premierul Victor Ponta a declarat că dacă Maria Grapini este nemulţumită de Guvern, atunci sigur va fi găsit un ministru mai bun. "Evident că relaţia dintre Guvern şi mediul de afaceri este în primul rând responsabilitatea doamnei ministru Grapini. Nu ştiu în ce context, dacă e nemulţumită, sigur o să găsim un alt ministru mai bun", a spus Ponta.
Ulterior, ministrul Mediului de Afaceri a declarat, într-o intervenţie la România TV, că este pregătită să îşi depună mandatul, dacă i se va cere acest lucru. "Probabil premierul a spus ce a spus mass-media. Dacă luăm doar jumătate din declaraţie, sigur, e o problemă. Eu am spus că nu avem o şcoală de antreprenoriat, că nu toată lumea ştie să facă afaceri, la fel cum nu toată lumea ştie să cânte la operă şi că este de lucrat pe ambele părţi. Dacă premierul îmi va cere demisia, o voi face. Am unde să mă întorc, nu e nicio problemă, mă întorc dacă mi se cere asta."
Deputat, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare
Deputatul Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost primar al muncipiului Deva, a încheiat tranzacţii nelegale de terenuri cu Iosif Man, acuzat de traficarea a peste 200 de maşini furate.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins, ieri, recursurile formulate de deputatul Mircia Muntean şi de celelalte persoane acuzate de fapte de corupţie, menţinând astfel condamnările dispuse în 17 iulie de un complet de trei judecători de la instanţa supremă.
În acelaşi dosar, magistaţii i-au condamnat pe Iosif Claudiu Man la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi pe Ovidiu Horaţiu Boldor la doi ani de închisoare cu executare. În cazul lui Iosif Man, instanţa a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia.
Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Ministerul de Finanţe şi i-a obligat, în solidar, pe Mircia Muntean şi pe Iosif Claudiu Man, în calitate de moştenitor al lui Iosif Man, la plata sumei de 333.743 de dolari sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda calculată de la 25 martie 1999 până la plata integrală a sumei stabilite ca prejudiciu.
PDL preciza în iulie că deputatul Mircia Muntean şi-a pierdut calitatea de membru al partidului ca urmare a unei condamnări penale în primă instanţă.
Meleşcanu: SIE a făcut zeci de informări legate de Roşia Montană
Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, ieri, că, în ultimii zece ani, instituţia pe care o conduce a făcut zeci de informări în legătură cu Roşia Montană, care au fost trimise Preşedinţiei, primului ministru şi ministerelor economice. "Nu avem o informare, ci avem câteva zeci de informări pe acest subiect care au fost transmise beneficiarilor de specificul nostru de activitate, respectiv probleme legate de bonitate, seriozitate, forţe ostile, favorabile proiectului respectiv", a declarat Teodor Meleşcanu.
Meleşcanu a fost întrebat dacă va da curs invitaţiei formulate şi de Comisia specială privind Roşia Montană. "Noi mergem unde ne cheamă, că asta e sarcina noastră", a răspuns şeful SIE, care a precizat că informările la care a făcut referire sunt clasificate şi că ar putea exista varianta ca membrii Comisiei SIE să-şi informeze colegii în această speţă.
Medic al unui spital militar, prins când lua 2.000 euro de la un pacient
Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie l-au reţinut ieri pe colonel doctor Iancu Mocanu, pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, în 5 iulie, Iancu Mocanu ar fi cerut 2.000 de euro de la un apropiat al unui pacient cu o afecţiune cardiacă gravă. În schimbul banilor, medicul trebuia să îl interneze pe pacient şi să îi facă investigaţiile medicale pentru o intervenţie chirurgicală. Medicul Iancu Mocanu a fost prins în flagrant în timp ce primea cei 2.000 de euro ceruţi de la apropiatul pacientului, denunţător în cauză.
Medicul le-a spus anchetatorilor că suma găsită în buzunarul din partea stângă a bluzei a primit-o "ca atenţie din partea unui aparţinător al pacientului". Acesta a precizat că din cei 2.000 de euro, jumătate oprea el şi ceilalţi 1.000 de euro urmau să fie împărţiţi cu alţi trei medici, care trebuiau să primească 500, 300 şi, respectiv, 200 de euro.
Iancu Mocanu mai avea în birou 16.500 de lei primiţi ca "atenţii" de la rudele pacienţilor.
DNA: Peste 670 de persoane condamnate definitiv în primul semestru
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au obţinut, în primul semestru al anului 2013, în dosarele instrumentate, condamnări definitive în cazul a 672 persoane, cea mai mare pedeapsă dispusă fiind de 16 ani închisoare. În perioada 15 mai - 15 septembrie, numărul trimiterilor în judecată este de 82 de cauze privind 276 inculpaţi, aproape jumătate faţă de numărul total de cauze trimise în judecată în tot anul 2013, respectiv 167 cauze privind 638 inculpaţi, precizează DNA. În cursul anului 2013, până la data de 1 iulie 2013 (primul semestru), DNA a dispus trimiterea în judecată a unui număr 364 persoane în 86 dosare penale pentru infracţiuni de corupţie sau în legătură cu fapte de corupţie. Printre acestea se află 10 magistraţi, 6 avocaţi, 2 primari, 1 preşedinte de consiliu judeţean, 1 director în cadrul Parlamentului României şi 2 persoane cu funcţii de conducere în minister.
"Sub aspectul condamnărilor definitive, în primul semestru al anului 2013, instanţele de judecată au dispus condamnarea definitivă a unui număr de 672 persoane în dosare de corupţie care au fost trimise în judecată de procurorii DNA. Între aceştia 8 magistraţi, 5 parlamentari şi 2 miniştri, un secretar de stat, un preşedinte de consiliu judeţean, un lider de sindicat, 2 ofiţeri SRI cu funcţii de conducere, 4 ofiţeri MApN (din care 2 generali), 7 ofiţeri de poliţie, 10 ofiţeri ISU, 5 avocaţi, un notar, 19 vameşi, 4 comisari din Garda de Mediu, 3 comisari din Garda Financiară, 12 inspectori de finanţe publice, un preşedinte de club de fotbal şi un antrenor de fotbal, 5 persoane cu funcţii de conducerea în cadrul unor companii de stat, 5 persoane cu funcţii de conducerea în cadrul unor sucursale bancare, 2 directori de liceu, 5 persoane juridice, 36 administratori de societăţi comerciale", se arată în document.
S-a stins din viaţă regizorul Geo Saizescu
Cunoscutul regizor Geo Saizescu a decedat luni seară puţin înainte de ora 12,00 la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", spital la care fusese transferat în urmă cu o săptămână din cauza unor complicaţii pulmonare.
Geo Saizesc a devenit cunoscut printr-o bogată filmografie, la care a lucrat ca actor, dar mai ales ca regizor: "Doi vecini" (1958), "Un surâs în plină vară" (1963), "Dragoste la zero grade" (1964), "La porţile pământului" (1965), "Astă seară dansăm în familie" (1972), "Păcală" (1974), "Eu, tu şi Ovidiu" (1977), "Secretul lui Bachus" (1983), "Sosesc păsările călătoare" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1986)', "Harababura" (1990), "Viaţă de artist" (2003), iar în anul 2006, realizează "Păcală se întoarce", o continuare a filmului de succes din 1974.