MOZAIC STIRI NATIONALE: Preşedinte: Legea RMCG nu este constituţională
Preşedintele Traian Băsescu susţine că Legea privind Roşia Montană trimisă de Guvern la Parlament va fi respinsă de Curtea Constituţională. "Nu este legal să stabileşti o firmă care face o exploatare prin lege. Va fi respinsă cu siguranţă de Curtea Constituţională. Este doar un joc politic", a declarat, ieri, la Ţebea, în judeţul Hunedoara, preşedintele. Şeful statului a spus că marea problemă este că, după ce se va face o lungă dezbatere în Parlament, se va constata că legea este neconstituţională. "Nu se poate să faci o lege care să vizeze o firmă. Va fi respinsă de Curtea Constituţională pentru că se va constata că este o lege neconstituţională", a mai spus Băsescu.
Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat, joi, după întâlnirea cu Victor Ponta, că PSD a convenit să se revină la constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru Roşia Montană şi retragerea procedurii de urgenţă pentru proiectul de lege.
Romanii vor dezbatere parlamentară
Majoritatea românilor (70%) consideră că decizia privind exploatarea minieră de la Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, potrivit unui sondaj SOCIOPOL. De partea cealaltă, 28% consideră că această decizie poate fi luată fără dezbatere parlamentară. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj (62%) consideră că decizia privind proiectul minier trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, aşa cum a solicitat premierul Victor Ponta, şi doar 20% dintre aceştia sunt de acord cu solicitarea preşedintelui Senatului Crin Antonescu ca decizia să fie asumată de Guvern.
Dezbaterile şi ştirile pe subiectul Roşia Montană a fost urmărit cu interes de 95% dintre români, iar la întrebarea cine ar trebui să ia decizia privind proiectul minier 41% au răspuns Parlamentul, 21% - Guvernul, 15% - preşedintele României, 10% - altcineva, 13% nu ştiu/nu răspund. Mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj (52%) dau dreptate celor care susţin că doar prin continuarea actualului proiect de la Roşia Montană se vor face investiţii pentru crearea de locuri de muncă sigure, în timp ce 35% susţin ideea că, dacă proiectul se respinge, zona se poate dezvolta şi prin turism.
În privinţa unui alt subiect, acela al câinilor fără stăpân, 60% dintre români susţin părerea că cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestei probleme este eutanasierea, pentru că se obţin rezultate imediate şi costurile sunt mai mici, iar 35% susţin varianta sterilizării, pentru că se evită cruzimea faţă de animale, rezultatele fiind vizibile pe termen mediu şi costurile ceva mai mari. Dintre cei intervievaţi 97% au auzit despre incidente în care oamenii au fost muşcaţi de câini fără stăpân.
PSD, scor dublu faţă de PNL
n Crin Antonescu şi Traian Băsescu au ajuns la un nivel asemănător al încrederii publice
PSD ar obţine peste 40% din voturile alegătorilor care merg la urne, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, relevă un sondaj SOCIOPOL. Potrivit cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare Partidul Social Democrat ar obţine 41% din voturile alegătorilor care merg la urne, PNL - 19%, PDL - 15%, PP-DD - 6%, UDMR - 6%, PRM - 4%, ADA (Alianţa FC-PNŢCD) - 4%, Mişcarea Populară - 2%, Partidul Conservator - 2%, alţii - 1%. În ceea ce priveşte evaluarea liderilor politici, 51% dintre respondenţi au spus că sunt mulţumiţi de activitatea premierului Victor Ponta, 39% destul de nemulţumit sau foarte nemulţumit şi 10% nu răspund/nu ştiu. Activitatea preşedintelui Traian Băsescu îi mulţumeşte pe 18% dintre participanţii la sondaj. Alţi 80% s-au declara nemulţumiţi de activitatea preşedintelui în al doilea mandat şi 2% nu răspund/nu ştiu. În topul încrederii în persoanele publice conduce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 49% încredere, urmat de Victor Ponta - 41% încredere, Klaus Iohannis - 37% încredere, Sorin Oprescu, Crin Antonescu şi Traian Băsescu cu procente de 36%, 24% şi respectiv 23% încredere.
Documentul arată că din totalul populaţiei aflat în ţară (88%) nu se vor prezenta la vot mai mult de jumătate dintre românii care au acest drept - 52%. În faţa urnelor vor fi prezenţi 36%, 12% dintre cei chestionaţi afirmând că nu sunt în ţară.
Americanii nu mai vor bază militară în România
SUA au abandonat planurile de a construi baze militare în Bulgaria şi România din cauza bugetului, a anunţat Donald Campbell, comandantul forţelor terestre americane din Europa. Site-ul StandartNews notează, la rândul său, că Statele Unite şi-au închis săptămâna trecută cazarma de la Heidelberg, Germania. De asemenea garnizoana din Mannheim şi bazele din Schweinfurt şi Bamberg vor fi închise în 2015. În acest fel, Pentagonul va rămâne cu şapte baze majore în Europa: 5 in Germania, una în Italia şi una în Belgia.
"Am fost 213.000 în 1989", a declarat generalul-locotenent Donald Campbell despre numărul de militari americani staţionaţi în Europa. Dar capacitatea trupelor acum este de 32.000 şi a fost proiectată să fie redusă la 30.000 până în 2017, a adăugat el. "Vremurile s-au schimbat", a mai spus Campbell despre evoluţia angajamentului militar american în Europa.
"Dar asta nu înseamnă că Europa nu este importantă. Este o mare rampă de lansare pentru a ajunge în diferite părţi ale lumii", a adăugat el. Campbell a precizat că o forţă armată de 32.000 de militari ar putea îndeplini în continuare misiunea de susţinere NATO asigurând securitatea Europei şi fiind gata să răspundă la evenimente neprevăzute, în special în sprijinul generalului David Rodriguez ca şef al comandamentului Africa.
Una dintre principalele sarcini ale lui Campbell este acum sprijinirea celor 400 de militari americani desfăşuraţi cu bateriile de rachete Patriot în Turcia pentru a apăra acest aliat al NATO de ameninţarea unui atac aerian din Siria.
În perioada de maximă prezenţă militară americană în Europa în 1953, Statele Unite aveau 450.000 de militari de la toate serviciile, operând la 1.200 de situri.
Fetiţă de 7 ani, ucisă într-o explozie dintr-un apartament
O fetiţă de şapte ani a fost găsită moartă de către pompieri în locuinţa din Piteşti unde ieri dimineaţă s-a produs o explozie puternică. Potrivit pompierilor, copila a fost găsită moartă, sub o mobilă.
Explozia, urmată de un incendiu, s-a produs la etajul al patrulea al unui bloc de locuinţe sociale, cel mai probabil în timp ce femeia care se afla în garsonieră încerca să umple baloane cu heliu folosind o instalaţie de gaze improvizată, posibil o butelie. În urma deflagraţiei, femeia, Piluţa Vasile, în vârstă de 53 de ani, a suferit arsuri de gradele unu şi doi pe 45 la sută din suprafaţa corpului. În urma exploziei şi a incendiului,12 persoane au fost intoxicate cu fum, dintre care doi copii, care au fost deja transportaţi la Spitalul de Pediatrie.
Avocat: Am făcut o cerere de graţiere în numele lui Becali
Avocatul Daniel Ionaşcu a declarat, sâmbătă, că a făcut o cerere de graţiere în numele lui Gigi Becali, care a fost depusă, probabil, de familia acestuia la Preşedinţie, după ce a fost semnată de mama finanţatorului FC Steaua. Daniel Ionaşcu a spus că, în cursul acestei săptămâni, Becali a solicitat echipei de avocaţi cu care lucrează că facă o cerere de graţiere, pentru a fi depusă la Preşedinţie. Avocatul a precizat că a întocmit cererea, iar aceasta i-a fost prezentată lui Gigi Becali. Acesta a adăugat că cererea trebuia semnată de mama lui Gigi Becali şi depusă de familia acestuia la Preşedinţie. "Cel mai probabil că Gigi Becali sau un membru al familiei acestuia a transmis cererea la Preşedinţie", a mai spus Ionaşcu.
Gigi Becali îşi execută în continuare pedeapsa la Penitenciarul Bucureşti Jilava, după ce conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a decis ca cererea acestuia de transfer într-o altă unitate să fie reanalizată după finalizarea dosarelor pe care le are la instanţele din Capitală.
Conducerea Penitenciarului Jilava i-a suspendat lui Gigi Becali dreptul de a participa la activităţi sportive şi culturale pe o perioadă de 30 de zile, declarau pe 30 august, surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Barroso: România îndeplineşte criteriile pentru Schengen
România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria. "Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând", a declarat Barroso. Referindu-se la piaţa muncii la nivel european, Barroso a reamintit că libera circulaţie a cetăţenilor europeni este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. "Nu trebuie să creăm cetăţeni europeni de rangul întâi şi de rang secund. Comisia Europeană este de partea celor care doresc o Europă puternică, unită şi deschisă; vom face totul pentru ca ţările membre să nu aibă statute diferite. Cred în unitatea Europei şi cred că suntem mai puternici când suntem uniţi", a declarat Barroso.
Român, cercetat în Italia pentru că şi-a construit casa într-un cimitir
Un român este cercetat penal în Italia pentru că a început să îşi construiască o casă, în mod abuziv, într-un cimitir din oraşul Genova.
Românul în vârstă de 38 de ani a început să îşi construiască locuinţa în Cimitirul Garibaldini din cartierul Quarto, în oraşul Genova. Bărbatul a utilizat nisip de mare şi piatră, inclusiv piatră funerară, la construcţia ilegală. Pentru acoperişul casei a folosit o prelată. Românul nu ar fi fost descoperit dacă poliţiştilor care l-au văzut pe stradă nu li s-ar fi părut suspect că avea o geantă de damă. A fost urmărit de agenţi până în cimitir, unde a explicat că geanta o găsise pe stradă de mult timp. Însă poliţiştii au fost uimiţi că românul începuse construirea unei case în cimitir. Imigrantul este cercetat penal pentru demararea unei construcţii fără autorizaţie.
Macovei îi cere lui Oltean să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al PDL
Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei îi cere lui Ioan Oltean să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al PDL ca urmare a anunţului făcut de Direcţia Naţională Anticorupţie conform căruia s-a început urmărirea penală împotriva lui. Potrivit unui comunicat remis ieri, Monica Macovei subliniază că funcţia de conducere pe care o ocupă Ioan Oltean îl obligă să pună interesele şi imaginea partidului pe primul loc. "Numai USL, care nu are niciun criteriu etic sau moral, îşi ţine persoane anchetate penal în funcţii de conducere şi chiar în funcţii de miniştri, în timp ce PDL are criterii etice şi respectă justiţia", se arată în comunicat.
DNA a anunţat joi că există date şi indicii temeinice potrivit cărora Ioan Oltean, în perioada 2010 - 2011, şi-a exercitat influenţa asupra unor înalţi demnitari din ministere pentru adjudecarea de licitaţii de către anumite firme.