Național

Premierul maghiar: Mă înţeleg mai bine cu Băsescu pentru că e mai patriot

Ziarul de Vrancea
23 aug 2013 447 vizualizări
"Eu mă înţeleg mai bine cu un patriot roman decat cu un roman pentru care chestiunile naţionale sunt mai puţin importante", a declarat Viktor Orban, întrebat despre relaţia sa cu preşedintele Băsescu şi premierul Ponta

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, într-un interviu acordat Digi 24, întrebat de relaţiile pe care le are cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, că se înţelege mai bine cu un patriot roman decat cu un roman pentru care "chestiunile naţionale sunt mai puţin importante". "Relaţiile romano-ungare se număra printre relaţiile mai complicate în lume, nu este simplu. Au o psihologie complicată, o istorie grevată de probleme, cu conflicte de interese. Deci este un context dificil. Totodată interesul nostru este ca relaţia dintre România şi Ungaria să fie una în care cetăţenii noştri să poată trăi în condiţii de securitate, stabilitate, şi cu perspective economice bune. Atunci cand ambele ţări au prim-miniştri care înţeleg că acest lucru este cel mai important, atunci cooperarea este relativ bună. Atunci cand prim-miniştrii nu înţeleg acest lucru, sau sunt prea tineri, sau nu au petrecut destul timp în politică, sau sunt luaţi prea uşor de valul pasiunilor, atunci lucrurile sunt mai dificile", a declarat Orban. "În ceea ce priveşte legăturile de acum, pot spune că avem cu preşedintele o relaţie cu baze solide, care funcţionează bine de mai mulţi ani. Ceea ce este interesant, pentru că în general se consideră că pentru minorităţile de pe teritoriul unei ţări, să spunem maghiarii din România, este mai favorabil dacă se afla la putere guvern de stanga. ... Dar eu am învăţat în ultimii 20 de ani că lucrurile funcţionează invers. Adică eu mă înţeleg mai bine cu un patriot roman decat cu un roman pentru care chestiunile naţionale sunt mai puţin importante. De aceea deşi Băsescu este un preşedinte de dreapta, deci cu sentimente naţionale, un patriot cu sentimente naţionale solide, totuşi mă înţeleg mai bine cu el decat cu un prim-ministru roman mai puţin influenţat de sentimente naţionale. Acum în România nu este la putere un guvern de dreapta, ci de stanga, iar cu acest guvern nu avem încă o relaţie care ar putea fi caracterizată în vreun fel. Pot să spun cel mult că relaţiile noastre evoluează, eu însumi aştept cu interes să văd unde ajungem", a precizat premierul maghiar.  Întrebat ce iubeşte Viktor Orban la România şi ce îi dispace, Orban a răspuns: "Poate că aici, viaţa politică este puţin mai gălăgioasă decat ar fi justificat, pe baza relaţiilor dintre ţările noastre. Eu văd relaţiile romano-ungare mai bune faţă de cum se conturează ele din declaraţiile politicienilor. Şi nu spun că acest lucru se datorează doar romanilor, sau în primul rand lor, evident, şi politicenii ungari au responsabilitatea lor, exagerăm mai des, folosim mai des cuvinte grele decat ar fi justificat. Nu ar fi rău dacă acest lucru ar lipsi din relaţiile romano-ungare."

Ponta trimite o scrisoare prin care îi cere preşedintelui să încalce legea

Premierul Victor Ponta i-a transmis, vineri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României şi propune retragerea acestei distincţii. Preşedinţia a anunţat vineri seară că a luat notă de iniţiativa premierului, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii. Potrivit Palatului Cotroceni, "singura soluţie de retragere a Ordinului Naţional «Steaua României» - în grad de Cavaler acordat domnului Tokes Laszlo este cea prevăzută în HG 1511/2005, şi anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin să sesizeze în acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României». Menţionăm că Ordinul Naţional «Steaua României» are 1.311 membri şi că, până în prezent, niciunul dintre membri nu a făcut, conform legii, solicitarea de retragere a decoraţiei acordată domnului Tokes Laszlo; de asemenea, mai menţionăm că solicitarea nu trebuie adresată preşedintelui României, ci Cancelariei Ordinelor, conform legii. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră necesar ca, ori de câte ori există atitudini publice la un nivel instituţional atât de înalt, aceastea să fie în deplin acord cu legea". 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.