Național

Ceauşescu, noua atracţie turistică a României

Ziarul de Vrancea
22 aug 2013 553 vizualizări
Detestat în timpul vieţii, dictatorul megaloman român Nicolae Ceauşescu (1918-1989) a devenit o atracţie turistică: după casa în care s-a născut şi vilele sale, va fi deschisă publicului şi cazarma unde au fost executaţi soţii Ceauşescu, relatează AFP.

Fosta bază militară, situată la o sută de kilometri nord-vest de Bucureşti, va fi transformată în muzeu şi urmează să primească primii vizitatori în luna septembrie. "Am primit multe cereri de la oameni care au dorit să vadă cazarma unde Ceauşescu şi soţia sa Elena au fost executaţi la 25 decembrie 1989", a declarat pentru AFP directorul Muzeului de Istorie din Târgovişte, Ovidiu Cârstina. "Scopul nostru este de a arăta lucrurile aşa cum s-au petrecut, fără să ne pronunţăm cu privire la proces, asupra vieţii de cuplu sau a cultului personalităţii", a adăugat Ovidiu Cârstina, deschizând uşa micii săli unde Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost judecaţi sumar. Boxa acuzaţilor, unde soţii Ceauşescu, în hainele lor cu guler de blană, au ascultat acuzaţiile, şi băncile avocatului, procurorului şi judecătorului vor fi reamplasate pentru a recrea decorul procesului. Într-o cameră alăturată, se află neclintite paturile de fier unde cuplul prezidenţial şi-a petrecut ultimele trei nopţi. În curtea interioară, peretele galben în faţa căruia au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu mai păstrează şi azi urmele de gloanţe, susţine AFP. Imaginile televizate ale procesului, care a suscitat întrebări cu privire la respectarea procedurilor judiciare, vor fi difuzate pe un ecran. Un prim grup de turişti suedezi este aşteptat în cazarma din Târgovişte la câteva zile după deschiderea muzeului la începutul lunii septembrie.

Multe alte locuri simbolice legate de Ceauşescu îi atrag deja pe turişti, printre care uriaşa "Casă a poporului", construită în anii 1980, după ce a fost rasă una dintre cele mai frumoase zone din centrul istoric al Bucureştiului. Această a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon este astăzi prima destinaţie pentru turiştii care vizitează capitala României. În 2012, mai mult de 144.000 de vizitatori i-au trecut porţile, dintre care 110.000 au fost străini.

În opinia Luciei Morariu, preşedinta Asociaţiei operatorilor de turism români, transformarea lui Ceauşescu în "brand turistic" nu este o idee prea bună. "De ce să-i încurajăm pe nostalgici?", spune ea, subliniind că România dispune de alte locuri naturale excepţionale. De altă părere este Traian Bădulescu, consultant de turism, care crede că România "trebuie să-şi maximizeze veniturile din turism, inclusiv prin punerea în valoare a istoriei sale". "Ne place sau nu, Ceauşescu şi-a pus amprenta asupra istoriei României şi există mulţi turişti care doresc să meargă pe urmele sale", a adăugat el.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.