Național

Modelele elevilor romani sint vedetele tv

Ziarul de Vrancea
25 mar 2005 814 vizualizări
Tinerii apreciaza ca scoala nu ofera modele

Vedetele TV sint cele mai importante modele de succes pentru elevii romani, urmate de membrii familiei si sportivi, doar in foarte mica masura scolarii fiind impresionati de profesori, politicieni, colegi, prieteni sau oameni de cultura, potrivit unui studiu al Institutului de Stiinte ale Educatiei.

Vedetele de televiziune - care se claseaza pe primul loc cu 36,5 la suta dintre optiuni - sint preferatele acestor tineri, urmate de familie - 16,6 la suta, sportivi -13,3 la suta, oameni de afaceri-11,2 la suta, profesori -7,5 la suta, politicieni -5 la suta si oamenii de cultura, aproape "invizibili", cu 1,2 la suta in optiunile tinerilor din Romania. Studiul, prezentat ieri, arata ca televiziunea are rolul \'\'principal de educator sau transmitator de retete de viata, preferinte si modele de urmat".

Doar 19,1 la suta dintre elevi declara ca scoala ii ajuta prin activitati, elemente de cultura scolara. Influenta scolii exercitata prin profesori este, de asemenea, extrem de scazuta, doar 3,9 la suta dintre subiecti declarind ca simt o astfel de influenta.

Diploma, cariera, continuarea studiilor, chiar cumulate sint percepute doar de 3,5 la suta dintre elevi ca fiind elemente care sa-i ajute sa ajunga la fel ca persoana model.

Un procent mare, 36,3 la suta dintre subiecti considera ca scoala nu ofera modele sau nu este interesata de modelele elevului, 68,9 sint nemultumiti de oferta scolii, 33,1 considera ca scoala nu are legatura cu viata reala sau nu ofera informatii utile, iar 35,8 la suta spun ca scoala nu este centrata pe elev si nevoile lui. Aproape 20 la suta sustin ca scoala nu este coerenta si nu ofera sanse pentru viitor, iar 5,5 spun ca scoala este plictisitoare si neinteresanta.

Printre criteriile in functie de care sint alese modelele, studiul evidentiaza realizarea profesionala, notorietatea si banii, cele mai mici scoruri avindu-le educatie, bunastarea, altruismul si religiozitatea. Grupul tinta al studiului a fost reprezentat de elevii din anii terminali de liceu si scoala de arte si meserii din mediul urban si rural. Esantionul a cuprins 2007 persoane si unitati scolare din 17 judete, acoperind toate zonele geografice si economice ale tarii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.