Național

Antonescu a găsit vinovatul în scandalul Jobbik: Băsescu

Ziarul de Vrancea
13 aug 2013 537 vizualizări
Administraţia Prezidenţială a luat notă de "debusolarea de vacanţă" a preşedintelui Senatului, a venit replica Palatului Cotroceni

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat ieri că Traian Băsescu ar fi cauţionat transformarea României în poligon electoral pentru politicieni maghiari şi că încercarea de declanşare a unei cruciade împotriva Budapestei e provincială. Liberalul s-a referit astfel la recentele declaraţii ale unor politicieni maghiari şi reacţiile din România faţă de acestea. "Traian Băsescu nu are cum să declare nici de la Joseni, nici de la Bruxelles sau din altă parte că asumă vreun leadership", a susţinut Antonescu. "A ridicat vreodată Traian Băsescu în Consiliul European vreo problemă în legătură cu faptul că politicieni maghiari colegi PPE vrobesc lucruri nepotrivite? Nu. O ridică la Joseni, n-o ridică pentru cei din Ungaria, ci pentru câţi electori mai găsesşte pe vară şi pe toamnă în România", a mai spus el. Antonescu a susţinut că din interes pentru câteva puncte electorale Traian Băsescu ar fi permis, "cauţionat", "transformarea României în poligon electoral" pentru Viktor Orban şi alţi politicieni din Ungaria. El a adăugat că, "tot dintr-o încercare stângace", preşedintele ar declanşa acum "cruciade împotriva Budapestei". Potrivit lui Antonescu, "în momentul în care deodată domnul Băsescu declanşează o cruciadă împotriva Budapestei de la Joseni e o atitudine provincială, politicinistă şi electoralistă".
În replică, Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat în care afirmă că a luat notă de "debusolarea de vacanţă" a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, şi apreciază ca "tardivă" implicarea acestuia în subiectul participării unor lideri politici din Ungaria la activităţi pe teritoriul României.

Reacţie echilibrată a Budapestei

Mult mai moderat a fost răspunsul Budapestei la declaraţiile preşedintelui roman. Ungaria şi România împărtăşesc interesul protejării minorităţilor etnice, iar Ungaria este angajată într-un dialog constructiv cu România în privinţa acestui subiect, a afirmat Ministerul ungar de Externe. Ambasadorul ungar în România Oszkar Fuzes a prezentat poziţia ţării sale Ministerului român de Externe, se arată într-un comunicat al ministerului ungar. Ministerul ungar a reacţionat astfel în urma unor declaraţii ale preşedintelui român Traian Băsescu, care a spus luni, la un forum în Ţinutul Secuiesc, că Ungaria a devenit un "focar de instabilitate" în privinţa problemelor minorităţilor etnice şi că România îşi va asuma rolul "punerii la punct a Budapestei". De asemenea, Băsescu a apreciat că "politicieni unguri de elită" care au participat la evenimente culturale maghiare au "depăşit limitele decenţei", un lucru "care ar urma să nu se mai repete".

Preşedintele PNL susţine că Tăriceanu "vorbeşte prin somn"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat, ieri, criticile unor liberali faţă de introducerea unor noi taxe, ca urmare a noului acord cu FMI, apreciind că este vorba de o critică "uşor somnambulică" a celor care au "visat" majorări de taxe. "Ni se întâmplă tuturor să vorbim prin somn, poate. Nu e niciun păcat. E uşor somnambulică această critică, acest tip de critică. De ce? Pentru că nu poţi să visezi că s-au mărit taxe şi să le critici. Le critici în somn atunci. A crescut, s-a desfiinţat cota unică în România? S-au majorat impozitele acestea în România?", a susţinut liderul PNL. Antonescu a afirmat că, în afară de Bulgaria, România este dintre statele UE cu cea mai scăzută cotă de impozitare şi cotă unică, iar în ţări conduse de guverne de dreapta cota de impozitare este mult mai mare. El a admis că sunt discuţii pe alte tipuri de impozite, însă eventualele critici ar putea fi făcute atunci când există "un fapt real, un fapt despre care se aude".
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat săptămana trecută că PNL riscă să fie sancţionat la vot, cu ocazia alegerilor de anul viitor, dacă va susţine măsurile de majorare a unor taxe, deoarece electoratul liberal nu se va mai simţi reprezentat de măsurile guvernamentale. El a menţionat că punctul său de vedere este susţinut de mai mulţi colegi din PNL şi ar urma să facă subiectul discuţiilor din cadrul Delegaţiei Permanente a PNL de la finalul lunii. Tăriceanu a criticat în special măsura care ar urma să fie promovată de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine. Şi deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că este de acord cu afirmaţiile fostului premier.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.